Освештан манастир Осовица

Његова светост патријарх српски Иринеј, уз саслужење епископа бањалучког Јефрема и већег броја свештеника бањалучке епархије, данас је служио свету литургију и освештао храм Благовјести Пресвете Богородице у обновљеном манастиру Осовица код Српца. Овој светковини присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка  Жељка Цвијанович, као и већи број министара и представника републичких институција и локалне управе.

Република Српска 25.07.2017 | 16:32
Освештан манастир Осовица
„Све ово што видите саградјено је у последњих осам година на темељима старог дверном манастира, који датира  из прве половине 14. вијека, јер имамо копију печата из 1330. године, а манастир се помиње још по турском попису 1604. и на пар мјеста у службеним књигама која су везана за манастир и братство које је некада овдје живјело“,  каже јеромонах Теофил. Он додаје да је манастир био активан до 1695. године, а онда је порушен и три вијека је био под земљом, да би се остаци темеља археолошким ископавањем пронашли 2003. године, а обнова почела прије осам година и сада се приводи крају. Манстир за сада има братство од чланова, а према потребама ће се повећавати – каже јеромонах Теофил.



Владика Јефрем  је поздравио присутне вјернике и бројне госте  и изразио задовољство што је дошло до освећења манастирског храма, а то задовољство је још веће и значајније, јер је чин освећења обавио поглавар Српске православне цркве, патријарх срспки Иринеј. 

„Ово је круна свих послова, освећујемо саборну цркву нашег манастира,  баш у ово вријеме да би и Пресвета Богородица хиландарска Тројеручица дошла и била устоличена  у овом своме храму. Она је увијек хиландарска, али и наша осовичка. Молимо јој се да нам помогне, да сабере овај наш народ, да ћинимо више, да чинимо што боље“, нагласио је Јефрем.

У пригодној бесједи након богослужења и чина освећења, патријарх Српски Иринеј је нагласио да овај манастир по свом садржају и намјени има изутетан значај, не само за вјернике овог краја, већ и цијеле Републике Српске, Србије и српског народа у цијелом свијету.

„Видимо прекрасно здање, подигнуто и саградјено и данас освећено за мало година.Хвала господу што нас је данас сабрао у ово свето место, што нам је помогао да се ова светиња обнови и да данас уживамо у њеној љепоти“, рекао је патријарх Иринеј. Он је апеловао на јединство српског народа,  на разумјевање и слогу. А манастири су увијек били светиње српског народа, јер су их чувале од непријатеља, како спољашњих, тако и унутрашњих. Не знамо који су јачи, који су већи“, казао је патријарх.



Здањем манастирског комплекса, које садржи  главну и три помоћне цркве, конак, трпезарију, салон и друге помоћне објекте, импресиониран је био и предсједник Српске Милорад Додик. Манастир Осовица није само духовна побједа, он је и  побједа  Републике Српске и српског народа.

„Ова генерација људи, предводјена владиком Јефремом и Српском православном црквом  и подршком локалних и републичких власти,  обезбиједила је да овдје, на величанствен начин у присутву његове светости патријарха српског  буде освештан овај објекат, што говори о његовом грандиозном дјелу. Српска православна црква је најважнији елемент нашег идентитета и  овај манастир треба  да покаже и докаже континуитет постојања нашег народа на овим просторима“, рекао је Додик.

 

Патријарх српски Иринеј уручио је епископу бањалучком Јефрему признање СИНОД-а Српске православне цркве – Орден светог Краља Милутина  за резултате остварене на подизању вјерских објеката. За 40 година, колико се налази на челу  епархије бањалучке, под његовим руководством, изградјено је чак 250 богомоља.

Признање епархије бањалучке , грамаду,  добили су и монаси манастира Осовица, Теофил и Доситеј, који су преданим радом за  кратко вријеме доприњели да се обнови овај манастир.  Кумови манастирског храма Благовјести Пресвете Богородице, манастира Осовица, су Зоран Лемић, Младен Милановић и Мирко Савић.

(БН/С. К.)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Аналза запада

25.07.2017 14:51

Побогу народе 250 богомоља направљено ? а колико фабрика, од цега да зивомо, да клањамо и да боги се молимо сваки дан .Тако се неиде исправним путем , нема ту мапретка цркве дјамије па ајмо кредиите да презивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.07.2017 15:25

Фабрике се праве на Западу знаци нема разлога да их ми ту правимо то само коста овако их добијемо дзабе.

Name

Мир свима

25.07.2017 15:35

Ово је обновљена светиња стара неколико вијекова, коју су срусили они ција потомци и данас кидису на србски народ. Манастир Осовица је историјски споменик да су срби постојали на овим просторима прије девет вијекова, када вецина данасњих дрзава није ни постојала.

Name

босњак

25.07.2017 15:07

Нека нека црква је бозија куца као И дзамија....лијепо богами нема ста...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

26.07.2017 16:44

Амин

Name

Игор

25.07.2017 15:47

Забога зна ли владика Јефрем да су Милановицеве паре украдене и као такве уградјене у темеље светог храма Осовица? Младене Бог све види и ти знас ста си покрао од народа ове земље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

25.07.2017 16:15

Да ли је могуце да црквени слузбеници парама које су покрадене од народа,парама које људи који су младост узели данасњим младим генерацијама а онима који су стварали ову републику узели и здравље и младост воде литургијске обреде дајуци знацаја таквим људима,какву поруку дају младим вјерницима,,мјесто да им казу да те проклете и сотонске паре врате у привреду да правимо фабрике ,да нам младост остане ту а ако буде млаости бице и њхових потомака па це неко и у манастир доци а овако за деценију двије невидим ко це долазити у манастире.

Name

Зна владика

25.07.2017 18:05

Врло добро Јефрем зна ста су покрадене паре,

Name

"освјештан"

25.07.2017 15:55

Од кад храм може да освјешта јеретик? По 64 правилу Светих Апостола, каже се "онај ко принесе уља или свијећу запали у синагоги јудејској да се од Цркве одлучи, а клирик да се свргне". Мирослав Гавриловић је принио жртву паљеницу у синагоги сатаниној и њему су анђели скинули бијелу пану са главе. Све и једно тајинство које он проводи, без Благодати Духа Светога је. Тако да овај манастир није освјештан, и дужан га је освјештати члан Цркве, а не јеретик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

25.07.2017 17:58

Волио бих да добијем одговор од владике јефрема или од птријарха на питање да ли је нацин на који цовјwк зиви овај земаљски зовот улазница у онај бесконацни зивот,испада за цркву да је доброцинство обмана ,,лаз,превара,плацка опстег добра и властитог народа а богохуљење је зивјети цасно ,постено и од свог рада,да имају карактера владика и остали и да направе слузбу под храстом али са искрном и постеном дусом бољу би поруку оставили него да слузбују са демонима и безбозницима у зградама које су напрвљене на плацки властитих вјерника,,цаст постеним и цасним људима који су давали прилоге за изградњу манастира стецене цасим и постеним радом за ралику од недје илица ,додика и остале клике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјерник

25.07.2017 18:06

За правог вјерника данас ту није било мјеста. Све голи невјерник и лопов.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бансхее

26.07.2017 19:42

Крисцанска црква је одувијек била слуга власти ! И уз власт. Западњачка , богатија се сасвим одмакла, имају богатство, државу Ватикан! СПЦ илити њени службеници увијек уз власт, отуђени од вјерника, алави на новац! Патријарх у улози пароха чита молитве на крсним славама. Епископ одсјекао косу, шепури се фенси фризуром. Етц.

Name

Рођо

25.07.2017 18:12

На најниже гране овдје у РС пада патријарх Српске православне цркве.А то све због дружења са М.Додиком.Путује врх СПЦ из Београда за Републику Српску и нигдје никога на путу,нигдје дочека,као да иде обични трговац својим послом и приватно.Брука од нас али још већа брука од њих из СПЦ јер су у талу са онима који су подијелили Србе с ове стране Дрине на "моје и на издајнике све који нису моји"Криминал и корупција једе Републику Српску и то не види само онај ко неће или ко не смије.Узалуд је градити манастире и цркве кад млади масовно журе на Запад,кад поштени школовани напуштају Српску јер неће и не могу да трпе једнопартијски систем,тајкуне,полтроне,послушнике Милорада Додика.Економски на издисају ,задужена до гуше,покрадена Република Српска у којој је Ким пола прогласио издајницима које треба уништити на следећим изборима,није више интересантна никоме.Нема среће у државама гдје власт сваки дан измишља непријатеље данас а оне од јуче и прекјуче не спомиње јер зна да су лажни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

26.07.2017 07:57

Родјо о цему прицас! Његова Светост Патријарх Иринеј је досао медју свој народ,освестао храм и разговарао са вјерницима! Предсједник Додик је висе пута доказао да је прави домацин и да има одлицне односе са његовом Светости Патријархом Иринејем!

Name

Нејасно

25.07.2017 21:45

Мени је ово данас висе лицило на странацки скуп СНСД-а,јер су позвани нацелници опстина:Србац,Прњавор,Градиска,Дервента,Б.Лука и ЈЕЗЕРО.Види цуда бас све нацелници по заслузи.Могао је неко позвати и градонацелника Добоја,нацелника Самца али они се не уклапају у ову офуцану елиту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Св.Илија

25.07.2017 22:44

Драги нас патријарх Павле, ста бих Ти рекао на овај први ред званица. СОЦИЈАЛИСТИ,КОМУНИСТИ,а тек донатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мили

26.07.2017 16:42

Режими долазе и пролазе, али Црква опстаје. Благо ономе ко буде слушао глас своје Цркве, а не партија. Партије су уништиле браћу Србе. А Црква је та која увек са својим народом дели и добро и зло, и никада није оставила свој народ, и никада неће оставити свој народ. Све што је Божје остаје, а све што је људско пропада“.

ОДГОВОРИТЕ