Analiza: Srpska posla u Čikagu...!

Paunović - čovek koji pravi pobednike! Nikolić - špic koji daje golove! Mladi Đorđe Mihailović i zet Švajni! Ovakav procvat nisu očekivali na najveći optimisti. . . !

Fudbal 12.06.2017 | 23:45
Analiza: Srpska posla u Čikagu...!
Srbi odavno imaju svakakvog posla u Čikagu, ali od ove godine se za njih najviše čuje po fudbalu! Veljko Paunović pravi čuda u drugoj sezoni na klupi MLS ligaša Čikago Fajera, a udarna igla na terenu i prvi strelac lige je Nemanja Nikolić, momak rođen u Senti koji je nastupao za reprezentaciju Mađarske.

Paunovićev Čikago je za sada nadmašio sva očekivanja ljubitelja fudbala preko bare. Totalne gubitnike je pretvorio u nemilosrdne pobednike. Paunović je preuzeo Čikago u jesen 2015. godine kao ubedljivo najgoru od ukupno 20 ekipa u MLS ligi. Došao je na poziv nekadašnjeg saigrača iz Filadelfije, Nelsona Rodrigeza koji je sada direktor u Čikagu i zasukao rukave. Kao trener omladinske reprezentacije Srbije sa kojom je osvojio svetsku titulu, mogao je verovatno i bolje da izabere od najslabijeg MLS ligaša, ali je izabrao tako i prionuo na težak posao. S obzirom da je kasno došao, nije uspeo da oformi ekipu po svom ukusu, nije se mnogo pitao oko dolazaka i odlazak i sa ekipom koju je zatekao je ušao u sezonu.

A zatekao je tim gubitničkog mentaliteta. U debitantskoj sezoni na klupi Čikaga -Paunović nije uradio ništa! Čikago je opet završio kao poslednji u ligi, sa samo jednim bodom više u odnosu na sezonu pre Paunovića. Izgledalo je da Čikagu više niko ne može da pomogne, da se Paunović samo uklopio u sivilo i da je doživeo težak udarac u karijeri koja je tek počela.  

Ali metodični i ambiciozni Paun nije gubio samopouzdanje i veru. Snimao je situaciju, upoznavao se sa igračima, timom i celokupnom situacijom. Znao je da ništa ne može preko noći. A onda je napravio detaljan plan za sledeću sezonu. Znao je na koga može, a na koga ne može da računa, kakva su mu pojačanja potrebna i kako ekipa treba igra u novoj sezoni. Znao je i da su mu potrebni fudbaleri koji su tokom karijere bili pobednici i koji prenose taj karakter na druge. Zimus je odradio prelazni rok i sve pogodio!

Promenio je golmana, ali je interesantno je da je zadržao skoro celu odbranu koja je bila druga po broju primljenih golova u ligi, a danas je treća najbolja! Promenio je i skoro ceo vezni red i zadržao samo jednog bitnog vezistu iz prethodne sezone - Argentinca Alvareza. Rešio se nekih isluženih igrača i ubo letos sa Nemanjom Nikolićem iz Legije. Momkom iz Sente koji je je rešetao mreže gde god da je igrao: Od niželigaša Baršča i Kapošvolđa preko Kapošvara i Videotona, do Legije. Na 293 ligaška meča u karijeri je dao čak 176 golova! Statistika koja govori da je reč o gol-mašini. Za razliku od mnogih u Srbiji kojima je to promaklo, Paunovićevom oku nije i doveo je Nikolića iz Legije kao kapitalno pojačanje.

Šlag na tortu je bio dolazak Bastijana Švajnštajgera iz Mančester Junajteda.

Trebalo je malo vremena da se to sve uigra na početku. U prva četiri kola je Čikago primio čak sedam golova, a u prvih pet kola je Paunović promenio pet različitih formacija. Posle teškog poraza od Atalante u trećem kolu (0:4) mirisalo je na još jednu očajnu sezonu, ali su posle toga počeli da se naziru pomaci. Savladani su ozbiljni timovi poput Nju Inglanda i Kolumbusa i Paunovićev rukopis je počeo da se prepoznaje. Čikago je postao potpuno drugačiji tim.

Vezani porazi od favorizovanih Njujork Sitija i Toronta nisu uzdrmali Čikago i srpskog stručnjaka. Pogodio je sa formacijom 4-2-3-1, pronašao idealno mesto Švajnštajgeru i usledila je fenomenalna serija od pet pobeda i dva remija dok je Nemanja Nikolićrešetao mreže nemilice i popeo se na prvo mesto liste strelaca sa 12 golova na 15 utakmica, od čega su samo dva bila iz penala! Usput je Paunović počeo da daje šansu i 18-godišnjem Đorđu Mihailoviću, talentovanom vezisti srpskog porekla koji igra za omaldinsku reprezentaciju SAD.



Čikago je danas drugi najbolji tim na Istoku, ali i u celoj MLS ligi! Ima samo bod manje od Toronta koji je osvojio najviše bodova u ligi. Paunovićev tim ima bolji učinak od Njujork Sitija koji trenira Patrik Vijera i za koji igraju Andrea Pirlo i David Vilja, odKakinog Orlanda, od Atalante koju trenira Tata Martino, ali i još nekih ekipa sa većim brojem stranaca i zvučnijih imena.

Sinoć je vraćen dug Atalanti pobedom od 2:0. Paunovićev tim je nemilosrdan na svom terenu gde ima skor od sedam pobeda i jednog remija u osam utakmica sa gol razlikom 19:4. Problem su gostovanja gde su pobedili samo jednom na sedam utakmica, ali i to će vremenom da se popravi. Čikagu je ranije problem bio da pobedi sedam utakmica za celu sezonu.

Nije se došlo ni do polovine sezone od 34. kola, a Čikago već u 15 odigranih mečeva ima više pobeda nego u prethodnoj! Na dobrom su putu da se plasiraju u plej-of posle pet godina čekanja. Ekipa naviknuta na dno tabele i stalne poraze, sada predstavlja najprijatnije iznenađenje lige.

Za Paunovića je jedna nagrada već stigla zvanično. Imenovan je za trenera na MLS ol-star utakmici koja će biti održana 2. avgusta. Kako je krenuo, to će biti samo prva u nizu... 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Action images

Komentari / 0

Ostavite komentar