Ускоро стиже вакцина за снижавање лошег холестерола

Научници су створили вакцину за снижавање холестерола да би спречили проблеме са срцем и сада се проверава њена безбедност по људе, саопштили су истрживачи са Медицинског факутета у Бечу.

Здравље 24.06.2017 | 11:24
Ускоро стиже вакцина за снижавање лошег холестерола
Ова вакцина је показала фантастичне резултате на мишевима, и тренутно се тестира на 72 волонтера. Вакцина је направљена тако да спречава таложење масних наслага на артерије. Пацијентима би била понуђена алтернатива да узимају пилуле свакодневно како би смањили ризик од можданог удара, ангине и срчаних болести.

Биће потребно много година да би се доказала безбедност и ефикасност ињекције по људе, о чему је писао др Гинтер Стафлер за часопис Еуропен Хеарт Јоурнал. Чак и кад постане доступна, вероватно за шест година, не би смела да буде изговор за избегавање физичке исхране и једење високо масне хране, кажу научници.

Ова вакцина помаже имуном систему да нападне протеин под називом ПЦСК9 који дозвољава "лошем" холестеролу (ЛДЛ) да се везује за артерије. Код мишева, овакав начин лечења је смањио ЛДЛ холестерол за 50 процената у року од годину дана и спречио таложење масноћа на артеријама и развој артеросклерозе.

Данас се узимају статини да би смањили ризик од кардиоваскуларних болести, али иако су врло јефтини и ефикасни, не могу да делују баш за све болесне.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

x

24.06.2017 16:27

Та вакцина је вец полуцила резултат, поуздано - мом сапутнику је спасила зивот након - плацебо - тестирања у пост клиницкој смрти од посљедица инфаркта

ОДГОВОРИТЕ
Name

попај

25.06.2017 09:43

Када це бити доступна на територији бивсе југславије у облику пилуле .