Analiza: Zvezdo - vrijeme je za nove ugovore!

Trener Vladan Milojević je zaslužio da mu matični klub pruži ruku poverenja, isto tako tata ovog tima Mičel Donald i naravno Gelor Kanga.  Ekipa se pokazala, na potezu je rukovodstvo Zvezde! Zvezdan Terzić i njegovi najbliži saradnici u narednim danima pokazaće u kom smeru žele da ide Crvena zvezda.

Fudbal 26.08.2017 | 00:00
Analiza: Zvezdo - vrijeme je za nove ugovore!
Vreme je za pohvale! I to ne samo zbog antologijskog uspeha i plasmana u Ligu Evrope posle deset godina, već zbog činjenice da se ovog leta na Marakani sve posložilo.

Delovalo je u jednom trenutku da crveno-beli srljaju u neslavnu bližu prošlost i buljukom novih igrača izazivaju zlehudu sudbinu! Nije bilo tako. Reći će sigurno odgovorni sa Marakane da je u pitanju čista vizija, osećaj za fudbal i tržište sportskog sektora. Uostalom, kao pobednici kvalifikacija i kao kreatori velike transformacije imaju pravo na takva razmišljanja. Bolje to nego da budu lažno skromni.

Crvena zvezda je kao nikad pre pogodila sa domaćim kadrovima. Borjan - bingo! Radonjić - bingo! Savić - bingo! Stojković - bingo! Pešić - bingo! Rodić - bingo! Ko kaže da je očekivao ovakav procenat uspešnosti - laže... Za sve to crveno-beli su nagrađani plasmanom u grupnu fazu, ali kako reče Vladana Milojević sad tek nema stajanja. Kao što čovek treba da steže kaiš dok ima para, tako i ljudi predvođeni Zvezdanom Terzićem treba da unapred kluba i tim dok im med curi sa usana.

A to znači samo jedno - vreme je za nove ugovore. Pre svega kada je reč o treneru Vladanu Milojeviću. Došao je bez ikakve pompe da pokuša da spoji nešto što je prirodno nespojivo. Da napravi instant rezultat, podigne „zarđale“ strance i afirmiše Zvezdinu decu. Takav miks bio bi prevelik zalogaj i za trenere najvećeg evropskog renomea, ali Vladan Milojević je na dobrom putu da uspe.

Kao velika većina Zvezdinih trenera oročen je na godinu dana, uostalom o njegovim ovosezonskim ocenama odlučivaće i ishod prvenstvene trke. Međutim, bez obzira na to nekadašnji strateg Čukaričkog je zaslužio da mu matični klub pruži ruku poverenja. Da već koliko juče dobije finansijski jači i vremenski duži ugovor. Biće to dokaz da je Crvena zvezda počela da se menja, da u magli velikog slavlja može da vidi čistinu sutrašnjeg i prekosutrašnjeg dana. A samo tako se postaje redovan učesnik grupnih faza evropskih takmičenja.

Novi ugovor bi rasteretio Milojevića, dao mu snagu da prodiše i nastavi da sklapa ekipu i sistem prema svojim zamislima. A sigurni smo da rezerve još postoje, odnosno da na talasu retke hemije Zvezdin šef stručnog štaba može da probudi još nekog aduta. Kao što je to uradio sa Srnićem, Kangom i Donaldom.

Tu dolazimo do drugog dela priča.

Kada jedan tim deluje kao velika srećna porodica, onda ga ne napuštaju najvažniji članovi. Pisali smo već da je Mičel Donald zaslužio finansijski jači ugovor (ovaj mu ističe narednog leta), sada je ta teza samo potvrđana. Onaj trenutak kada pod dejstvom jakih, vrlo jakih emocija, Donald posle pobede nad Krasnodarom u počasnom krugu pozdravlja navijače... To je dokaz da je nekadašnji Ajaksov đak tata ovog tima. Prepoznala je to i Marakana, i severni kop! Bez njega Zvezdin evropski let ne bi bio moguć, Vladan Milojević ga je vratio na pravi kurs... Logično je da nastave ruku pod ruku, posebno jer Donald ima volju da ostane... Zna se šta je potrebno.

Dolazak Krstičića označio je da će neko od Milojevićevh aduta pokupiti pinkle i otići. Međutim, crveno-belima je potreban širok roster, pa čak i nada da u grupnoj fazi mogu da budu konkurentni. A ta nada pojačala bi se sa Gelorom Kangom u timu. Još jedan Milojevićev super produkt. Znalo se da on može sve, ali pre dolaska aktuelnog trenera igrao je kako on hoće. I kada on hoće.

Sada je vragolasti Afrikanac postao konstanta. Kao da je u sebi, pored urođenog majstorstva, pronašao neke davno zaboravljene emocije. Plesao je i igrao na onoj prečki podno severne tribine. Skinuo je oreol grešnika, osvetlao Zvezdin trijumfalni put neviđenim bombama protiv Sparte i Krasnodara... Toliko je igrao dobro da je imao pravo da jasno svima stavi do znanja da ga svrbi džep.

„Hoću da igram Ligu Evrope, ali vreme je da popričamo o mojim primanjima“, rekao je Kanga.

Jeste među najplaćenijim igračima, ali takvog će Crvena zvezda teško naći na tršištu...

Četvrtak je ispraćen uz široke osmehe na licima zbog plasmana u Ligu Evrope, a već petak trebalo bi da počne zamišljenih lica za radnim stolovima, na kojima su ugovori fudbalera i trenera Vladana Milojevića.

Neće im biti lako, ali moraće čelnici Crvene zvezde da učine sve što je u njihovoj moći da zadrže na okupu ekipu koja je posle 10 godina izborila učešće u grupnoj fazi evropskog takmičenja.

Najavio je već generalni direktor Zvezdan Terzić da će nosiocima igre biti ponuđeni novi ugovori (Donaldu, Kangi, Srniću, kao i Le Taleku), ali primera radi, isto tako se mesecima izjavljivalo da nema razloga za brigu i da će Marko Petković produžiti ugovor kako bi za obeštećenje napustio klub, pa je 24-godišnji desni bek ovog leta, ipak kao slobodan igrač otišao u Spartak iz Moskve.

Pored igrača, pod obaveznim bi trebalo da bude i razgovor sa Vladanom Milojevićem, čiji je ugovor prvobitno potpisan na samo jednu sezonu.

Mladi trener, koji je i igračku i trenersku karijeru počeo u Zvezdi, za samo dva meseca učinio je više nego njegovi prethodnici u proteklih 10 godina. Iako je plasman u Ligu Evrope rezultat koji su svi priželjkivali, mada ne i verovali da je ostvariv ove sezone, navijače crveno-belih posebno raduje to što je konačno vidljiv kvalitetan rad sa ekipom koja na terenu deluje uigrano, odlučno, borbeno, samouvereno, disciplinovano, napadački nastrojeno...

Očigledno je da Milojević i njegov stručni štab imaju viziju i zato je neophodno da rukovodstvo to prepozna i prepusti im potpunu autonomiju u radu.

Pregovori sa 47-godišnjim strategom, po dosadašnjem razvoju situacije, ne bi trebalo da budu problematični, dok će mnogo više energije biti potrebno uložiti u nagovore igrača da ostanu. Posle sjajnih partija u kvalifikacijama za Ligu Evrope i na startu domaćeg prvenstva, ponude sigurno neće manjkati, a za neke ih već i ima...

Zato, ukoliko žele da nastave sa formiranjem snažnog tima, sposobnog da donese titulu i narednog leta ozbiljno napadne plasman u Ligu šampiona, ali i tokom jeseni bude ravnopravan takmac evropskim rivalima, Zvezdan Terzić i članovi Zvezdinog Upravnog odbora moraće već "juče" da sednu za pregovarački sto sa Mičelom Donaldom, Gelorom Kangom, Slavoljubom Srnićem i Damijenom Le Talekom (ovaj poslednji jedino u smislu da igra štopera).

Svima njima u junu ističu ugovori.

Sigurno da neće biti lako odoleti ponudama koje će narednih danas stići na "Marakanu", ali nekada se rizik isplati.

Evri će se posle pobede nad Krasnodarom u kasu svakako sliti prodajom ulaznica, TV prava, UEFA bonusima...

Zato, Zvezdan Terzić i njegovi najbliži saradnici ne bi smeli da imaju dilemu. Novi ugovori treba da budu otkucani već posle žreba u Nionu. Pre svega kada je u pitanju Vladan Milojević.

Tako će se med sa usanama konzumirati mnogo godina.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar