Sjećanja - Na današnji dan: Zašto Zvezda i Real nisu igrali finale Kupa šampiona 1957. godine?!

Samo da Toplak nije pao u nesvest. . . !

Fudbal 03.04.2017 | 22:00
Sjećanja - Na današnji dan: Zašto Zvezda i Real nisu igrali finale Kupa šampiona 1957. godine?!
Prošlo je ravno 60 godina od Zvezdinog prvog evropskog polufinala! Na današnji dan 1957. crveno-beli su na stadionu Partizana - Marakana tada još nije bila izgrađena - igrali prvi meč u borbi za finale Kupa šampiona protiv Fjorentine i izgubili sa 0:1. 

Taj meč nekako je skrajnut kada se govori o bogatoj istoriji beogradskog velikana, a zapravo je vrlo značajan i veliki uspeh ekipe Milovana Ćirića koja je imala tu nesreću da čitav sat tog dvomeča igra sa čovekom manje, u čemu i leži glavni razlog što crveno-beli još tada nisu igrali finale elitnog takmičenja. 

Upravo u tom prvom susretu odigranom na stadionu Partizana dogodio se taj ključni detalj. Igrao se 33. minutu kada je ponajbolji fudbaler gostiju, italijanski reprezentativac Serđo Ćervato u skoku udario Ivana Toplaka u slepoočnicu, posle čega se ovaj bez svesti stropoštao na zemlju. Kako u ono vreme nije bilo izmena, a Toplak završio u bolnici, Beograđani su morali da nastave sa desetoricom.



Bez obzira na navonastalu situaciju Zvezda je napadala a Viola se branila. Samo je povremeno Brazilac Žulinjo veštim driblinzima maltretirao odbranu jugoslovenskog prvaka... I tako sve do 88. minuta kada je sevnula kontra Italijana. Maurilio Prini bio je neumoljiv, Srboljub Krivokuća nemoćan - 0:1. 

Da je brojčana prednost odlučila finalistu Kupa šampiona u sezoni 1956/57 postaće jasno posle revanša. Mitić, Šukularac, Rudinski, Bora Kostić i društvo bili su u najmanju ruku ravnopravni, ali nisu uspeli da pronađu ključ za preteču katenaća u režiji doktoraFulvija Bernardinija. 

Podsećanja radi u drugom polufinalu te sezone igrali su Real Madrid i Mančester Junajted. Kraljevski klub je slavio ukupnim rezultatom 5:3, a onda u velikom finalu nadigrao je i Fjorentinu sa 2:0 - Hento i Di Stefano bili su strelci. 

C. ZVEZDA - FJORENTINA 0:1
/Prini 88/

Beograd.
Stadion: JNA.
Gledalaca: 50.000.
Sudija: Albert Alstin (Belgija).

Crvena zvezda: Krivokuća, Zeković, Tasić, Spajić, Popović, Cokić, Šekularac, Mitić, Kostić, Toplak, Rudinski.

Fjorentina: Sarti, Manjini, Ćervato, Prini, Orzan, Graton, Ćapela, Virđili, Sergato, Montuori, Žulinjo.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar