EP: Srbi došli do +20 i ''povukli ručnu''!

'Sila' Marjanović razbio Belgiju, Srbi navijaju za Letonce! Košarkaši Srbije igraju pobedili su Belgiju u poslednjoj utakmici grupe D na Evrobasketu sa 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18).  4-1, rutinski: Ko god da dođe, Srbija je spremna! "Orlovi" završili grupnu fazu ubedljivom pobedom nad Belgijom. Đorđevićev tim miran, odmoran i raspoložen sada čeka ime rivala u osmini finala Eurobasketa.  Đavoli osetili moć srpskog džina! Boban i Bogdan su top, Mačvan opet - kapitenski! Posle rutinskog trijumfa Orlova, sada navijamo za Letoniju i pobedu nad Turskom - 74:54.

Košarka 07.09.2017 | 18:30
EP: Srbi došli do +20 i ''povukli ručnu''!
Srbija je odigrala dobar meč, četvrta pobeda u grupi je ostvarena rutinski, a samo je u pojedinim delovima meča bilo razloga za zabrinutost zbog odbrane reketa.

Meč je prelomljen u drugoj četvrtini nestvarnom serijom od 19:0 za Srbiju, posle koje Belgiji nije bilo povratka.

Ubedljivo najbolji igrač na terenu bio je Boban Marjanović koji je do kraja sakupio 22 poena i bio potpuno nezaustavljiv za visoke igrače Belgije. Dovodio ih je srpski gorostas 'do ludila', dovoljno da ga Tumba u jednom momentu drži obema rukama i pravi nesportsku ličnu grešku.

Sjajnu partiju je prikazao i Bogdan Bogdanović koji je bio blizu dabl-dabla sa 15 poena i devet asistencija, a zanimljivo je da je Vasilije Micić bio najbolji skakač u Srbiji sa osam skokova.

Kod Belgijanaca je najbolji bio Lekomt sa 12 poena, 10 je imao Ervel, a devet Van Rosom.

Srbija je utakmicu otvorila sa pet vezanih poena Ognjena Kuzmića čija je rola na parketu u tom trenutku obećavala da će se pretvoriti u dominantnu partiju. Umesto toga, 'preuzima' Milan Mačvan koji uzastopnim poenima povećava prednost Srbije. 'Orlovi' prvu deonicu završavaju sa pet poena prednosti, ali je već tada bilo vidljivo da igrači poput Mveme i Lekomta koriste prazan prostor u reketu za prodore i povratne lopte.

Sjajnu partiju, Marjanović je nagovestio na početku druge četvrtine pre nego što su Belgijanci pogodili dve uzastopne trojke sa sa sedam poena prednosti spustili na 20:19. Od tog trenutka Srbija kreće u neverovatnu seriju 19:0! Protivnik nije postigao koš više od šest minuta, a mučenje Belgije je trojkom prekinuo Ervel. Srbija je već imala dvadeset poena prednosti koju nije ispuštala do kraja meča.

Bilo je povremenih padova u odbrani, povremeno je napad bio previše statičan, promašeni su i neki ziceri ali su igrači Aleksandra Đorđevića uspevali da primoraju protivnika na veliki broj grešaka, kada bi odbranu stegli.

To je bio sasvim dobar recept da se sa 74:54 pobedi dosta slabija Belgija. Tačku na meč stavio je Bogdanović dalekometnim šutem koji je kao sa krova sale propao u koš Belgijanaca.

Što je bilo do njih, 'Orlovi' su uradili, pa sada čekaju rezultat meča Letonija - Turska posle koga bi u slučaju pobede Letonije mogli na Mađare u nokaut fazi sa prvog mesta u grupi D.

Sve prema planu!

Reprezentacija Srbije završila je grupnu fazu Eurobasketa mirnom i ubedljivom pobedom nad Belgijom, dovoljnom za skor 4-1 i mirnu pripremu za nokaut fazu!

Izabranici Aleksandra Đorđevića okončali su takmičenje po grupama na najbolji mogući način. Tandem Bogdan Bogdanović (15 p, 9 as) - Boban Marjanović (22 p, 7 sk) predvodio je danas ofanzive "orlova" i vodio ih ka mirnom trijumfu, uz konstantno čvrstu odbranu i timsku igru koja nije dozvolila iznenađenje.

SRBIJA - BELGIJA 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18)

Nakon ove utakmice, pažnju posvećujemo duelu Turske i Letonije (19.45), u kojem će pobeda gostiju doneti "orlovima" prvo mesto i izvestan duel protiv Mađarske u osmini finala. Sa druge strane, u slučaju trijumfa ekipe Ufuka Saridže, Srbija će biti druga i verovatno će za četvrtfinale igrati protiv Crne Gore.

Ko god bio rival, utisak i posle današnjeg meča je da Đorđevićev tim u dobrom raspoloženju odlazi na drugi kraj Istanbula, u dvoranu "Sinan Erdem", gde će tokom vikenda početi najvažnije borbe. Selektor je i danas dozirao napore "orlova", razigravao sve igrače i učinio da ekipa u pravom "momentumu" izlazi iz grupne faze, očigledno spremna za ono što dolazi.

Duel protiv Belgijanaca, odlučen serijom 20:0 u drugoj deonici, dodatno diže samopouzdanje. Na vreme stečena zaliha od dvadesetak poena prednosti ni u jednom trenutku nije bila ugrožena, pa i trijumf "orlova" ni na momenat nije doveden u pitanje.

Srbija je spremna za najvažnije borbe.

Iskoristivši i ovu utakmicu da odmori igrače i da raspodeli minute, Đorđević je najviše čuvao prvog "pleja", Stefana Jovića, koji je na terenu proveo samo šest i po minuta. Njegove minute na poziciji "jedan" danas je preuzeo Vasilije Micić, pa je proveo na terenu 24 i po minuta i za to vreme zabeležio poen, devet skokova i tri asistencije. Samo je Bogdanović igrao duže od njega (30 minuta).

Posmatrajući Bogdana u obe bekovske uloge, gledaoci u "Ulker sports areni" gledali su kako Bogdanović i Marjanović često ponavljanom akcijom "dva na dva" zadaju uzastopne udarce rivalu, na šta Belgijanci nisu imali odgovor. Taj tandem postigao je zbirno 37 poena!

Pobeda Srbije - ✓
Dominacija Bobana Marjanovića - ✓
Trijumf Letonije - na čekanju

Ništa manje nismo očekivali! Košarkaška reprezentacija Srbije rutinski je uzela meru Belgiji i s rezultatom 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18) kovertirala prvu poziciju u Grupi D. Sada nam ostaje da se nadamo da će Letonija nadigrati Tursku u poslednjem meču Grupe D i nalepiti markicu, što bi Orlovima donelo nešto mirniji put do eventualnog finala. 

Da ne prenagljujemo sa predviđanjima, Srbija je ostavila vrlo dobar utisak protiv pomalo nezainteresovane Belgije. Tek nešto više od jedne četvrtine ravnopravan protivnik, igračiEdija Kastelsa ostali su bez defanzivnog odgovora za triling Bogdan Bogdanović - Milan Mačvan - Boban Marjanović. Srpski trozubac proburazio je Đavole, zajedničkim snagama ubacio čak 47 od ukupno 74 poena i pokazao Belgiji ko je gazda. Tražili su Belgijanci pobedu za kraj, ali su dobili odgovor u liku srpskog džina, koji je na kraju skupio 22 poena i sedam skokova. Bogdanović je na kraju imao 15 poena i samo jedna asistencija nedostajala mu je da bi upisao dabl-dabl, dok je Mačvan odigrao još jednu kapitensku rolu sa 10 poena, četiri skoka i tri završna dodavanja. 

Osim toga, selektora Đorđevića može da raduje još jedna sigurna igra, pobeda gde dresovi nisu ni bili pokvašeni kako treba, ali i visok nivo ozbiljnosti, koncentracije i želje prikazane kod svakog pojedinca. Osim toga, bila je primetna tendencija da se protivnik samelje već u ranoj fazi utakmice. Tako je i bilo. 

Pogodili su Sem van Rosom i Manu Lekomt vezane trojke na početku drugog kvartala, posle čega je selektor Aleksandar Đorđević zatražio tajm-aut i od tog momenta sve se promenilo! Srbija se prebacila u „mod zveri“ i razbucala Belgiju na sitne komade. Pored toga što je napravila seriju od 20:0 i povela sa tada maksimalnih 40:19, Srbija je defanzivno izgledala savršeno zategnuta u svim delovima, pa su tako igrači Belgije bez poena bili punih sedam minuta. Bili su, zapravo, prelomni trenuci utakmice, kada je pobeda već mogla da se upiše u teftere. 

Osim kompletne defanzivne linije, Bogdanović, Mačvan i Marjanović su u prvom poluvremenu ubacili 31 od 42 poena Srbije, gde samo iskusni kapiten nije imao dvocifren učinak u tim trenucima. Bogdan je imao 10, uz pet asistencija, a Boban 13 poena i četiri skoka. Što je još važnije, u prvom delu igre Srbija je od 42 koša čak 26 ubacila iz samog reketa. Aleksandar Đorđević je tačno procenio kada njegovi izabranici treba da nagaze pedalu za gas i pregaze Belgiju. 

Pored već istaknutog trilinga, Đorđević je imao priliku da vidi sigurnijeg Ognjena Kuzmića, igru sa dosta asistencija (20), ali i da odmori Stefana Jovića (igrao tek šest i po minuta). 

Biće to sve kako treba u nastavku takmičenja.

BELGIJA - SRBIJA 54:74
/13:18, 12:24, 11:14, 18:18/

BELGIJA: Lekomt 12, Van Rosom 9, Ervel 10, Mvema, Tabu, Seron 8, Salumu 7, Žile, De Zeuv, Tumba 6, Bako 2, Kestelo.

SRBIJA: Mačvan 10, Bogdanović 15, Lučić 8, Milosavljević, Birčević, Štimac 5, Lazić, Micić 1, Gudurić 6, Jović, Kuzmić 7, Marjanović 22.

Rezultati 5. kola

Rusija - Velika Britanija 82:70
Belgija - Srbija 54:74
Letonija - Turska (19.45)

Tabela: Srbija 4-1, Rusija 4-1, Letonija 3-1, Turska 2-2, Belgija 1-4, Velika Britanija 0-5.

1. kolo: Belgija - Britanija 103:90, Srbija - Letonija 92:82, Turska - Rusija 73:76
2. kolo: Letonija - Belgija 92:64, Rusija - Srbija 75:72, Britanija - Turska 70:84
3. kolo: Letonija - Britanija 97:92, Belgija - Rusija 67:76, Srbija - Turska 80:74
4. kolo: Rusija - Letonija 69:84, Britanija - Srbija 68:82, Turska - Belgija 78:65
5. kolo: Rusija - Britanija 82:70, Belgija - Srbija 54:74, Letonija - Turska 19.45

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar