Osveštan manastir Osovica

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje episkopa banjalučkog Jefrema i većeg broja sveštenika banjalučke eparhije, danas je služio svetu liturgiju i osveštao hram Blagovjesti Presvete Bogorodice u obnovljenom manastiru Osovica kod Srpca. Ovoj svetkovini prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka  Željka Cvijanovič, kao i veći broj ministara i predstavnika republičkih institucija i lokalne uprave.

Republika Srpska 25.07.2017 | 16:32
Osveštan manastir Osovica
„Sve ovo što vidite sagradjeno je u poslednjih osam godina na temeljima starog dvernom manastira, koji datira  iz prve polovine 14. vijeka, jer imamo kopiju pečata iz 1330. godine, a manastir se pominje još po turskom popisu 1604. i na par mjesta u službenim knjigama koja su vezana za manastir i bratstvo koje je nekada ovdje živjelo“,  kaže jeromonah Teofil. On dodaje da je manastir bio aktivan do 1695. godine, a onda je porušen i tri vijeka je bio pod zemljom, da bi se ostaci temelja arheološkim iskopavanjem pronašli 2003. godine, a obnova počela prije osam godina i sada se privodi kraju. Manstir za sada ima bratstvo od članova, a prema potrebama će se povećavati – kaže jeromonah Teofil.



Vladika Jefrem  je pozdravio prisutne vjernike i brojne goste  i izrazio zadovoljstvo što je došlo do osvećenja manastirskog hrama, a to zadovoljstvo je još veće i značajnije, jer je čin osvećenja obavio poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srspki Irinej. 

„Ovo je kruna svih poslova, osvećujemo sabornu crkvu našeg manastira,  baš u ovo vrijeme da bi i Presveta Bogorodica hilandarska Trojeručica došla i bila ustoličena  u ovom svome hramu. Ona je uvijek hilandarska, ali i naša osovička. Molimo joj se da nam pomogne, da sabere ovaj naš narod, da ćinimo više, da činimo što bolje“, naglasio je Jefrem.

U prigodnoj besjedi nakon bogosluženja i čina osvećenja, patrijarh Srpski Irinej je naglasio da ovaj manastir po svom sadržaju i namjeni ima izutetan značaj, ne samo za vjernike ovog kraja, već i cijele Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda u cijelom svijetu.

„Vidimo prekrasno zdanje, podignuto i sagradjeno i danas osvećeno za malo godina.Hvala gospodu što nas je danas sabrao u ovo sveto mesto, što nam je pomogao da se ova svetinja obnovi i da danas uživamo u njenoj ljepoti“, rekao je patrijarh Irinej. On je apelovao na jedinstvo srpskog naroda,  na razumjevanje i slogu. A manastiri su uvijek bili svetinje srpskog naroda, jer su ih čuvale od neprijatelja, kako spoljašnjih, tako i unutrašnjih. Ne znamo koji su jači, koji su veći“, kazao je patrijarh.



Zdanjem manastirskog kompleksa, koje sadrži  glavnu i tri pomoćne crkve, konak, trpezariju, salon i druge pomoćne objekte, impresioniran je bio i predsjednik Srpske Milorad Dodik. Manastir Osovica nije samo duhovna pobjeda, on je i  pobjeda  Republike Srpske i srpskog naroda.

„Ova generacija ljudi, predvodjena vladikom Jefremom i Srpskom pravoslavnom crkvom  i podrškom lokalnih i republičkih vlasti,  obezbijedila je da ovdje, na veličanstven način u prisutvu njegove svetosti patrijarha srpskog  bude osveštan ovaj objekat, što govori o njegovom grandioznom djelu. Srpska pravoslavna crkva je najvažniji element našeg identiteta i  ovaj manastir treba  da pokaže i dokaže kontinuitet postojanja našeg naroda na ovim prostorima“, rekao je Dodik.

 

Patrijarh srpski Irinej uručio je episkopu banjalučkom Jefremu priznanje SINOD-a Srpske pravoslavne crkve – Orden svetog Kralja Milutina  za rezultate ostvarene na podizanju vjerskih objekata. Za 40 godina, koliko se nalazi na čelu  eparhije banjalučke, pod njegovim rukovodstvom, izgradjeno je čak 250 bogomolja.

Priznanje eparhije banjalučke , gramadu,  dobili su i monasi manastira Osovica, Teofil i Dositej, koji su predanim radom za  kratko vrijeme doprinjeli da se obnovi ovaj manastir.  Kumovi manastirskog hrama Blagovjesti Presvete Bogorodice, manastira Osovica, su Zoran Lemić, Mladen Milanović i Mirko Savić.

(BN/S. K.)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Analza zapada

25.07.2017 14:51

Pobogu narode 250 bogomolja napravljeno ? a koliko fabrika, od cega da zivomo, da klanjamo i da bogi se molimo svaki dan .Tako se neide ispravnim putem , nema tu mapretka crkve djamije pa ajmo krediite da prezivimo.

ODGOVORITE
Name

Mile

25.07.2017 15:25

Fabrike se prave na Zapadu znaci nema razloga da ih mi tu pravimo to samo kosta ovako ih dobijemo dzabe.

Name

Mir svima

25.07.2017 15:35

Ovo je obnovljena svetinja stara nekoliko vijekova, koju su srusili oni cija potomci i danas kidisu na srbski narod. Manastir Osovica je istorijski spomenik da su srbi postojali na ovim prostorima prije devet vijekova, kada vecina danasnjih drzava nije ni postojala.

Name

bosnjak

25.07.2017 15:07

Neka neka crkva je bozija kuca kao I dzamija....lijepo bogami nema sta...

ODGOVORITE
Name

Мили

26.07.2017 16:44

Амин

Name

Igor

25.07.2017 15:47

Zaboga zna li vladika Jefrem da su Milanoviceve pare ukradene i kao takve ugradjene u temelje svetog hrama Osovica? Mladene Bog sve vidi i ti znas sta si pokrao od naroda ove zemlje!

ODGOVORITE
Name

Srbin

25.07.2017 16:15

Da li je moguce da crkveni sluzbenici parama koje su pokradene od naroda,parama koje ljudi koji su mladost uzeli danasnjim mladim generacijama a onima koji su stvarali ovu republiku uzeli i zdravlje i mladost vode liturgijske obrede dajuci znacaja takvim ljudima,kakvu poruku daju mladim vjernicima,,mjesto da im kazu da te proklete i sotonske pare vrate u privredu da pravimo fabrike ,da nam mladost ostane tu a ako bude mlaosti bice i njhovih potomaka pa ce neko i u manastir doci a ovako za deceniju dvije nevidim ko ce dolaziti u manastire.

Name

Zna vladika

25.07.2017 18:05

Vrlo dobro Jefrem zna sta su pokradene pare,

Name

"освјештан"

25.07.2017 15:55

Од кад храм може да освјешта јеретик? По 64 правилу Светих Апостола, каже се "онај ко принесе уља или свијећу запали у синагоги јудејској да се од Цркве одлучи, а клирик да се свргне". Мирослав Гавриловић је принио жртву паљеницу у синагоги сатаниној и њему су анђели скинули бијелу пану са главе. Све и једно тајинство које он проводи, без Благодати Духа Светога је. Тако да овај манастир није освјештан, и дужан га је освјештати члан Цркве, а не јеретик.

ODGOVORITE
Name

Srbin

25.07.2017 17:58

Volio bih da dobijem odgovor od vladike jefrema ili od ptrijarha na pitanje da li je nacin na koji covjwk zivi ovaj zemaljski zovot ulaznica u onaj beskonacni zivot,ispada za crkvu da je dobrocinstvo obmana ,,laz,prevara,placka opsteg dobra i vlastitog naroda a bogohuljenje je zivjeti casno ,posteno i od svog rada,da imaju karaktera vladika i ostali i da naprave sluzbu pod hrastom ali sa iskrnom i postenom dusom bolju bi poruku ostavili nego da sluzbuju sa demonima i bezboznicima u zgradama koje su naprvljene na placki vlastitih vjernika,,cast postenim i casnim ljudima koji su davali priloge za izgradnju manastira stecene casim i postenim radom za raliku od nedje ilica ,dodika i ostale klike.

ODGOVORITE
Name

Vjernik

25.07.2017 18:06

Za pravog vjernika danas tu nije bilo mjesta. Sve goli nevjernik i lopov.

ODGOVORITE
Name

Banshee

26.07.2017 19:42

Kriscanska crkva je oduvijek bila sluga vlasti ! I uz vlast. Zapadnjačka , bogatija se sasvim odmakla, imaju bogatstvo, državu Vatikan! SPC iliti njeni službenici uvijek uz vlast, otuđeni od vjernika, alavi na novac! Patrijarh u ulozi paroha čita molitve na krsnim slavama. Episkop odsjekao kosu, šepuri se fensi frizurom. Etc.

Name

Рођо

25.07.2017 18:12

На најниже гране овдје у РС пада патријарх Српске православне цркве.А то све због дружења са М.Додиком.Путује врх СПЦ из Београда за Републику Српску и нигдје никога на путу,нигдје дочека,као да иде обични трговац својим послом и приватно.Брука од нас али још већа брука од њих из СПЦ јер су у талу са онима који су подијелили Србе с ове стране Дрине на "моје и на издајнике све који нису моји"Криминал и корупција једе Републику Српску и то не види само онај ко неће или ко не смије.Узалуд је градити манастире и цркве кад млади масовно журе на Запад,кад поштени школовани напуштају Српску јер неће и не могу да трпе једнопартијски систем,тајкуне,полтроне,послушнике Милорада Додика.Економски на издисају ,задужена до гуше,покрадена Република Српска у којој је Ким пола прогласио издајницима које треба уништити на следећим изборима,није више интересантна никоме.Нема среће у државама гдје власт сваки дан измишља непријатеље данас а оне од јуче и прекјуче не спомиње јер зна да су лажни .

ODGOVORITE
Name

nnn

26.07.2017 07:57

Rodjo o cemu pricas! Njegova Svetost Patrijarh Irinej je dosao medju svoj narod,osvestao hram i razgovarao sa vjernicima! Predsjednik Dodik je vise puta dokazao da je pravi domacin i da ima odlicne odnose sa njegovom Svetosti Patrijarhom Irinejem!

Name

Nejasno

25.07.2017 21:45

Meni je ovo danas vise licilo na stranacki skup SNSD-a,jer su pozvani nacelnici opstina:Srbac,Prnjavor,Gradiska,Derventa,B.Luka i JEZERO.Vidi cuda bas sve nacelnici po zasluzi.Mogao je neko pozvati i gradonacelnika Doboja,nacelnika Samca ali oni se ne uklapaju u ovu ofucanu elitu.

ODGOVORITE
Name

Sv.Ilija

25.07.2017 22:44

Dragi nas patrijarh Pavle, sta bih Ti rekao na ovaj prvi red zvanica. SOCIJALISTI,KOMUNISTI,a tek donatori.

ODGOVORITE
Name

Мили

26.07.2017 16:42

Режими долазе и пролазе, али Црква опстаје. Благо ономе ко буде слушао глас своје Цркве, а не партија. Партије су уништиле браћу Србе. А Црква је та која увек са својим народом дели и добро и зло, и никада није оставила свој народ, и никада неће оставити свој народ. Све што је Божје остаје, а све што је људско пропада“.

ODGOVORITE