Сјећања - На данашњи дан: Зашто Звезда и Реал нису играли финале Купа шампиона 1957. године?!

Само да Топлак није пао у несвест. . . !

Фудбал 03.04.2017 | 22:00
Сјећања - На данашњи дан: Зашто Звезда и Реал нису играли финале Купа шампиона 1957. године?!
Прошло је равно 60 година од Звездиног првог европског полуфинала! На данашњи дан 1957. црвено-бели су на стадиону Партизана - Маракана тада још није била изграђена - играли први меч у борби за финале Купа шампиона против Фјорентине и изгубили са 0:1. 

Тај меч некако је скрајнут када се говори о богатој историји београдског великана, а заправо је врло значајан и велики успех екипе Милована Ћирића која је имала ту несрећу да читав сат тог двомеча игра са човеком мање, у чему и лежи главни разлог што црвено-бели још тада нису играли финале елитног такмичења. 

Управо у том првом сусрету одиграном на стадиону Партизана догодио се тај кључни детаљ. Играо се 33. минуту када је понајбољи фудбалер гостију, италијански репрезентативац Серђо Ћервато у скоку ударио Ивана Топлака у слепоочницу, после чега се овај без свести стропоштао на земљу. Како у оно време није било измена, а Топлак завршио у болници, Београђани су морали да наставе са десеторицом.



Без обзира на навонасталу ситуацију Звезда је нападала а Виола се бранила. Само је повремено Бразилац Жулињо вештим дриблинзима малтретирао одбрану југословенског првака... И тако све до 88. минута када је севнула контра Италијана. Маурилио Прини био је неумољив, Србољуб Кривокућа немоћан - 0:1. 

Да је бројчана предност одлучила финалисту Купа шампиона у сезони 1956/57 постаће јасно после реванша. Митић, Шукуларац, Рудински, Бора Костић и друштво били су у најмању руку равноправни, али нису успели да пронађу кључ за претечу катенаћа у режији доктораФулвија Бернардинија. 

Подсећања ради у другом полуфиналу те сезоне играли су Реал Мадрид и Манчестер Јунајтед. Краљевски клуб је славио укупним резултатом 5:3, а онда у великом финалу надиграо је и Фјорентину са 2:0 - Хенто и Ди Стефано били су стрелци. 

Ц. ЗВЕЗДА - ФЈОРЕНТИНА 0:1
/Прини 88/

Београд.
Стадион: ЈНА.
Гледалаца: 50.000.
Судија: Алберт Алстин (Белгија).

Црвена звезда: Кривокућа, Зековић, Тасић, Спајић, Поповић, Цокић, Шекуларац, Митић, Костић, Топлак, Рудински.

Фјорентина: Сарти, Мањини, Ћервато, Прини, Орзан, Гратон, Ћапела, Вирђили, Сергато, Монтуори, Жулињо.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар