Српска као модел за Космет

Научни савет Српске краљевске академије научника и уметника СКАНУ, на својој последњој седници којом је председавао професор др Мирко Керкез, донео је одлуку да се укључи у иницијативу председника Србије Александра Вучића, да се покрене најшири дијалог о Косову и Метохији.

Србија 12.08.2017 | 10:56
Српска као модел за Космет
Сматрају да би он требао да буде још много шири од унутрашњег српског и преговора са Албанцима о решењу, како каже председник Вучић ,,замрзнутог конфликта“.

Научни савет сматра да много тога на просторима бивше СФРЈ није ни изблиза трајно и објективно решено, и да су у том фрижидеру ,,замрзнутог конфликта“ попаковане многе покварене ствари које се морају почистити, пре него што до било каквог озбиљног дијалога дође.

"Као прво, Србија се не сме понашати као губитничка снага, јер пре 18 година није капитулирала пред НАТО пактом, него је само грубо изиграна Кумановским споразумом који су западне гарантне силе на челу са САД, када су виделе да не могу победити српску војску, потуриле с циљем да изврше обману.

Било им је стало да свету покажу да из рата излазе као победници а и да остваре крајњи циљ због којега су и отпочели агресију, отму Косово и Метохију од Србије, односно тадашње СР Југославије.

Друго, изиграна је повеља УН 1244 која ни једним својим словом не предвиђа самостално Косово.

Треће, Космет је буквално отет Србији, па и формално пре једне деценије, на фингираном једнонационалном албанском референдуму, а онда га западне мецене признале за некакву ,,независну државу“.

У свим случајевима, истиче професор др Миро Керкез,“ грубо је прекршено међународно право и примењена гола сила над правдом и цивилизацијским нормама“.

"Дакле, дошло је време, а ако није, треба сачекати, да се отворено о свему овоме поведе дијалог на међународном нивоу, јер смо сигурни да нема Србина који ће икада смети да Албанцима призна тапију за њихову државу у српској најстаријој постојбини, која је под вишевековним заветом свих наших предака", каже челник Научног савета Сроске краљевске академије научника и уметника.

"Има појединих интерешџија који су пожурили да кажу како је Србија само у минулом веку ратовала шест пута и да би нестала у било којем наредном рату. Колико смо схватили нико ратовање и не помиње а и ми смо потпуно доследни у својим ставовима за мирно решење овог, како и сам председник Вучић рече ,,залеђеног конфликта“.

СКАНУ сматра да је „дошло време да се са Албанцима поведе отворен дијалог о суживоту у јужној покрајини“.

"Они могу да добију онолико колико је Република Српска добила у оквиру Босне и Херцеговине. Ако се то њима и њиховим покровитељима чини да је недовољно, онда треба поставити отворено питање.

Република Српска ни по броју становника ни по територији, није мања од Косова и Метохије, па ако страна која их подржава сматра да су на легалан начин добили ,,државу“ треба дозволити референдум и у Републици Српској, и ради међународног права, и ради Божје правде", сматра професор Керкез.

Керкез тврди да ће у противном, све док на Балкану постоје двоструки аршини појединих земаља запада, ригидни за Србе а дарежљиви за Албанце, па и многе остале унаоколо, на рачун Срба, овде ће бити присутан "залеђени конфликт".

"Он се може одледити само када Запад схвати да је за решење овог, слободно можемо рећи вишевековног спорења и трвења, потребна једна гарантна међунаородна конференција у виду некаквог новог рецимо Берлинског конгреса, која би правилно и у духу компромиса задовољила и српску и албанску страну на Балкану, па можда поставила и нове границе, мање трусне и потецијално опасне од данашњих".

Научни савет академије подржава од народа изабраног председника Србије Александра Вучића у његовој иницијативи да се отпочне миран и трезвен разговор о реалности на Косову и Метохији, каже Керкез и додаје:

"Сигурни смо да се ми на Балкану никада, као ни раније кроз историју, не можемо ваљано договорити, па је излаз у поштеном посредовању оног дела света, дакле Запада, обавезно Русије и Кине, да питање односа на Балкану реши на начин као што су то и раније чинили најзначајнији међународни фактори у свету“.

"Дакле, докле год САД и Запад буду кројили судбину Балкана очигледно на штету Срба и српског народа, до решења се неће моћи доћи. Пре две и више деценије то се снагом силе можда и могло радити па помоћи Хрватској да изведе ,,Олују“, бомбардовати предајнике по Крајини и Босни да се помогне онима који су ратовали против Срба, извести агресију на Југославију због Косова и Метохије... Међутим, овде не можемо а да не подсетимо и на стихове великог Његоша: Није вино ко што прије бјеше, није свијет оно што мишљасте, барјактару дариват Европу, грехота је о том и мислити“.

Барјак се нешто много љуља преко Атлантика, а Русија која је Србима кроз историју увек била заштиница, све је јача.

"Зато можда ваља и сачекати" , закључује др Керкез.

"У праву су они који кажу да у ратове не треба ићи. Али овога пута нам је потребно да и у миру макар нешто повратимо и добијемо! Мудро, тактички, кад се стекне време. Не брзати, јер немамо потребе за тиме. Српски народ је кроз историју трпео и много дуже окупације па и ова на Косову и Метохији не може вечно потрајати!

БН (В.М.)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Трн

12.08.2017 09:06

Која глупост ста је то НАТО или УСА урадила на моју стету ја зивим на западу овде је супер ако хоце на Косово сретно му било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2017 09:37

А Либија а Ирак а Сирија а Нагасаки а Хиросима колико невиних људи побијено

Name

Ре ре

12.08.2017 09:56

Јел их неко тјерео прво види ста су ти Јапанци радили за врјеме 2 Свјетског рата па их онда зали ....

Name

Ккака је то 'краљевска' академија

12.08.2017 10:03

Зар је Србија краљевина па има Српску Краљевску академију.? Ко је основао ту 'академију' и гдје јој је сједисте?

Name

нн

12.08.2017 10:11

СКАНУ,... Ко су сада ови ?

Name

ре сану

13.08.2017 04:50

Сану ти је Умићевић из Беме....и други које је главни Баја именовао

Name

Ма како да не

12.08.2017 09:18

Нато је изгубио рат од Србије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.08.2017 09:36

Ти причаш о Нату,о тим јајарама бјелосвјетским хостаплерима,срам да те буде толико људи унесрецили Либију сравнили са земљом Ирак уништили Сирију,шта Америка уради у једном минуту у Хиросими и Нагасакију преко 300000 хиљада недузних људи побисе и ником ништа у Србији убијали дјеци и жене исто тако недужан народ,срам да те буде

Name

Реплy

12.08.2017 16:26

Ранко Бакиц је академик тог СКАНУ па ти сад види ко су они

Name

питам се

12.08.2017 17:40

Ко је сада па тај неки Ранко Бакиц ??

Name

ДЕГОТХИА

12.08.2017 09:33

ДЕ НЕМОЈТЕ ВИШЕ МАЈКЕТИ - СРПСКА НАУКА ДРУШТВЕНИХ НАУКА ЈЕ НАС СРБЕ МНОГЕ ДОШЛА ГЛАВЕ... ИДИ КУЦИ И ПИШИ ШТА ГОД ХОЋЕС... АЛИ СЕ МАНИ ПАМЕТОВАЊА... СВИ СВЕ ЗНАМО И ДАНАС ИМА ГООГЛЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.08.2017 12:27

Српска наука друштвених наука??? Каква је ово сад појава?

Name

Тито

12.08.2017 12:46

Боље и Харадинају мање цу страховити као Србин него да носим лик Додика.

Name

Невјероватно

12.08.2017 09:35

Ко о чему, Срби о границама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска КРАЉЕВСКА академија академија

12.08.2017 09:38

Српска КРАЉЕВСКА академија академија ?? Зар је Србија краљевина ? А онако искрено посто на Косову зиви свега 6% Срба, дали ико мисли да це толика та мањина моци битно и законски утицати јер не заборавимо у Босни зиви 33% Срба док их је на Косову 6 %. Једносртавно у БХ нико-ни један народ нема апсоплутну вецину [преко 50% ] док су на Косоцу Албанци преко 90%

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.08.2017 12:28

Откуд ти тај податак од 6%?

Name

Драгутин

12.08.2017 09:38

Потпуно сте у праву др.Керкез,па то и ја мислим,ваља мало причекати да Русија ојача,ево скоро су готови у Сирији,па ћемо онда сви заједно вратити Косово и РС-у под границе Србије...То је најбоље решење,свака част на вашем предлогу!Србија - Русија не треба нам НАТО унија,С300 завршава посао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драгутин

12.08.2017 10:38

Немој се заносити Русијом. Деведесетих су нас издали дали Хрватима С-300 и гладали за санкције. Тад нам је помоц била најпотребнија а они цак гласали за санкције. Рјесење је у замрзнутом конфликту. Цекати и цекати па наици це једном а дотле наорузавати се.

Name

Рее Драгутин

13.08.2017 04:57

Сигурно са запада Драгутин призива рат -баш као и Миле Додик. У прошлом побјегао и уновчавао крв младића а сад "брани" покрадене милијарде.

Name

валтер

12.08.2017 09:42

А ко му сад додје овај , гдје је био кад је Косово требало бранити ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Керкез

12.08.2017 09:43

Цитирам: "Дакле дошло је вријеме а ако није треба сачекати..." Па које је твоје стајалиште јел дошло или не??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгутин

12.08.2017 11:05

Ти не разумеш шта је Професор Керкез хтео да каже:Дошло је време,то значи да је дошло време да се већина ствари одвија у Српску корист,јер се свет променио у многоме од периода из 1991-2000 и Русија је ојачала,али ако још није време у потпуности 100% на Српској страни,онда треба мало причекати?То ти је као:дошла је нова година,али је тек почела,није са њеним доласком дошло одма и пролеће 1.јануара,али треба сачекати још пар месеци до пролећа или ДОШАО је кредит од ЕУ у БиХ,али није одмах подељен свима у БиХ,треба САЧЕКАТИ да се раздели подједнако на три конститутивна народа,док се сви усагласе треба сачекати,јел ти сад јасно,јел разумеш сад???

Name

БЛ комуниста

12.08.2017 21:53

И Дража је чекао и прошао како је прошао.А ова академија скуп приватни ,,академика"

Name

СТВАРНО ПРЕТЈЕРУЈЕС

12.08.2017 09:43

Докторе докторе,за нерјесена питања на Балкану се слазем али докторе то нису само Косово и РС. Србија је оптерецена Сандзаком јузном Србијом дјеловима Војводине јер тамо зиви висе Мадзара него Срба на Косову, Зат драги докторе пустите то политицарима и медзународној заједници да то ријеси,а ви докторе немој те подгријавати јавност бавите се својим послом квалитетно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.08.2017 12:33

Србија није оптерећена Санџаком нити МаЏарима (најежим се на ово џ у овом бошњачком правопису). Србија граби напред и све је јача. На Санџаку се све више људи поистовјећује са Србијом. У Војводини не постоје никакве сепаратистичке идеје. Боли те то све. Знам. Али ето прође и вас вакат.

Name

Разум

12.08.2017 09:44

Чудим се Вама господине професоре на овим предлозима , мора да ћете у неку од странака ускоро заузети важно мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска и Космет немају исте стартне позиције!

12.08.2017 09:58

Српска је један од два државотворна ентитета у БиХ, а Срби су конститутиван народ на простору цијеле БиХ. Космет је покрајина у Србији, а Албанци су национална мањина у Србији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКИ

12.08.2017 10:31

АКО ВАМ ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА УЗОР ОНДА СЕ БОЉЕ СВИ КОЛЕКТИВНО ИСЕЛИТЕ

Name

Стсртне Позиције

12.08.2017 13:58

Срби су конструктивни народ у РС Милорада Додика Господара живота и смрти СРБА

Name

Перо

12.08.2017 10:29

Не до бог да се ицијепимо ја би пресо у федерацију боље би било него под овом влашћу овде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.08.2017 12:34

Ма иди одмах и не окрећи се. И никад не врацај се. Наравно да ти је мјесто тамо

Name

Робин Худ

12.08.2017 10:59

Добро смо и прошли ко нам је тзв. "интелектуална елита". Вријеме за подјелу Косова је давон, давон, давно прошло. Политика је вјештина могућег, а ко је само мало реален јасно му је да је Косово изгубљен случај за Србију. Сви све знају а нема никога са јајима да то отворено каже. Прошао воз и отишао у будућност. А ми смо мало закаснили и остали у прослости са нашим митовима. Побједе треба славити а не поразе!

ОДГОВОРИТЕ