Аертон Сена - 23 године од кобног 1. маја...

На данашњи дан пре тачно 23 године легендарни Бразилац Аертон Сена изгубио је живот током трке за Велику награду Сан Марина Формуле 1.

Остали спортови 01.05.2017 | 22:15
Аертон Сена - 23 године од кобног 1. маја...
Сена, један од најбољих возача у историји Формуле 1, ако не и најбољи, погинуо је у 34. години пошто му је пукао и отказао управљачки механизам, при брзини од преко 300 км/х и ударио у зид у кривини Тамбурело на стази “Енцо и Дино Ферари”.

Само дан раније, на истој стази, током квалификација на скоро истом месту живот је изгубио и Аустријанац Роланд Раценбергер. Две трагедије, а посебно тај 1. мај 1994. године, заувек су изменили како Формулу 1, тако и спорт уопште.

Легендарни Бразилац је у каријери тријумфовао 41 пут, још 39 пута се нашао на подијуму, освојио је три титуле шампиона, и остао је упамћен као краљ квалификација и најбољи возач по киши икада. Владао је улицама Монте Карла и од свог дебија у Формули 1 1984. године бранио је боје Толемана, Лотуса, Мекларена и Вилијамса.

Сигурно је да без Сене Формула 1 више није била иста, јер су је многи заволели управо због њега. И сада, 20 година касније, многи размишљају о томе ‘шта би било кад би било’, али једно је сигурно, Сена је био јединствен, по начину вожње се разликовао од осталих, неки га нису волели, многи јесу, али је био и остао један од најбољих икада.



Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ф1 Ловер

01.05.2017 22:20

Свака част. Прелијепо написано. Био је најбољи, посебан. Возио је другом димензијом. Боље и више него и један други возач. Почивао у миру. Хвала ти Аyртоне за све!

ОДГОВОРИТЕ