Анализа: Српска посла у Чикагу...!

Пауновић - човек који прави победнике! Николић - шпиц који даје голове! Млади Ђорђе Михаиловић и зет Швајни! Овакав процват нису очекивали на највећи оптимисти. . . !

Фудбал 12.06.2017 | 23:45
Анализа: Српска посла у Чикагу...!
Срби одавно имају свакаквог посла у Чикагу, али од ове године се за њих највише чује по фудбалу! Вељко Пауновић прави чуда у другој сезони на клупи МЛС лигаша Чикаго Фајера, а ударна игла на терену и први стрелац лиге је Немања Николић, момак рођен у Сенти који је наступао за репрезентацију Мађарске.

Пауновићев Чикаго је за сада надмашио сва очекивања љубитеља фудбала преко баре. Тоталне губитнике је претворио у немилосрдне победнике. Пауновић је преузео Чикаго у јесен 2015. године као убедљиво најгору од укупно 20 екипа у МЛС лиги. Дошао је на позив некадашњег саиграча из Филаделфије, Нелсона Родригеза који је сада директор у Чикагу и засукао рукаве. Као тренер омладинске репрезентације Србије са којом је освојио светску титулу, могао је вероватно и боље да изабере од најслабијег МЛС лигаша, али је изабрао тако и прионуо на тежак посао. С обзиром да је касно дошао, није успео да оформи екипу по свом укусу, није се много питао око долазака и одлазак и са екипом коју је затекао је ушао у сезону.

А затекао је тим губитничког менталитета. У дебитантској сезони на клупи Чикага -Пауновић није урадио ништа! Чикаго је опет завршио као последњи у лиги, са само једним бодом више у односу на сезону пре Пауновића. Изгледало је да Чикагу више нико не може да помогне, да се Пауновић само уклопио у сивило и да је доживео тежак ударац у каријери која је тек почела.  

Али методични и амбициозни Паун није губио самопоуздање и веру. Снимао је ситуацију, упознавао се са играчима, тимом и целокупном ситуацијом. Знао је да ништа не може преко ноћи. А онда је направио детаљан план за следећу сезону. Знао је на кога може, а на кога не може да рачуна, каква су му појачања потребна и како екипа треба игра у новој сезони. Знао је и да су му потребни фудбалери који су током каријере били победници и који преносе тај карактер на друге. Зимус је одрадио прелазни рок и све погодио!

Променио је голмана, али је интересантно је да је задржао скоро целу одбрану која је била друга по броју примљених голова у лиги, а данас је трећа најбоља! Променио је и скоро цео везни ред и задржао само једног битног везисту из претходне сезоне - Аргентинца Алвареза. Решио се неких ислужених играча и убо летос са Немањом Николићем из Легије. Момком из Сенте који је је решетао мреже где год да је играо: Од нижелигаша Баршча и Капошволђа преко Капошвара и Видеотона, до Легије. На 293 лигашка меча у каријери је дао чак 176 голова! Статистика која говори да је реч о гол-машини. За разлику од многих у Србији којима је то промакло, Пауновићевом оку није и довео је Николића из Легије као капитално појачање.

Шлаг на торту је био долазак Бастијана Швајнштајгера из Манчестер Јунајтеда.

Требало је мало времена да се то све уигра на почетку. У прва четири кола је Чикаго примио чак седам голова, а у првих пет кола је Пауновић променио пет различитих формација. После тешког пораза од Аталанте у трећем колу (0:4) мирисало је на још једну очајну сезону, али су после тога почели да се назиру помаци. Савладани су озбиљни тимови попут Њу Ингланда и Колумбуса и Пауновићев рукопис је почео да се препознаје. Чикаго је постао потпуно другачији тим.

Везани порази од фаворизованих Њујорк Ситија и Торонта нису уздрмали Чикаго и српског стручњака. Погодио је са формацијом 4-2-3-1, пронашао идеално место Швајнштајгеру и уследила је феноменална серија од пет победа и два ремија док је Немања Николићрешетао мреже немилице и попео се на прво место листе стрелаца са 12 голова на 15 утакмица, од чега су само два била из пенала! Успут је Пауновић почео да даје шансу и 18-годишњем Ђорђу Михаиловићу, талентованом везисти српског порекла који игра за омалдинску репрезентацију САД.



Чикаго је данас други најбољи тим на Истоку, али и у целој МЛС лиги! Има само бод мање од Торонта који је освојио највише бодова у лиги. Пауновићев тим има бољи учинак од Њујорк Ситија који тренира Патрик Вијера и за који играју Андреа Пирло и Давид Виља, одКакиног Орланда, од Аталанте коју тренира Тата Мартино, али и још неких екипа са већим бројем странаца и звучнијих имена.

Синоћ је враћен дуг Аталанти победом од 2:0. Пауновићев тим је немилосрдан на свом терену где има скор од седам победа и једног ремија у осам утакмица са гол разликом 19:4. Проблем су гостовања где су победили само једном на седам утакмица, али и то ће временом да се поправи. Чикагу је раније проблем био да победи седам утакмица за целу сезону.

Није се дошло ни до половине сезоне од 34. кола, а Чикаго већ у 15 одиграних мечева има више победа него у претходној! На добром су путу да се пласирају у плеј-оф после пет година чекања. Екипа навикнута на дно табеле и сталне поразе, сада представља најпријатније изненађење лиге.

За Пауновића је једна награда већ стигла званично. Именован је за тренера на МЛС ол-стар утакмици која ће бити одржана 2. августа. Како је кренуо, то ће бити само прва у низу... 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар