Krivična prijava protiv Stanetića

Krivična prijava, koja je u posjedu CAPITAL-a, podnesena je 7. jula, tri mjeseca nakon što je Stanetić smijenjen sa mjesta generalnog direktora najveće zdravstvene ustanove u RS. Ljekari ističu da on nije uplatio obaveze prema radnicima za pet mjeseci 2014, deset mjeseci 2015, cjelokupnu 2016. i dva mjeseca 2017. godine, “iako je novac namjenski obezbijeđen jer ga je redovno uplaćivao Fond zdravstvenog osiguranja RS”.

Republika Srpska 25.07.2017 | 12:45
Krivična prijava protiv Stanetića
“Uvidom u službene evidencije FZO RS Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, Fonda dječje zaštite RS i poreskih evidencija Poreske uprave RS utvrđeno je da UKC RS potpuno neopravdano nije izvršilo svoje zakonom utvrđene obaveze”, stoji u prijavi.

Stanetić je iznenađen potezom doktora, jer su, kako tvrdi za CAPITAL, medicinsko osoblje pa i Strukovni sindikat znali da je cjelokupan iznos koji je doznačavao FZO RS bio uplaćivan na račune radnika, ali je njim plaćan i potrošni material koji je koristio UKC.

“Strukovni sindikat je i te kako bio upoznat sa tom situacijom. U svakom trenutku smo se trudili i pritiskali Vladu RS da se iznađu sredstva za plate i potrošni material. Suočeni sa situacijom da biramo između njega, plata i poreza i doprinosa, morali smo ponekad više birati potrošni material, kako bi UKC funkcionisao”, objašnjava Stanetić.

U sindikatu doktora medicine krunski argument protiv Stanetićeve tvrdnje da nije bilo novca za doprinose pronalaze u tome što je nova uprava UKC RS, na čelu sa direktorom doktorom Vladom Đajićem, odmah počela sa isplatom bruto plate, odnosno sa uplatom doprinosa za mart, april i maj ove godine.

“Ovo naročito ukazuje na postojanje sumnje da je Stanetić počinio krivično djelo”, kažu zaCAPITAL.

Međutim, bivši direktor se plaši da upravo zbog ove situacije trenutno trpe dobavljači UKC RS. Ipak, za to, kaže, nema dokaze.

“Drago mi je što je novi direktor uspio da pronađe ta sredstva jer znam da ugovor Fonda ne obezbjeđuje novac za plate, doprinose i potrošni material. Pitanje je da li sada rastu dugovi prema dobavljačima, jer ako rastu ti dugovi, onda smo dobili na mostu, izgubili na ćupriji. Klupko treba do kraja odmotati”, kaže Stanetić.

Nevjerovatno je, ističe, da su se ljekari tek nakon njegove smjene odlučili na ovaj korak.

“Neka svako radi svoj posao, ali ovo je pomalo besmisleno”, zaključio je.

Izvor: Capital.ba

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Apsurd

25.07.2017 11:13

Oslobodiće ga krivice i slobodan je za vijek vijekova...

ODGOVORITE
Name

kiki

25.07.2017 11:53

Spremaju ga za ministra, za prošlu krivičnu je dobio mjesto direktora KC.

Name

DEGOTHIA

25.07.2017 12:20

AMA LJUDI, OVI LJEKARI KOJI FAKTIČKI RADE NA CRNO I BEZ UPLAĆENIH DOPRINOSA SU DOBILI SLOMLJENE ŽIVCE NA OVOJ VRUĆINI KADA SU VIDJELI BIVŠEG GENERALNOG DIREKTORA KAKO SE VOZIKA PO BANJALUCI U NOVOM KLIMATAZOVANOM MERCEDESU, KOJIM SE POČASTIO ODMAH NAKON SVOJE SMJENE...INAT JE ČUDO - MISLIM NA MERCEDES !!!

Name

Re Kiki

26.07.2017 06:31

Kad preusmjeri milione za doprinose u plaćanje dobavljačima (kum Škrbić), a da se radnici ne bune ide nova bolja funkcija...može dobro izvući lovu, dokazani kapacitet čovjek.

Name

računica

26.07.2017 08:50

Kada se sve sabere to je 28 meseci neuplaćenih doprinosa za radnike. Ako se zna da je mesec doprinosa u klinickom dva miliona maraka dolazi se do cifre od 56 miliona maraka. Toliku je stetu radnicima i državnim fondovima napravio. Po zakonu 6 meseci bez uplate doprinosa i direktor u zatvor. Nema tu sta da se istrazuje. A ovom izjavom je Mirko Stanetic priznao krivicno delo za koje ga sindikat prijavio.

Name

Obratite paznju na terminologiju iz ponudjenog teksta!

25.07.2017 11:45

Novac, fond, PIO, racuni, sindikat, porez,doprinos..., terminologija i problematika kojom se u normalnom drustvu bave ljudi skolovani za to - MENADZERI. Medjutim u ovom nasem oboljelom i anesteziranom drustvu takve poslove obavljaju tzv. ljekari, pa onda i nije cudno da imamo takve bilanse. Ali, ti tipovi ("bimzimsmeni"), tipa raznih Bogdanica, Talica i sl., i nisu pravi ljekari, to su samo psihopate koje u ovom tmurnom vremenu trpaju ogromne kolicine novca u svoj dzep, a pravi ljekari ili su vec u inostranstvu, ili su na putu da tamo odu!

ODGOVORITE
Name

Kopicl

25.07.2017 12:05

Dok je SNSD na vlasti dr Smrt je siguran. Smjenom vlasti mozda se nesto i desi, ovako samo moze razmisljati o drugoj fotelji.

ODGOVORITE
Name

Bravo

25.07.2017 12:29

Konačno. Bravo za Vladu i Vladu Djajića. Pravi čovjek na mjestu direktora. Odlučan u borbi protiv kriminala. I bitno je da nije clan partije neke nego stručnjak. Ineka je sve dao sindikalcima i neka ovaj iz novog mercedesa završi u zatvoru.

ODGOVORITE
Name

BOBA

25.07.2017 13:01

AKO JE PODNEŠENA KRIVIČNA PRIJAVA VISOKO ĆE DOGURATI TO JE OSKOČNA DASKA SRETNO NARODE.

ODGOVORITE
Name

Put mafije

25.07.2017 13:16

Procesuiraj, oslobodi i daj mu novu ulogu-funkciju.

Name

ISTINA-BL

25.07.2017 14:16

DOK JE BAJA NA VLASTI SVI NJEGOVI KADROVI NAPREDUJU DO NEBESA. TU NE SMIJE NIKO NIKOG DURATI JER SVI RUKOVODIOCI SU U KRIMINSLU DO OČIJU. APSOLUTNO SVI NA SVIM NIVOIMA.

ODGOVORITE
Name

Re

25.07.2017 14:56

Nije tako, profesor Vlado Djajić je odlučan da zaustavi kriminal u zdravstvu. I nije član SNSD što je jako bitno. Za pomoćnika svog je stavio dr Stevandića koji je isto protiv kriminala i kradje od nas pacijenata. I svaka čast doktorici Romani iz sindikata to je žena častna i poštena

Name

Doktori "oni drugi"

25.07.2017 16:55

Pa da li se vi gospodo pitate ko su ovi sindikati. Sta rade, cime se bave, po cijim instrukcijama. Sta su uradili po pitanju kolektivnog ugovora kojeg jos nemamo i i da li je ova prijava samo paravan???. Mi smo cudan narod samo postujemo pljuvanje i pridruzujemo se iako nemamo pojma o kakvoj politici se radi i sta je poenta podnosenja krivicne prijave??? Prikrivanje nerada i poltronstva sindikalnih organizacija . Navodno smo cekali da nam novi direktor isplati tri plate sa doprinosima. Jesmo mi zaista toliko glup narod da ne vidimo nista drugo. Gospodin Femic je iz Bijeljine ne vidim da je podnesena prijava protiv direktora tamosnje bolnice ili mozda bolnice Doboj koja je pred totalnim kolapsom. A mozda je njihovim radnicima dobro i imaju sve placeno???...Podizu prijavu protiv covjeka koji je smijenjen i drugi put jer je po drugi put vratio dostojanstvo zaposlenim radnicima i pacijentima i uveo red i disciplinu u bolnicu sto mnogima od nas nije odgovaralo, treba biti realan. Daj boze da imamo bruto platu i dalje ili mozda bolje receno, bilo kakvu platu.

Name

kiko

25.07.2017 17:14

E bas je Stevanduc papak posten mufljuz bjelosvjetski.

Name

racio za re

25.07.2017 17:19

Jadan ti.

Name

Re re

25.07.2017 20:45

Vidi ti Stanetić se raspisao po komentarima. Miran Mirko, eto Djaje i Neše :)))

Name

Samo da kažem...

25.07.2017 20:12

Uloga sindikata u UKC RS je ta da sindikat doktora prikriva nerad i slične situacije (slučaj dr Karić Dječija Hirurgija, tip u dežurstvu se napio, zaspao i nisu mogli da ga probude, kad su obili sobu našli ga demoliranog od alkohola i još počeo da se tuče da osobljem... Prebacio skroz. .. ) a ostala dva sindikata služe samo da uvale radnicima ćurke i more na rate... Vlado Đajić je dobar lik, lik iz naroda, ali čini mi se da mu je obećana pomoć od nekoga iznad, a svim direktorima u zadnjih par godina koji su se izmjenjali je obećavano isto... Na kraju izvise. Stanetić jeste vratio dva puta dostojanstvo i radnicima i pacijentima, ali problem traje već više od 30 godina, a to je FZO... Stevandić je došao samo zato što je zlatna rezerva na klupi pozicije jer DNS je upitan, svakako kad ode Pavić, a prirodno je da se povuče zbog godina... to će biti brod koji tone sam od sebe

ODGOVORITE
Name

FZO

25.07.2017 21:25

E sada Fond kriv što Stanetić pare za doprinose prebavivao svojim dobavljačima i procenat sebi u džep trpao a radnike koji nemaju zdravstveno osiguranje i koji će biti gladni u penziji ko j.be? To si htjeo da nam kažeš? Sram da te bude, Stanetićev poltronu i botu!!!

Name

DEGOTHIA

26.07.2017 00:13

BILO KOJI SINDIKAT JE UVIJEK BOLJI OD GRANULIĆEVIH POLTRONA I MIŠIĆKINIH SECIKESA. A KOLIKO VIDIM OVI FEMIĆEVI SU DO SADA PODNIJELI VIŠE KRIVIČNIH PRIJAVA, NEGO ČITAV CJB BANJA LUKA - ALI TUŽIOCI NEMAJU STANDARDE I NORME, A I ZABORAVILI SU ŠTA JE KRIVIČNO DJELO OSIM ONIH SITNIH DO 6 MJESECI ZATVORA - KAO DANAS KOD ONE BABE IZ TOPLANE !!!

Name

Samo da kažem...

26.07.2017 04:09

Ne, mislim da je sistem loš i da se novac koji se slijeva u FZO RS nepravilno raspoređuje, pa zato se dolazi u ovakve situacije...