„Петрићевац“ - полицијска брука

Акција кодног назива „Петрићевац“, којом се министар Лукач испрсио пред јавношћу, управо доказује да је крајње вријеме за озбиљну чистку у врху МУП РС.

Република Српска 20.09.2017 | 11:05
„Петрићевац“ - полицијска брука
У Републици Српској је све могуће. Тако министар полиције Драган Лукач и „разбијач“ организованог криминала Дарко Илић сазову конференцију за штампу и бомбастично саопште како је похапшена организована криминална група од чак 28 чланова.

Кажу да је ова криминална група од марта под истрагом због недозвољене производње и прометовања дрогом. И након пола године „интензивног рада“ полиција саопштава да је код похапшених пронађена марихуана. Колико је марихуане пронађено од срамоте нису смјели ни саопштити.

Нека бањалучка полиција у касним ноћним сатима током викенда насумично изабере 28 момака и изврши квалитетне прегледе одјеће (не претресе!) наћи ће већу количину наркотика него што је пронађена код ове „организоване групе“. Пошто није нађена дрога нашим „стручњацима“ ваља и оружје, па су се тако похвалили како су пронашли (чак!) гасни пиштољ, те по једну полуаутоматску и аутоматску пушку.

На све то Илић истиче како су 22 припадника ове „групе“ били потпуно непознати полицији. Нормално да су непознати кад полиција хапси анонимусе, док прави нарко-дилери (судски доказано!) раде као инспектори за сузбијање наркоманије. Или, крупни дилери су у талу са полицијом, па је ирационално очекивати да их неко хапси.

ГДЈЕ ЛЕЖИ ПРАВА ИСТИНА?

Уопште не треба имати никаквих сумњи због чега је ова „велика акција“ уприличена. У питању је дугогодишња накарадна пракса примјене посебних истражних радњи. У марту је прибављена наредба за телекомуникацијско надзирање или народски речено прислушкивање телефона неколико криминалаца због сумње да прометују наркотицима.

И онда је полиција „ревносно“ слушала разговоре, те ширила наредбу на све који су са осумњиченима контактирали. То је трајало шест мјесеци, колико Закон о кривичном поступку дозвољава примјену посебних истражних радњи.

Елем, ту настаје правни проблем. Уколико након шест мјесеци примјене посебних истражних радњи изостане бар полицијски извјештај тужилаштву поступајући судија (који је одобрио прислушкивање) дужан је писмено обавијестити све особе обухваћене наредбом да су биле подвргнуте посебним мјерама.

Такво судијско обавјештење је сасвим довољан правни основ да свако ко је подвргнут мјерама, а није процесуиран за кривично дјело, тужи Републику Српску и тражи надокнаду. Може се чак обратити и тијелима надлежним за контролу рада полиције, омбудсману, специјализованим НВО за заштиту права грађана и ино.

Да би се то избјегло годинама се примјењује „мали трик“ у ком полиција похапси осумњичене и саопшти им (бар декларативно) да су над њима предузимане посебне истражне радње. Тако правосуђе „не прља руке“, а полиција „оправдава“ плате. Но, колико је све то правно утемељено?

Као криминалистички инспектор био сам декларисани противник овакве накарадне и потенцијално опасне праксе примјене посебних истражних радњи. Залагао сам се за увођење принципа да се наредба за посебне истражне радње може издати без претходно поднесеног извјештаја тужилаштву само у узнимно хитним и неодложним ситуацијама.

Конкретно, залагао сам се да полиција прво тужилаштву поднесе извјештај против идентификованих починилаца, па да образложи како је даље истраживање примјеном „класичних“ истражних радњи немогуће или скопчано са сложеним проблемима, па је потребна примјена посебних истражних радњи.

Међутим, такав принцип није одговарао свима који су навикли сједити у удобним фотељама и сав „полицијски рад“ свести на преслушавање разговора. Још мање је такав принцип одговарао онима који су склони злоупотребама телекомуникацијског надзирања.

Нпр. неког политичког неистомишљеника прикажете као „НН лице“ и добијете наредбу за прислушкивање и лоцирање његовог телефона (пратите кретање). Такве злоупотребе су реалност са којом се као друштво требамо озбиљно позабавити.

Дакле, акција „Петрићевац“ је тек покриће за шестомјесечно прислушкивање криминалних анонимуса и безбједносно крајње нерелевантне друштвене опсаности. Министар Лукач је спречавање организованог криминала и тешке корупције дигао на ниво управе, а онда се прича свела на некакве ситне уживаоце марихуане.

Има ли ова управа на мјерама ког министра, начелника општине, директора јавног предузећа или тајкуна? Нема! Јесу ли људство и ресурси Илићеве управе намијењени сузбијању организованог криминала и тешке корупције, или „кокошара“ за које ни полицајци нису чули? Кога Лукач и Илић праве будалама?!

Уосталом, већ за дан-два видјећемо сву „величину“ ове акције по томе за колико лица ће суд одредити мјеру притвора. Оно шта је за суд релевантно у овом случају јесте количина пронађених наркотика (свих неколико грама марихуане!), број вага са траговима наркотика (нема!), докази прибављени током трајања посебних истражних радњи (којих опет нема!) и све остало чега у овом предмету НЕМА.

То што су пронашли некаквих пар комада оружја без доказа да је служило у сврху прометовања наркотицима и расвијетлили једну провалу могу слободно „окачити мачку о реп“ јер случајни налази нису употребљиви као докази.

Значи, ако је друштвени интерес да „ударна песница“ МУП РС против организованог криминала и тешке корупције хвата уживаоце марихуане и ситне лопове, а грађани сваког дана свједоче милионском криминалу и корупцији унутар институција, онда имамо озбиљан проблем. Како овај проблем ријешити? Баш као и свуда у свијету – чистком у врху полиције! Ако у полицији већ неће да раде оно за шта их грађани плаћају, па био би ред да бар не вријеђају нашу интелигенцију.

П.С. Само компарације ради, да би се допоновало све оружје, ексползивне материје и дрога које сам пронашао и одузео током полицијске каријере требало би повелико складиште. А гдје су десетине украдених аутомобила, тешка убиства, разбојништва, зеленашења и изнуде, експлозије, стотине провалних крађа и ино? Зато се гнушам оваквих "представа за лаковјерну јавност".

Борислав Радовановиц блог

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

Највећа стока

20.09.2017 09:15

А у случају хапшења осуђеног зеленаша Смиљанића крили су од тужилаштва снимке разговора између Смиљанићевих заштитника инспектора Горана Гуске,Горана Војводића и Синише Карановића.Мада је тадашњи директор полиције Гојко Васић рекао да поменути инспектори бити процесуирани до тога није дошло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васиц

20.09.2017 09:56

Па сто се цудис, Васиц и Урос Пена су имали надимак -Урос нејаки.

Name

Миско

20.09.2017 11:02

Или дса којим слуцајем Лукац мало истрази свог кума?

Name

ааа

22.09.2017 08:43

Кума Дјолу, е то нецес дозивјети...

Name

Мики маус

22.08.2018 10:05

Момке је подерало са робијом.добили су висе него сто хероин продају сто је због њих помрло пола града.свак данас дува и млади и стари и то треба легализовати а не давати по 5 година робије сто је продо 10 писева.нису људе они навукли они су им цинили услугу.

Name

Браво

20.09.2017 09:19

Браво, страшно је стање у Р. Српској и то свако ко има иоле памети види. Али како да "полиција" ради свој посао када је води насилник који пребија дјецу и пријети убиством, крампом у леђа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

20.09.2017 10:59

Не могу они тјерати криминалце пошто би морали кренути од самих себе свијет није запамтио вече криминалце од Лукача,Додика и њихове цијеле свите!

Name

Мата

22.09.2017 09:04

СИПА неки дан у брцком ухапси три лица и пронадје два килограма хероина то је посао

Name

Браво

20.09.2017 09:21

Браво Илиц браво Милосевиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста Цудно

20.09.2017 09:25

Ниста цудно, па сеф кабинета је професор талијанског а мјења је Матијасевицев преводилац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каљина

20.09.2017 09:29

Одавно је нама јасно да је МУП резимски и на страни једног цовјека. Гдје Лукац продаде своју цаст из рата, ако ју је уопсте и имао. Да ли је тацно да је у својој викендици крио неког бихацког криминалца. Ако јесте, брука и срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Думине

20.09.2017 09:32

Дилетанти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лула

20.09.2017 09:42

Ха ха све клинци и балавурдија гдје су босови главни налогодавцо они су изузети и застицени тај илиц је олос белосветски знао је он за инспекторе који дилаку баве се изнудом и зеленасењем и он се окористио право и стеко капитал а махер је за подметање афера и монтирање процеса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лула

20.09.2017 11:04

Босови су наредили да се похватају ови клинци а то су Драган Лукач ,Милорад Додик и сва владајућа постава ту припада и бивши директор полиције Гојко Васић

Name

заца

20.09.2017 11:14

Не мозес ни ципеле да му оцистис јер си неспособан,али зато мозес да га мрзис,право се цовјек забринуо због твог пасјег коментара,ено га не дисе од смијеха

Name

МК

20.09.2017 13:00

СПАВАТИ МОЖДА И МОЖЕ ЈЕР ТАКВИ ЉУДИ И НЕМАЈУ САВЈЕСТИ АЛИ СВЕ ДОЂЕ НА НАПЛАТУ ПА НЕЋЕ НИ ЊИХ МИМОИЋИ.

Name

Клковн

20.09.2017 09:43

Прави циркус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Клковн

22.09.2017 13:21

Немогу да вјерујем да длере дроге браните због политике.Вјервоватно има их доста па су добри као потенцијални гласаци.

Name

РАСПУЦХИН

20.09.2017 09:45

Веома прецизна анализа "великог полицијског успјеха" једино се питам да ли је довољна чистка само у врху полиције или би се она требала протегнути и на ниже нивое па све до неких позорника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

оља

20.09.2017 09:49

Нека Лукац поцне од себе и слицних њему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

20.09.2017 11:06

Слажем се и надам се да ће убрзо доћи и њихов крај да заврше у затвору

Name

МК

20.09.2017 13:02

СВЕ ДОЂЕ НА НАПЛАТУ.

Name

јаке дрзаве

20.09.2017 09:51

Све ово лици на једну маскараду од дрзаве јер њен апарат полиција је најкорумпиранија,бар ја ста годсам код њих заврсаво сам увјек плацао,на ста сам и навико цак ми та корупција и одговара.Ал за обицне људе она је проблем велики јер ти исти полицајци од свих оцекују новац за било какве радње .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

20.09.2017 09:54

Министар Драган Лукач је нешто најбоље што се могло догодити полицији Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОМАНИЈА

20.09.2017 10:27

Јесте теби Зозон дилеру и наркоманчино...

Name

Зозон

20.09.2017 11:08

Водига кући да остали народ може нормално да живи сигурна сам да си ти његов полтрон увлачиш се у Г....у само ти ножни прст вири

Name

МК

20.09.2017 13:05

ЈЕДИНИ МИНИСТАР ЈЕ БИО ЧАЂО АЛИ ЧОВЈЕК ИАКО МУ ЈЕ КОМШИЈА И ДРУГ ИЗ МЛАДИХ ДАНА ДОИКОВ КРИМИНАЛ ВИШЕ НИЈЕ ХТИО ДА ШТИТИ .ЈЕДИНИ ПРАВЕДАН И ПОШТЕН .

Name

ре МК

20.09.2017 13:52

Шта ти рече и остаде жив?Сви знају да је Чађо смијењен због јавности и учествовања у саобраћајној несрећи на транзиту када је погинуо онај дечко Ђуровић

Name

Турбоскара

22.09.2017 06:25

Док је федерацији баје лукаца РС сигурно тоне ка своме унистењу.Баја унисти а лукац га.брани федералци ликују.Лукац изводи бајину приватну полицију н а и народ.и пријети дјеци на протесту.Ја јос нисам процитао негдје у босњацким порталима или од босњацки политицара да неко говори о икидању рс.Само од насег баје који.је.маргинално брани од исти ти маргинални руситеља.Брани је уз помоц диктатуре лукаца и ХДЗ .Окренуо је србе СНСД квази прави и једине србе патриоте против свих остали Срба издајника опозоције обицног народа.Лукац и полиција треба да су уз народ.као сто је поступио легија са својим снагама и полицијом.при протестима против резима Слободана Милосевица који је тад одбио да посаље полицију пендраке гумене метке водне топове бојеву муницију и снајпере.И стао је тада уз народ.Јер није баја лукац зељкица спирке радмановиц стевандиц лукац Рс,вец народ.А овај лукац је устању то урадити и опет имамо србе против срба и ниста од само слога србе спасава.Народе треба добро размислити о поступцима лукаца јер ово је постало преозбиљно баја це све урадити да остане на власти,а терором диктатуром страхом лукац це.му цувати као и досад ледја.

Name

бураз

20.09.2017 09:54

Све је ово тачно бураз....дарко илић се бави својом приватном фирмом и згрће милионе....јебе се њему за сузбијањем криминала....тако је ономад ухапсио оног шефа из уино па дијелио снимке телевизијама.. а није навео да му фирма дугује 120.000 км за ПДВ и што је кривично дјело неплаћања ПДВ а казна 6 мјесеци до 5 година..цијела бања лука то зна и прича о томе....још се фали по бања луци да је хапсио он једини у уино....а сипе нема нигдје...зато му је одлетио пријатељ Салиховић....и он ће богами за њим...и треба.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

баро

20.09.2017 10:43

која је фирма Дарка Илића?

Name

ре баро

20.09.2017 11:13

Пилићарник у српцу

Name

дјуро

20.09.2017 11:17

За тебе је Илиц господин којег мозес само да мрзис јер за друго ниси способан

Name

бураз

20.09.2017 13:22

фирма му је д+в агрос д.о.о. у Градишци...радила и са робним резервама зато су и пропале...а овај коментар дјуро то је написао он Дарко Илић...тако он ради....фолирант....без школе....

Name

Милан

20.09.2017 10:00

ВЕЛИКИ ДИЛЕРИ ЗА КОЈЕ СВИ ЗНАЈУ СУ У СЕМИ СА ПОЛИЦИЈОМ И ОНИ СЕ НЕ ХАПСЕ.ПОЛИЦИЈА ТАКВЕ НЕСМИЈЕ НИ ЗАУСТАВИТ АКО БРЗО ВОЗЕ ЈЕР ОДМА ПРИЈЕТЕ ТОЈ ИСТОЈ ПОЛИЦИЈИ ДА ЦЕ ЗВАТИ НЕКЕ ЈАКЕ ИГРАЦЕ ЈЕР ЈА САМ ЦЛÀН СНСДа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеле

20.09.2017 10:18

Поздрав полицији. Зиви били

Name

Милан

20.09.2017 11:12

Потпуно си у праву чак многи међу њима и користе дрогу то ле опште познато властодршцима и како да их гоне кад ови раде за њих

Name

Полицајац

20.09.2017 10:11

МУП је спао на најниже гране од кад постоји. Пар грама пронађене марихуане поредити са десетинама милијарди штете у привреди је бесмислица. МУП се свео да хапси кокошаре који дувају марихуану док политичари и тајкуни пљачкају државу на милијарде. СРАМОТА, БРУКА И БИЈЕДА. Е црни Лукавче, и кукавче. ФУЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арцхимедес

20.09.2017 10:12

У МУП-у тренутно влада и одредјује смјернице рада и дјеловања мреза политицки подобних људи . који су добри само у слијепој послусности својим политицарима који су их на то мјесто поставили. За све из домена полицијских послова или других послова које је потребно обављати у МУП-у да би та организација квалитетно радила , та група је неспособна и незаинтересована. Битно је остварити потпуну доминацију и глуматати тобозњи рад и организованост у МУП-у. У ствари је на дјелу прогон и елиминација било каквог струцног кадра који показује тенденцију ка професионално обављању својих послова, без обзира сто је тај кадар вец доказан у провјерен као квалитенан и способан за обављање најслозенијих радњи из домена своје професије, само због тога сто не дозвољавају да се њиме манипулисе и да се користе на незаконит и криминалан нацин од стране њихове управе. Да , управо та управа у МУП-у је основни проблем Републике Српске . Они су ти који униставају и слабе зиво ткиво МУП-а и који својим измисљеним акцијама срамоте остатак скрајнутих и постених потлацених радника МУП , неријетко њихов квалитетан рад усмјеравају у правцу изградње својих професиналних позиција , китеци се тудјим перјем , а у крањој линији злоупотребе квалитетан рад својих потцињених за криминалне радње у лицној резији.За то време , професионалци истиснути у муп-у на маргине , свој ангазман усмјеравају ка структурама које су изван МУП-а . и нудеци им ван радног времена , сасвим законито услуге које су од стране муп-а неискористене . Тако се догадја да приватним лицима изван МУП-а праве веома способне и квалитетне екипе за заститу, организују професионални системи за надзор и заститу, прикупљају и анализирају подаци , врси працење , надзирање и организује систем комуникације који МУП неце досегнути ни за 10 година. И управо због тога сто се МУП понаса тако исполитизовано и поданицки , углавном непријатељски према људима који су у својим струкама сигурно врх у Републици Српској , ти људи су принудјени да раде за спољне играце не размисљајуци о њиховом законитом или незаконитом карактеру. За то време ове анафабете морају резирати и одиграти по коју полицајску епизоду за јавност и послодавце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

20.09.2017 10:13

Ово су прави криминалци који пљачкају РС, њих треба хапсити !!! хттп://вијести.ба/цланак/375612/тибих-аеродроми-рс-склопили-уговор-са-фирмом-предсједника-надзорног-одбора

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

20.09.2017 10:20

Е па немојте тако они су открили засаде али цекали су да нарасте због доказа ради ова полиција а мора да неби из досаде отисли они у коју пљацку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

20.09.2017 10:27

У рату и непосредно послије рата, полиција је била много ефикаснија, јер се на челу МУП-а налазио ''провјерен'' кадар. Сви редом су били заљубљеници у Радована и Момчила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комунист

20.09.2017 10:27

Какав Предсједник таква и полиција,све лопов до лопова а јадни народ кад додје вријеме гласања узбуне се ко пцеле пред кису па окрену за матицом која их одведе у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре комунист

22.09.2017 07:01

Прави коментар. Браво!

Name

РОМАНИЈА

20.09.2017 10:30

Види овог лоле како сједи на конференцији, ово је слика полиције....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОЗЗY

20.09.2017 10:31

Знаци пендреком по ледјима због посједовања свете биљке која је лијек за малигна обољења (страсне марихуане која је поцетком двадесетог вијека била саставни дио комплета у торби сваког америцког доктора). Која упропастеним генерацијама ( које су пендрек налогодавци унистили), да бар мало радости и бијега од одвратне стварности ( коју и даље исти одрзавају). Проклети да су!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола незнановиц.

20.09.2017 10:32

Јединоце бити добро да Лукац поднесе оставку Додик и Зељка да поднесу оставку и цитава влада да народ озиви.Дасе они позатварају у затвор под хитно.Тајкуни њихови Су Лукацова полиција Додикови специјалци који цувају Додика.Проваљују и плацкају банке плаценици врјемеје да се влада воза у тацкама зељезног колета и у зељезним колима Не да узмају авијоне нова аута па користе за приватну рскурзију поздрав свима у студију инрезији БН. И слусаоцима.Сто висе на протесте цитава Америкаје птотив њи поз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукелић

20.09.2017 10:47

МИЛАН ВУКЕЛИЋ?????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарма

20.09.2017 11:11

"Нахрани свиње и ниста не дирај."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаца

20.09.2017 11:18

Стварно ми није јасно,како их више није срамота да стално преписују исти сценарио и тако већ деценијама.Чим се почну приближавати избори сви као нешто раде,полиција,власт,само да се народу мажу очи.Већ видјено,хватање пар кокошара,а прави криминалци недодирљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

20.09.2017 11:52

Ма нису они хапшени због недозвољене трговине , већ због недовољне

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БОРО

22.09.2017 04:42

Браво за коментар.

Name

Знам

23.09.2017 08:06

Лукац на Петрицевцу има куцу.Хоце мир у насељу.

Name

Брко

20.09.2017 13:13

Није Бања Лука велика,све се зна.Сви знају ко ради праву робу на палете,али ником ниста.Хватају ове са сијеном у дзепу да замазу оци,без везе полиција,без везе дрзава у покусају.Јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја да вам кажем

20.09.2017 13:27

Дарко Илић је један обичан дринцер и рекетас....видјецете брзо ће га Миле сутнути....врло брзо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

чуј то

20.09.2017 14:41

Неће њега миле смијенити боји га се....тог Илића... Илић га ослободио одговорности за зграду владе кад је радио у специјалном....зато Илић јавно говори да Милу има у шаци....па ради то што ради....е мој Миле јадан ли си...

Name

момо

20.09.2017 18:43

Мозете само да дувате у фрулицу Дарку Илицу,много је јак за вас мисеве мекињаре.

Name

Да се потсјетимо

21.09.2017 07:29

РИБА СМРДИ ОД ГЛАВЕ. Какав министар, таква и полиција. Да не прицам о председнику бољег ентитета. Смрад је освојио све области у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.09.2017 08:41

Зивио МУП РС. Само хапси ко год се огреси о закон. Зиви били полицајци. Није лако бити полицајац све нај боље вам зелим.

Name

ЦООЛ

21.09.2017 11:53

Свака част за текст !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

21.09.2017 13:04

Е, замисли, ухвацени дилери марихуане! А У централном дневнику акција пентрања уза зид зграде и све пред камерама РТРС. АПа морају несто кад немају капац. за компликованије слуцајеве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

22.09.2017 07:01

Дајте прво вратите новце које сте узели од градјана Градиске

ОДГОВОРИТЕ
Name

БУДАЛА

22.09.2017 08:48

Свака будала зна,да су највеци дилери у полицији

ОДГОВОРИТЕ