Кожу од сунца треба штитити током цијелог дана

Када стигну лето и високе температуре, од сунца се треба штитити и када нисмо на плажи. Током летњих месеци наша кожа је највише изложена сунчевом зрачењу, које може да буде веома опасно и штетно.

Здравље 24.06.2017 | 11:23
Кожу од сунца треба штитити током цијелог дана
Инфрацрвено А зрачење (ИР-А) представља готово трећину укупног сунчевог зрачења, док УВА и УВБ зрачење чини само 7 одсто укупног сунчевог спектра. Оштећење коже изазивају УВБ и УВА зраци, али и ИР-А зраци, који најдубље продиру у кожу.

Сунце зрачи инфра црвеним зрачењем (ИР), видљивом светлошћу и ултраљубичастим зрачењем (УВ). Од укупне сунчеве енергије која долази до површине Земље, највећи део зрачења од чак 54-56 одсто представља ИР зрачење, 39 одсто је видљиво светло и око 5 до 7 одсто представља УВ зрачење. Инфра црвено зрачење је значајан фактор спољне средине, има све већи утицај на здравље људи, а посебно на кожу. Постоје различите врсте инфра црвеног зрачења, а штетни су инфрацрвени А зраци (ИР-А).

"Треба бити веома опрезан са ултра црвеним А зрачењем. За разлику од УВ зрака који оштећују ћелијску мембрану, ИР-А зраци пролазе у саму ћелију, у митохондријама доводе до оксидативног стреса и ослобађања слободних радикала, долази до до структурних промена у колагену, што додатно значајно убрзава процесе (фото)старења коже већ изазваног УВ-зрачењем", казала је др Јелена Стојковић Филиповић, са Клинике за дерматовенерологију КЦС.

Др Горан Вукомановић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, говорећи о осетљивој дечијој кожи, казао је да претерано излагање коже сунцу већ од првог дана има велики утицај на стање коже током целог живота.

"Крема за сунчање се наноси на све делове коже десетак минута пре изласка на сунце. Мазање детета се понавља у зависности од боје коже, пигмента и претходне изложености коже сунцу. За бебе и малу децу обично је потребно поновно мазање коже на сваких пола сата", истакао је др Вукомановић.

У циљу подизања свести о свим ефектима сунчевог зрачења, удружење “Наша Аска” овог лета покренуло је велику едукативну кампању под слоганом "Не буди црвен као рак!".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВЕЛИКА ГЛОБАЛНА ПРЕВАРА: Сунце не изазива рак коже, изазивају га креме за сунчање

25.06.2017 10:16

Сваке године исто. Велика кампања против сунца је у току. „Не излазите на сунце од 11 до 16 сати, носите заштитну одећу и мажите се кремама с високим фактором“, то су реченице које се попут мантре понављају у свим маинстреам медије данашњице у ово љтно време. С друге стране, доктори на малим екранима шире панику о раку коже, меланомима, опекотинама и свему што се чудотворно може решити, замислите ово, управо вештачком и кемијски приправљеном кремом за сунчање. Кад би људи само знали колика је глобална лаж и превара у питању, верујемо да би од креме за сунчање људи бежали као ђаво од крста. То би свакако требали јер креме за сунчање и разни лосиони козметичке индустрије који се данас нуде на тржишту не спречавају рак, већ спречавају сунце да спречи рак, али га уз то креме за сунчање и саме изазивају.

ОДГОВОРИТЕ