Анализа: Звездо - вријеме је за нове уговоре!

Тренер Владан Милојевић је заслужио да му матични клуб пружи руку поверења, исто тако тата овог тима Мичел Доналд и наравно Гелор Канга.  Екипа се показала, на потезу је руководство Звезде! Звездан Терзић и његови најближи сарадници у наредним данима показаће у ком смеру желе да иде Црвена звезда.

Фудбал 26.08.2017 | 00:00
Анализа: Звездо - вријеме је за нове уговоре!
Време је за похвале! И то не само због антологијског успеха и пласмана у Лигу Европе после десет година, већ због чињенице да се овог лета на Маракани све посложило.

Деловало је у једном тренутку да црвено-бели срљају у неславну ближу прошлост и буљуком нових играча изазивају злехуду судбину! Није било тако. Рећи ће сигурно одговорни са Маракане да је у питању чиста визија, осећај за фудбал и тржиште спортског сектора. Уосталом, као победници квалификација и као креатори велике трансформације имају право на таква размишљања. Боље то него да буду лажно скромни.

Црвена звезда је као никад пре погодила са домаћим кадровима. Борјан - бинго! Радоњић - бинго! Савић - бинго! Стојковић - бинго! Пешић - бинго! Родић - бинго! Ко каже да је очекивао овакав проценат успешности - лаже... За све то црвено-бели су награђани пласманом у групну фазу, али како рече Владана Милојевић сад тек нема стајања. Као што човек треба да стеже каиш док има пара, тако и људи предвођени Звезданом Терзићем треба да унапред клуба и тим док им мед цури са усана.

А то значи само једно - време је за нове уговоре. Пре свега када је реч о тренеру Владану Милојевићу. Дошао је без икакве помпе да покуша да споји нешто што је природно неспојиво. Да направи инстант резултат, подигне „зарђале“ странце и афирмише Звездину децу. Такав микс био би превелик залогај и за тренере највећег европског реномеа, али Владан Милојевић је на добром путу да успе.

Као велика већина Звездиних тренера орочен је на годину дана, уосталом о његовим овосезонским оценама одлучиваће и исход првенствене трке. Међутим, без обзира на то некадашњи стратег Чукаричког је заслужио да му матични клуб пружи руку поверења. Да већ колико јуче добије финансијски јачи и временски дужи уговор. Биће то доказ да је Црвена звезда почела да се мења, да у магли великог славља може да види чистину сутрашњег и прекосутрашњег дана. А само тако се постаје редован учесник групних фаза европских такмичења.

Нови уговор би растеретио Милојевића, дао му снагу да продише и настави да склапа екипу и систем према својим замислима. А сигурни смо да резерве још постоје, односно да на таласу ретке хемије Звездин шеф стручног штаба може да пробуди још неког адута. Као што је то урадио са Срнићем, Кангом и Доналдом.

Ту долазимо до другог дела прича.

Када један тим делује као велика срећна породица, онда га не напуштају најважнији чланови. Писали смо већ да је Мичел Доналд заслужио финансијски јачи уговор (овај му истиче наредног лета), сада је та теза само потврђана. Онај тренутак када под дејством јаких, врло јаких емоција, Доналд после победе над Краснодаром у почасном кругу поздравља навијаче... То је доказ да је некадашњи Ајаксов ђак тата овог тима. Препознала је то и Маракана, и северни коп! Без њега Звездин европски лет не би био могућ, Владан Милојевић га је вратио на прави курс... Логично је да наставе руку под руку, посебно јер Доналд има вољу да остане... Зна се шта је потребно.

Долазак Крстичића означио је да ће неко од Милојевићевх адута покупити пинкле и отићи. Међутим, црвено-белима је потребан широк ростер, па чак и нада да у групној фази могу да буду конкурентни. А та нада појачала би се са Гелором Кангом у тиму. Још један Милојевићев супер продукт. Знало се да он може све, али пре доласка актуелног тренера играо је како он хоће. И када он хоће.

Сада је враголасти Африканац постао константа. Као да је у себи, поред урођеног мајсторства, пронашао неке давно заборављене емоције. Плесао је и играо на оној пречки подно северне трибине. Скинуо је ореол грешника, осветлао Звездин тријумфални пут невиђеним бомбама против Спарте и Краснодара... Толико је играо добро да је имао право да јасно свима стави до знања да га сврби џеп.

„Хоћу да играм Лигу Европе, али време је да попричамо о мојим примањима“, рекао је Канга.

Јесте међу најплаћенијим играчима, али таквог ће Црвена звезда тешко наћи на тршишту...

Четвртак је испраћен уз широке осмехе на лицима због пласмана у Лигу Европе, а већ петак требало би да почне замишљених лица за радним столовима, на којима су уговори фудбалера и тренера Владана Милојевића.

Неће им бити лако, али мораће челници Црвене звезде да учине све што је у њиховој моћи да задрже на окупу екипу која је после 10 година изборила учешће у групној фази европског такмичења.

Најавио је већ генерални директор Звездан Терзић да ће носиоцима игре бити понуђени нови уговори (Доналду, Канги, Срнићу, као и Ле Талеку), али примера ради, исто тако се месецима изјављивало да нема разлога за бригу и да ће Марко Петковић продужити уговор како би за обештећење напустио клуб, па је 24-годишњи десни бек овог лета, ипак као слободан играч отишао у Спартак из Москве.

Поред играча, под обавезним би требало да буде и разговор са Владаном Милојевићем, чији је уговор првобитно потписан на само једну сезону.

Млади тренер, који је и играчку и тренерску каријеру почео у Звезди, за само два месеца учинио је више него његови претходници у протеклих 10 година. Иако је пласман у Лигу Европе резултат који су сви прижељкивали, мада не и веровали да је остварив ове сезоне, навијаче црвено-белих посебно радује то што је коначно видљив квалитетан рад са екипом која на терену делује уиграно, одлучно, борбено, самоуверено, дисциплиновано, нападачки настројено...

Очигледно је да Милојевић и његов стручни штаб имају визију и зато је неопходно да руководство то препозна и препусти им потпуну аутономију у раду.

Преговори са 47-годишњим стратегом, по досадашњем развоју ситуације, не би требало да буду проблематични, док ће много више енергије бити потребно уложити у наговоре играча да остану. После сјајних партија у квалификацијама за Лигу Европе и на старту домаћег првенства, понуде сигурно неће мањкати, а за неке их већ и има...

Зато, уколико желе да наставе са формирањем снажног тима, способног да донесе титулу и наредног лета озбиљно нападне пласман у Лигу шампиона, али и током јесени буде равноправан такмац европским ривалима, Звездан Терзић и чланови Звездиног Управног одбора мораће већ "јуче" да седну за преговарачки сто са Мичелом Доналдом, Гелором Кангом, Славољубом Срнићем и Дамијеном Ле Талеком (овај последњи једино у смислу да игра штопера).

Свима њима у јуну истичу уговори.

Сигурно да неће бити лако одолети понудама које ће наредних данас стићи на "Маракану", али некада се ризик исплати.

Еври ће се после победе над Краснодаром у касу свакако слити продајом улазница, ТВ права, УЕФА бонусима...

Зато, Звездан Терзић и његови најближи сарадници не би смели да имају дилему. Нови уговори треба да буду откуцани већ после жреба у Ниону. Пре свега када је у питању Владан Милојевић.

Тако ће се мед са усанама конзумирати много година.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар