Еврокуп: Шпанско финале! Валенсија декласирала Хапоел!

У финалу овогодишњег Еврокупа састаће се две шпанске екипе – Уникаха и Валенсија.  Шпанија добила још једног учесника Евролиге! Шпанија ће следеће сезоне сигурно имати четири, а можда чак и пет клубова у елитном такмичењу - Реал Мадрид, Барселону, Басконију, Валенсију или Уникаху, а можда АЦБ лига добије још једну позицију од челника ЕЛ.

Кошарка 22.03.2017 | 23:21
Еврокуп: Шпанско финале! Валенсија декласирала Хапоел!
Кошаркаши Уникахе сазнали су име противника у финалу овогодишњег издања Еврокупа, а то ће бити тим из њихове земље – Валенсија!

Јерусалимски Хапоел успео је полуфиналну серију да одведе у "мајсторицу", али не и нешто више од тога пошто је Валенсија пред својим навијачима била више него убедљива и тако је зборила пласман у финале овог такмичења – 90:75 (21:17, 23:15, 31:18, 15:25).

И финале се такође игра на две добијене утакмице, а први меч је заказан већ за 28. март.

У том су сусрету ће Валенсија бити домаћин, а потом се серија потом сели у Малагу где ће Уникаха играти пред својим навијачима 31. марта, а евентуална мајсторица је пет дана касније у Валенсији.

Кључну разлику кошаркаши шпанског представника почели су да праве средином друге деонице када су први пут отишли на двоцифрену разлику, а потом су у трећој "додали" гас и отишли на "плус 25".

Током последњег квартала предност је бивала већа, али се постепено смањивала, па је на крају Хапоел спустио на прихватљивих "минус 15".

Најефикаснији појединац код домаћина био је искусни Фернандо Сан Еметерио са 15 поена, поен мање је додао Црногорац БојанДубљевић, а двоцифрени су били и Сикма (12), Сато (12), Мартинез (11) и Ориола (10).

Код изралеске екипе издвојила су се двојица кошаркаша, Амаре Стодемајер је имао 17 поена, док је Куртис Џерелс убацио 19, шутиравши тројке 5/8.

Таренс Кинзи је одиграо слаб меч и постигао је само један поен.

Сада је и званично - шпанска клупска кошарка ће наредне сезоне имати сигурна четири, а можда чак и пет представника у Евролиги! 

После Уникахе, место у финалу Еврокупа обезбедила је и Валенсија убедљивим тријумфом над Хапоелом из Јерусалима резултатом 90:75 (21:17, 23:15, 31:18, 15:25). 

То значи да ће Шпанију следеће године у Евролиги сигурно представљати Реал Мадрид, Барселона и Басконија као екипе с парафираним вишегодишњим уговорима, потом и освајач Еврокупа. А, уколико се гласине обистине и место које је ове сезоне ишло Турској оде на Иберијско полуострво, Шпанија ће бити већински распрострањена у лиги са 16 клубова. Наравно, гледајући сваку земљу понаособ. Турска ће остати на свега два тима, колико има и Грчка. Готово је извесно да ће и Русија имати исти број (зависно од тога ко буде у финалу ВТБ лиге прим. аут).

Тиме ће шпанска клупска кошарка добити својеврсну потврду квалитета, с обзиром да је АЦБ апсолутно најјача лига годинама уназад.

Што се саме мајсторице између Валенсије и Хапоела тиче, нема ту шта много да се истакне. Гости су успели да издрже ударе Слепих мишева тек нешто мање од једног полувремена. Валенсија је велики одмор отишла с двоцифреном разликом (44:32), да би серијом 10:0 на старту трећег квартала отишла на огромних 20 кошева разлике. 

Фуриозну трећу четвртину одиграли су играчи Валенсије, толико добро да су исту завршили с чак 31 убаченим кошем, па је у 27. минуту утакмице разлика достигла максималних 32 поена. 

И поново је доминирао Бојан Дубљевић с 14 поена и седам скокова, Фернандо Сан Еметерио је имао поен више, док су Ромејн Сато и Лук Сикма убацили по 12 кошева. Код Хапоела на висини задатка били су једино Куртис Џерелс с 19 и Амаре Стодемајер с 17 поена. Остали су потпуно подбацили.

Финална серија Еврокупа почиње већ 28. марта, а предност домаћег терена има Уникаха. 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар