Почиње процес затварања ОХР?

Међународна заједница започела је процес затварања Канцеларије високог представника у БиХ (ОХР), сазнаје „ЕуроБлиц“.

Босна и Херцеговина 06.06.2017 | 21:14
Почиње процес затварања ОХР?
Дипломатски извори ''Блица'' тврде да већ постоји нацрт одлуке о затварању ОХР, да западне дипломате интензивно разговарају на ову тему и да је могуће да се ова тачка нашла и на данашњој седници Управног одбора ПИК у Сарајеву, мада то није било најављено званичним дневним редом.

Саговорници „ЕуроБлица“ откривају да затварање канцеларије Валентина Инцка треба очекивати оног тренутка када БиХ добије кандидатски статус за ЕУ или непосредно пре тога (према најоптимистичнијим проценама до краја 2017 године). На том фону су и раније изјаве страних и домаћих политичара, међу којима је и председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, који су рекли да европске интеграције БиХ и ОХР не иду једно с другим.

''Очито је да је то готова ствар и да ОХР у БиХ може да задржи само евентуално нека нова, велика политичка криза. Зато ће бити занимљиво видети да ли је домаћим политичарима, првенствено бошњачким, заиста циљ чланство БиХ у ЕУ или ће започети нови „рат“ како би на тај начин покушали да задрже ОХР'', каже саговорник ''Блица''.

У ОХР нису желели да коментаришу сазнања, тврдећи да су услови за затварање ове дипломатске мисије од раније познати, а то су пет циљева и два услова. На том списку су решавање питања тзв. државне и војне имовине, фискална одрживост, владавина права, потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању, провођење арбитражне одлуке за Брчко, као и позитивна процена ситуације у БиХ од стране Управног одбора ПИК.



Међутим, чињеница је да се затварање ОХР поклапа с ранијим изјавама Валентина Инцка да ће он вероватно бити последњи високи представник у БиХ и да ће се ПИК у 2017. озбиљније бавити судбином његове канцеларије, која је у БиХ присутна од завршетка рата.

У том периоду ОХР је прошао кроз неколико фаза – од времена бројних смена званичника од стране Педија Ешдауна до Инцка који се готово и не види у политичком систему БиХ.

Посланик СНСД у ПС БиХ и члан делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Милица Марковић каже да је и она из дипломатских кругова у Стразбуру и Бриселу чула да се увелико разговара о одласку ОХР. Према њеним информацијама, за сада нема конкретних закључака, али превладава став да БиХ као протекторат не може да добије статус кандидата, јер то није био случај ни са једном од садашњих чланица ЕУ.

''Уколико ОХР буде затворен до добијања кандидатског статуса, то би значило да неко озбиљно схвата БиХ и њену апликацију. С друге стране, када бисмо добили статус, а и даље имали ОХР, то се не би могло схватити као озбиљан однос ЕУ према нама. Лично мислим да је могућа прва варијанта, чак и под условом да се не испуне раније постављени услови. Мислим да се они више неће ни помињати него ће се ићи ка европској перспективи БиХ'', закључује Марковићева.

Шеф Клуба посланика ДФ у Представничком дому БиХ Дамир Бећировић каже да, што се њега тиче, не би био никакав проблем када би ОХР отишао, јер ни сада не види њихов ангажман.

''Мада лидери који држе власт очито немају намеру да се договарају, ипак мислим да је крајње време да се почну сами договарати, због наше будућности. Странце то не интересује, они су ту због плате, али ми остајемо да живимо у БиХ'', каже Бећировић.

Буџет 5,9 милиона евра

Од јула 2016. у ОХР ради 15 страних држављана и 89 домаћих, подаци су канцеларије Валентина Инцка.

Буџет ОХР за 2016/17. годину износи 5.9 милиона евра, које уплаћују земље Савета за провођење мира. ЕУ даје 54,37 одсто новца, САД 22 процента, Јапан 10 одсто, Русија 1,2, Канада 3,03, Организација Исламске конференције 2,5 одсто новца, док остале чланице плаћају заједно 6,9 одсто.

Извор: Блиц

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Драган

06.06.2017 19:37

Унапред треба упозорити да РС неће прихватити одлуке које ОХР донесе пре затварања. За очекивати је да ће покушати неки поганлук, јер од њих је само то и долазило. Како год, иза њих остаје смрдљив траг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без бриге

06.06.2017 19:53

Високи заставник никада неће отићи сам из ове земље јер је он, правно, управник над окупационим намјесницима. Тек кад се ми спаметујемо и све њих отјерамо/осудимо, тек тада ћемо бити слободни. Али, то је на дугом штапу. Што значи, окупација се наставља.

Name

Ре

06.06.2017 19:58

Како си само паметан цццц цудо

Name

јоксим

06.06.2017 21:13

Мени је занимљиво да 'ЕуроБлиц' који је јако, јако познат по својој 'поузданости' објави вест из 'неименованих извора', све са упитником на њеном крају, а нас свет то схвати као вец готову/'истиниту ствар

Name

смолуца

06.06.2017 22:04

Опет це политицари БиХ морати слусати странаца у ЕУ... Само препаковано...ниста се неце измијенити конкретно.

Name

Кики

07.06.2017 01:22

Српска има милион других проблема а ово је као највазније. Селман прица у приватним круговима да је на реду економски колапс Српске??? Па нек се догоди кад оде ОХР...хахахаха.

Name

ДЕГОТХИА

07.06.2017 03:10

ЗАР НЕ РАЗУМИЈЕТЕ ПОРУКУ - МИ ПОЛАКО ОДЛАЗИМО ЈЕР ВАМА НЕМА ПОМОЋИ. МИСИЈА СЕ ПОЛАКО ЗАВРШАВА ЈЕР НЕМАТЕ ВИШЕ НИКАКВОГ ПОТЕНЦИЈАЛА ЗА БИЛО КАКАВ ОЗБИЉНИЈИ СУКОБ. НЕ МОЖЕТЕ УТИЦАТИ НА БИЛО КОГА И НЕ ПРЕДСТАВЉАТЕ НИКАКВУ ОПАСНОСТ. ТОТАЛНО СТЕ ИЗОЛОВАНИ И ПОТПУНО НЕБИТНИ. ОСТАВЉАМО ВАС СА ПРЕПОРУКОМ ДА СЕ ПОКУШАТЕ ОРГАНИЗОВАТИ, АКО ТО ХОЋЕТЕ, А АКО И НЕЋЕТЕ НЕМА ПРОБЛЕМА ЗА НАС... ЈЕР ВАШИ ПОЛИТИЧАРИ СУ ТОТАЛНО ИМПОТЕНТНИ - ЋАО !!!

Name

ре

07.06.2017 06:25

ОХР већ годинама само посматра ситуацију, што се мене тиче нека их, међународна заједница ће још деценијама бити на овим просторима у неком облику. Кипар је у ЕУ а и данас имају присуство међународне заједнице.

Name

075

07.06.2017 06:49

@ Драган Колико пута сам вам с поштовањем вас као особе написао да нас у БиХ нико ништа не пита !! Да вас утјешим нико ништа не пита не друге "банана републике" у еx YУ а на крају слабо се ко пита и за што у данашњем свијету !!

Name

Мали Перица

06.06.2017 20:04

Зар овај није већ одавно отишао, не појављује се у јавности. Тешко да ће се моћи живјети када се ОХР затвори, јер смо ми сви у БиХ толико глупи и неспособни без туђе памети и туђих очију. Сретан вам пут, немојте се враћати и немојте нас више завађати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

06.06.2017 20:19

Кад су све урадили тј. ништа нису урадили а требали су бар мало јер смо ми протекторат. Они су упропастили, створила своју колонију, инстарилали марионетску власт која нас савршено уништава, нема више потребе да буду овде. Они су своје обавили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

06.06.2017 20:43

Остају до уласка БиХ у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.06.2017 08:37

Знаци никад.људи треба бити свјестан И прихватит цињеницу да је био рат И да су људи завадјени до те мјере да остане охр јос 200 год висе нас нико непомири.то су цињенице.све досад И сто је урадјено било је на силу.једна трецина територије беиха је само сматра својом ови остали је неволе И тако це увијек бити.нит мозе неко неког натјерат да је неволи као ни да је неко воли.од 92 за мене не знаци висе ниста И тако це увијек бити.нема тога да ме убиједите да је заволим.

Name

ајде

06.06.2017 22:16

У Македонији се кува, код нас затварају ОХР, на вријеме перу руке можда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вип

07.06.2017 06:35

За крај би било добро да се направи још један тв дуел два шупка Инцко - Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сто је баби мило у сну јој се забило

07.06.2017 06:35

Овај текст је сигурно досао по нарудзби Додика и Цовица док овако накарадно писе против босњака да они коце ЕУ сто је смијесно.Цуј са ОХЕРОМ се немозе у ЕУ а са Томпсоном и национал фасизмом мозе оЕВРОПО где си.

ОДГОВОРИТЕ