Баците цједиљку

Докторка Хедер Ферис са Вирџинијског универзитета у Шарлотсвилу наводи да је све већи број пацијената који због прекомерног испијања свеже цеђених сокова имају повишен ниво инсулина у крви.

Здравље 02.05.2017 | 10:15
Баците цједиљку
"Дошла нам је пацијенткиња којој је диганостикован дијабетес, и коју је дијагноза прилично изненадила. Одувек је била гојазна и било је случајева оболелих од дијабетеса у њеној породици, па је водила рачуна о истрани и мислила да се здраво храни. Једна од навика коју је навела као здраву било је конзумирање свеже цеђених сокова", каже Ферис. 

"Одмах смо јој рекли да прекине са том праксом. Изашла је из ординације са изразом сумње на свом лицу, али је ипак послушала наш савет. Када је после три месеца дошла на контролу. ниво шећера у њеној крви био је стабилизован", додаје докторка. 

Ферис и њене колеге Елвира Изганајтис и Флоренс Браун истичу да овакви случајеви нису ретки и да људи не схватају да свеже цеђен сок садржи велику количину шећера. 

На први поглед, логично је мислити да су сокови здрави – ако је цела воћка здрава, а сок добијамо из воћке, онда је и сок здрав. 

Али, цеђењем се одстрањују неки од најздравијих делова воћа, попут коре јабуке, семенки малина и унутрашњих мембрана које одвајају режњеве поморанџе. Управо у њима се налази највећи део влакана, антиоксиданаса, фитонутирјената, витамина и минерала. 

Влакна су, између осталог, заслужна за одржање осећаја ситости и спорију апсорпцију шећера из хране. Када пијемо калорије уместо да их поједемо, до нашег мозга не стиже порука да смо сити, упркос томе што смо унели више калорија него да смо појели једну воћку. Док једна поморанџа у просеку садржи 50-70 калорија, часа свеже цеђеног сока од поморанџе има чак 110 калорија. Такође ‘скаче’ ниво исулина, а уколико се деси да наше тело више не може да се избори са наглим порастом, долази до појаве дијабетеса типа 2. 

Како решити овај проблем? 

Препознати сок као оно што јесте – као посластицу. Место му није за доручком на столу, нити у теретани. 

Даље, требало би ограничити количину сока коју дајемо деци. Уместо тога, можете им скувати чај у који нисте додали шећера, повремено дати малу количину незашећерене лимунаде или мало млека.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар