Кривична пријава против Станетића

Кривична пријава, која је у посједу ЦАПИТАЛ-а, поднесена је 7. јула, три мјесеца након што је Станетић смијењен са мјеста генералног директора највеће здравствене установе у РС. Љекари истичу да он није уплатио обавезе према радницима за пет мјесеци 2014, десет мјесеци 2015, цјелокупну 2016. и два мјесеца 2017. године, “иако је новац намјенски обезбијеђен јер га је редовно уплаћивао Фонд здравственог осигурања РС”.

Република Српска 25.07.2017 | 12:45
Кривична пријава против Станетића
“Увидом у службене евиденције ФЗО РС Фонда пензијско-инвалидског осигурања РС, Фонда дјечје заштите РС и пореских евиденција Пореске управе РС утврђено је да УКЦ РС потпуно неоправдано није извршило своје законом утврђене обавезе”, стоји у пријави.

Станетић је изненађен потезом доктора, јер су, како тврди за ЦАПИТАЛ, медицинско особље па и Струковни синдикат знали да је цјелокупан износ који је дозначавао ФЗО РС био уплаћиван на рачуне радника, али је њим плаћан и потрошни материал који је користио УКЦ.

“Струковни синдикат је и те како био упознат са том ситуацијом. У сваком тренутку смо се трудили и притискали Владу РС да се изнађу средства за плате и потрошни материал. Суочени са ситуацијом да бирамо између њега, плата и пореза и доприноса, морали смо понекад више бирати потрошни материал, како би УКЦ функционисао”, објашњава Станетић.

У синдикату доктора медицине крунски аргумент против Станетићеве тврдње да није било новца за доприносе проналазе у томе што је нова управа УКЦ РС, на челу са директором доктором Владом Ђајићем, одмах почела са исплатом бруто плате, односно са уплатом доприноса за март, април и мај ове године.

“Ово нарочито указује на постојање сумње да је Станетић починио кривично дјело”, кажу заЦАПИТАЛ.

Међутим, бивши директор се плаши да управо због ове ситуације тренутно трпе добављачи УКЦ РС. Ипак, за то, каже, нема доказе.

“Драго ми је што је нови директор успио да пронађе та средства јер знам да уговор Фонда не обезбјеђује новац за плате, доприносе и потрошни материал. Питање је да ли сада расту дугови према добављачима, јер ако расту ти дугови, онда смо добили на мосту, изгубили на ћуприји. Клупко треба до краја одмотати”, каже Станетић.

Невјероватно је, истиче, да су се љекари тек након његове смјене одлучили на овај корак.

“Нека свако ради свој посао, али ово је помало бесмислено”, закључио је.

Извор: Цапитал.ба

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Апсурд

25.07.2017 11:13

Ослободиће га кривице и слободан је за вијек вијекова...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

25.07.2017 11:53

Спремају га за министра, за прошлу кривичну је добио мјесто директора КЦ.

Name

ДЕГОТХИА

25.07.2017 12:20

АМА ЉУДИ, ОВИ ЉЕКАРИ КОЈИ ФАКТИЧКИ РАДЕ НА ЦРНО И БЕЗ УПЛАЋЕНИХ ДОПРИНОСА СУ ДОБИЛИ СЛОМЉЕНЕ ЖИВЦЕ НА ОВОЈ ВРУЋИНИ КАДА СУ ВИДЈЕЛИ БИВШЕГ ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА КАКО СЕ ВОЗИКА ПО БАЊАЛУЦИ У НОВОМ КЛИМАТАЗОВАНОМ МЕРЦЕДЕСУ, КОЈИМ СЕ ПОЧАСТИО ОДМАХ НАКОН СВОЈЕ СМЈЕНЕ...ИНАТ ЈЕ ЧУДО - МИСЛИМ НА МЕРЦЕДЕС !!!

Name

Ре Кики

26.07.2017 06:31

Кад преусмјери милионе за доприносе у плаћање добављачима (кум Шкрбић), а да се радници не буне иде нова боља функција...може добро извући лову, доказани капацитет човјек.

Name

рачуница

26.07.2017 08:50

Када се све сабере то је 28 месеци неуплаћених доприноса за раднике. Ако се зна да је месец доприноса у клиницком два милиона марака долази се до цифре од 56 милиона марака. Толику је стету радницима и државним фондовима направио. По закону 6 месеци без уплате доприноса и директор у затвор. Нема ту ста да се истразује. А овом изјавом је Мирко Станетиц признао кривицно дело за које га синдикат пријавио.

Name

Обратите пазњу на терминологију из понудјеног текста!

25.07.2017 11:45

Новац, фонд, ПИО, рацуни, синдикат, порез,допринос..., терминологија и проблематика којом се у нормалном друству баве људи сколовани за то - МЕНАДЗЕРИ. Медјутим у овом насем обољелом и анестезираном друству такве послове обављају тзв. љекари, па онда и није цудно да имамо такве билансе. Али, ти типови ("бимзимсмени"), типа разних Богданица, Талица и сл., и нису прави љекари, то су само психопате које у овом тмурном времену трпају огромне колицине новца у свој дзеп, а прави љекари или су вец у иностранству, или су на путу да тамо оду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Копицл

25.07.2017 12:05

Док је СНСД на власти др Смрт је сигуран. Смјеном власти мозда се несто и деси, овако само мозе размисљати о другој фотељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

25.07.2017 12:29

Коначно. Браво за Владу и Владу Дјајића. Прави човјек на мјесту директора. Одлучан у борби против криминала. И битно је да није цлан партије неке него стручњак. Инека је све дао синдикалцима и нека овај из новог мерцедеса заврши у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

25.07.2017 13:01

АКО ЈЕ ПОДНЕШЕНА КРИВИЧНА ПРИЈАВА ВИСОКО ЋЕ ДОГУРАТИ ТО ЈЕ ОСКОЧНА ДАСКА СРЕТНО НАРОДЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пут мафије

25.07.2017 13:16

Процесуирај, ослободи и дај му нову улогу-функцију.

Name

ИСТИНА-БЛ

25.07.2017 14:16

ДОК ЈЕ БАЈА НА ВЛАСТИ СВИ ЊЕГОВИ КАДРОВИ НАПРЕДУЈУ ДО НЕБЕСА. ТУ НЕ СМИЈЕ НИКО НИКОГ ДУРАТИ ЈЕР СВИ РУКОВОДИОЦИ СУ У КРИМИНСЛУ ДО ОЧИЈУ. АПСОЛУТНО СВИ НА СВИМ НИВОИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.07.2017 14:56

Није тако, професор Владо Дјајић је одлучан да заустави криминал у здравству. И није члан СНСД што је јако битно. За помоћника свог је ставио др Стевандића који је исто против криминала и крадје од нас пацијената. И свака част докторици Романи из синдиката то је жена частна и поштена

Name

Доктори "они други"

25.07.2017 16:55

Па да ли се ви господо питате ко су ови синдикати. Ста раде, циме се баве, по цијим инструкцијама. Ста су урадили по питању колективног уговора којег јос немамо и и да ли је ова пријава само параван???. Ми смо цудан народ само постујемо пљување и придрузујемо се иако немамо појма о каквој политици се ради и ста је поента подносења кривицне пријаве??? Прикривање нерада и полтронства синдикалних организација . Наводно смо цекали да нам нови директор исплати три плате са доприносима. Јесмо ми заиста толико глуп народ да не видимо ниста друго. Господин Фемиц је из Бијељине не видим да је поднесена пријава против директора тамосње болнице или мозда болнице Добој која је пред тоталним колапсом. А мозда је њиховим радницима добро и имају све плацено???...Подизу пријаву против цовјека који је смијењен и други пут јер је по други пут вратио достојанство запосленим радницима и пацијентима и увео ред и дисциплину у болницу сто многима од нас није одговарало, треба бити реалан. Дај бозе да имамо бруто плату и даље или мозда боље рецено, било какву плату.

Name

кико

25.07.2017 17:14

Е бас је Стевандуц папак постен муфљуз бјелосвјетски.

Name

рацио за ре

25.07.2017 17:19

Јадан ти.

Name

Ре ре

25.07.2017 20:45

Види ти Станетић се расписао по коментарима. Миран Мирко, ето Дјаје и Неше :)))

Name

Само да кажем...

25.07.2017 20:12

Улога синдиката у УКЦ РС је та да синдикат доктора прикрива нерад и сличне ситуације (случај др Карић Дјечија Хирургија, тип у дежурству се напио, заспао и нису могли да га пробуде, кад су обили собу нашли га демолираног од алкохола и још почео да се туче да особљем... Пребацио скроз. .. ) а остала два синдиката служе само да увале радницима ћурке и море на рате... Владо Ђајић је добар лик, лик из народа, али чини ми се да му је обећана помоћ од некога изнад, а свим директорима у задњих пар година који су се измјењали је обећавано исто... На крају извисе. Станетић јесте вратио два пута достојанство и радницима и пацијентима, али проблем траје већ више од 30 година, а то је ФЗО... Стевандић је дошао само зато што је златна резерва на клупи позиције јер ДНС је упитан, свакако кад оде Павић, а природно је да се повуче због година... то ће бити брод који тоне сам од себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФЗО

25.07.2017 21:25

Е сада Фонд крив што Станетић паре за доприносе пребавивао својим добављачима и проценат себи у џеп трпао а раднике који немају здравствено осигурање и који ће бити гладни у пензији ко ј.бе? То си хтјео да нам кажеш? Срам да те буде, Станетићев полтрону и боту!!!

Name

ДЕГОТХИА

26.07.2017 00:13

БИЛО КОЈИ СИНДИКАТ ЈЕ УВИЈЕК БОЉИ ОД ГРАНУЛИЋЕВИХ ПОЛТРОНА И МИШИЋКИНИХ СЕЦИКЕСА. А КОЛИКО ВИДИМ ОВИ ФЕМИЋЕВИ СУ ДО САДА ПОДНИЈЕЛИ ВИШЕ КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА, НЕГО ЧИТАВ ЦЈБ БАЊА ЛУКА - АЛИ ТУЖИОЦИ НЕМАЈУ СТАНДАРДЕ И НОРМЕ, А И ЗАБОРАВИЛИ СУ ШТА ЈЕ КРИВИЧНО ДЈЕЛО ОСИМ ОНИХ СИТНИХ ДО 6 МЈЕСЕЦИ ЗАТВОРА - КАО ДАНАС КОД ОНЕ БАБЕ ИЗ ТОПЛАНЕ !!!

Name

Само да кажем...

26.07.2017 04:09

Не, мислим да је систем лош и да се новац који се слијева у ФЗО РС неправилно распоређује, па зато се долази у овакве ситуације...