ЕП: Срби дошли до +20 и ''повукли ручну''!

'Сила' Марјановић разбио Белгију, Срби навијају за Летонце! Кошаркаши Србије играју победили су Белгију у последњој утакмици групе Д на Евробаскету са 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18).  4-1, рутински: Ко год да дође, Србија је спремна! "Орлови" завршили групну фазу убедљивом победом над Белгијом. Ђорђевићев тим миран, одморан и расположен сада чека име ривала у осмини финала Еуробаскета.  Ђаволи осетили моћ српског џина! Бобан и Богдан су топ, Мачван опет - капитенски! После рутинског тријумфа Орлова, сада навијамо за Летонију и победу над Турском - 74:54.

Кошарка 07.09.2017 | 18:30
ЕП: Срби дошли до +20 и ''повукли ручну''!
Србија је одиграла добар меч, четврта победа у групи је остварена рутински, а само је у појединим деловима меча било разлога за забринутост због одбране рекета.

Меч је преломљен у другој четвртини нестварном серијом од 19:0 за Србију, после које Белгији није било повратка.

Убедљиво најбољи играч на терену био је Бобан Марјановић који је до краја сакупио 22 поена и био потпуно незаустављив за високе играче Белгије. Доводио их је српски горостас 'до лудила', довољно да га Тумба у једном моменту држи обема рукама и прави неспортску личну грешку.

Сјајну партију је приказао и Богдан Богдановић који је био близу дабл-дабла са 15 поена и девет асистенција, а занимљиво је да је Василије Мицић био најбољи скакач у Србији са осам скокова.

Код Белгијанаца је најбољи био Лекомт са 12 поена, 10 је имао Ервел, а девет Ван Росом.

Србија је утакмицу отворила са пет везаних поена Огњена Кузмића чија је рола на паркету у том тренутку обећавала да ће се претворити у доминантну партију. Уместо тога, 'преузима' Милан Мачван који узастопним поенима повећава предност Србије. 'Орлови' прву деоницу завршавају са пет поена предности, али је већ тада било видљиво да играчи попут Мвеме и Лекомта користе празан простор у рекету за продоре и повратне лопте.

Сјајну партију, Марјановић је наговестио на почетку друге четвртине пре него што су Белгијанци погодили две узастопне тројке са са седам поена предности спустили на 20:19. Од тог тренутка Србија креће у невероватну серију 19:0! Противник није постигао кош више од шест минута, а мучење Белгије је тројком прекинуо Ервел. Србија је већ имала двадесет поена предности коју није испуштала до краја меча.

Било је повремених падова у одбрани, повремено је напад био превише статичан, промашени су и неки зицери али су играчи Александра Ђорђевића успевали да приморају противника на велики број грешака, када би одбрану стегли.

То је био сасвим добар рецепт да се са 74:54 победи доста слабија Белгија. Тачку на меч ставио је Богдановић далекометним шутем који је као са крова сале пропао у кош Белгијанаца.

Што је било до њих, 'Орлови' су урадили, па сада чекају резултат меча Летонија - Турска после кога би у случају победе Летоније могли на Мађаре у нокаут фази са првог места у групи Д.

Све према плану!

Репрезентација Србије завршила је групну фазу Еуробаскета мирном и убедљивом победом над Белгијом, довољном за скор 4-1 и мирну припрему за нокаут фазу!

Изабраници Александра Ђорђевића окончали су такмичење по групама на најбољи могући начин. Тандем Богдан Богдановић (15 п, 9 ас) - Бобан Марјановић (22 п, 7 ск) предводио је данас офанзиве "орлова" и водио их ка мирном тријумфу, уз константно чврсту одбрану и тимску игру која није дозволила изненађење.

СРБИЈА - БЕЛГИЈА 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18)

Након ове утакмице, пажњу посвећујемо дуелу Турске и Летоније (19.45), у којем ће победа гостију донети "орловима" прво место и известан дуел против Мађарске у осмини финала. Са друге стране, у случају тријумфа екипе Уфука Сариџе, Србија ће бити друга и вероватно ће за четвртфинале играти против Црне Горе.

Ко год био ривал, утисак и после данашњег меча је да Ђорђевићев тим у добром расположењу одлази на други крај Истанбула, у дворану "Синан Ердем", где ће током викенда почети најважније борбе. Селектор је и данас дозирао напоре "орлова", разигравао све играче и учинио да екипа у правом "моментуму" излази из групне фазе, очигледно спремна за оно што долази.

Дуел против Белгијанаца, одлучен серијом 20:0 у другој деоници, додатно диже самопоуздање. На време стечена залиха од двадесетак поена предности ни у једном тренутку није била угрожена, па и тријумф "орлова" ни на моменат није доведен у питање.

Србија је спремна за најважније борбе.

Искористивши и ову утакмицу да одмори играче и да расподели минуте, Ђорђевић је највише чувао првог "плеја", Стефана Јовића, који је на терену провео само шест и по минута. Његове минуте на позицији "један" данас је преузео Василије Мицић, па је провео на терену 24 и по минута и за то време забележио поен, девет скокова и три асистенције. Само је Богдановић играо дуже од њега (30 минута).

Посматрајући Богдана у обе бековске улоге, гледаоци у "Улкер спортс арени" гледали су како Богдановић и Марјановић често понављаном акцијом "два на два" задају узастопне ударце ривалу, на шта Белгијанци нису имали одговор. Тај тандем постигао је збирно 37 поена!

Победа Србије - ✓
Доминација Бобана Марјановића - ✓
Тријумф Летоније - на чекању

Ништа мање нисмо очекивали! Кошаркашка репрезентација Србије рутински је узела меру Белгији и с резултатом 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18) ковертирала прву позицију у Групи Д. Сада нам остаје да се надамо да ће Летонија надиграти Турску у последњем мечу Групе Д и налепити маркицу, што би Орловима донело нешто мирнији пут до евентуалног финала. 

Да не пренагљујемо са предвиђањима, Србија је оставила врло добар утисак против помало незаинтересоване Белгије. Тек нешто више од једне четвртине равноправан противник, играчиЕдија Кастелса остали су без дефанзивног одговора за трилинг Богдан Богдановић - Милан Мачван - Бобан Марјановић. Српски трозубац пробуразио је Ђаволе, заједничким снагама убацио чак 47 од укупно 74 поена и показао Белгији ко је газда. Тражили су Белгијанци победу за крај, али су добили одговор у лику српског џина, који је на крају скупио 22 поена и седам скокова. Богдановић је на крају имао 15 поена и само једна асистенција недостајала му је да би уписао дабл-дабл, док је Мачван одиграо још једну капитенску ролу са 10 поена, четири скока и три завршна додавања. 

Осим тога, селектора Ђорђевића може да радује још једна сигурна игра, победа где дресови нису ни били поквашени како треба, али и висок ниво озбиљности, концентрације и жеље приказане код сваког појединца. Осим тога, била је приметна тенденција да се противник самеље већ у раној фази утакмице. Тако је и било. 

Погодили су Сем ван Росом и Ману Лекомт везане тројке на почетку другог квартала, после чега је селектор Александар Ђорђевић затражио тајм-аут и од тог момента све се променило! Србија се пребацила у „мод звери“ и разбуцала Белгију на ситне комаде. Поред тога што је направила серију од 20:0 и повела са тада максималних 40:19, Србија је дефанзивно изгледала савршено затегнута у свим деловима, па су тако играчи Белгије без поена били пуних седам минута. Били су, заправо, преломни тренуци утакмице, када је победа већ могла да се упише у тефтере. 

Осим комплетне дефанзивне линије, Богдановић, Мачван и Марјановић су у првом полувремену убацили 31 од 42 поена Србије, где само искусни капитен није имао двоцифрен учинак у тим тренуцима. Богдан је имао 10, уз пет асистенција, а Бобан 13 поена и четири скока. Што је још важније, у првом делу игре Србија је од 42 коша чак 26 убацила из самог рекета. Александар Ђорђевић је тачно проценио када његови изабраници треба да нагазе педалу за гас и прегазе Белгију. 

Поред већ истакнутог трилинга, Ђорђевић је имао прилику да види сигурнијег Огњена Кузмића, игру са доста асистенција (20), али и да одмори Стефана Јовића (играо тек шест и по минута). 

Биће то све како треба у наставку такмичења.

БЕЛГИЈА - СРБИЈА 54:74
/13:18, 12:24, 11:14, 18:18/

БЕЛГИЈА: Лекомт 12, Ван Росом 9, Ервел 10, Мвема, Табу, Серон 8, Салуму 7, Жиле, Де Зеув, Тумба 6, Бако 2, Кестело.

СРБИЈА: Мачван 10, Богдановић 15, Лучић 8, Милосављевић, Бирчевић, Штимац 5, Лазић, Мицић 1, Гудурић 6, Јовић, Кузмић 7, Марјановић 22.

Резултати 5. кола

Русија - Велика Британија 82:70
Белгија - Србија 54:74
Летонија - Турска (19.45)

Табела: Србија 4-1, Русија 4-1, Летонија 3-1, Турска 2-2, Белгија 1-4, Велика Британија 0-5.

1. коло: Белгија - Британија 103:90, Србија - Летонија 92:82, Турска - Русија 73:76
2. коло: Летонија - Белгија 92:64, Русија - Србија 75:72, Британија - Турска 70:84
3. коло: Летонија - Британија 97:92, Белгија - Русија 67:76, Србија - Турска 80:74
4. коло: Русија - Летонија 69:84, Британија - Србија 68:82, Турска - Белгија 78:65
5. коло: Русија - Британија 82:70, Белгија - Србија 54:74, Летонија - Турска 19.45

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар