Институције ЕУ остају посвећене дијалогу

Комесар ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је данас у Косовској Митровици да све институције ЕУ остају посвећене дијалогу који води миру.

Регион 04.03.2017 | 15:09
Институције ЕУ остају посвећене дијалогу
"Помирење је овдје кључна ријеч и то је кључни посао који ми обављамо. Помирење међу заједницама води миру, а мир напретку", рекла је Могеринијева, наглашавајући да ЕУ финансира много пројеката на Косову и у Митровици с циљем да народ види опипљиве резултате напретка.

Она је захвалила властима сјеверне и јужне Митровице на стрпљењу и конструктивним ставовима који су преточени у ревитализацију и уређење улица и прилазних путева мосту.

"ЕУ остаје посвећена развитку Косова. Много је пројеката које ми је представио градоначелник сјеверне Митровице, које ће извесно финансирати ЕУ. Мостови не треба да раздвајају људе, треба да значе њихово уједињење", закључила је Могеринијева, уз поруку да ЕУ остаје посвећена напретку и да на њену помоћ могу да рачунају сви грађани Косова.

Могеринијева је рекла да градња моста преко Ибра онако како је то договорено, а који раздваја сјеверни српски од јужног албанског дијела града, води ка претварању моста из симбола подјела у симбол дијалога и контакта међу људима, а то је снага ЕУ.

Могеринијева, која је на мост на Ибру стигла пјешице из јужне Митровице, у пратњи сарадника и обезбјеђења, рекла је да је одушевљена оним што је урађено у кратком периоду.

Са бине постављене са сјеверне стране моста, Могеринијева је истакла да врло тешко неко може схватити шта за њу значи то што се налази на мосту на Ибру послије толико тешких разговора вођених у Бриселу.

Она је на састанцима током дана са важним људима из сјеверне и јужне Митровице рекла да је дијалог који овдје воде много важнији од дијалога којим она посредује у Бриселу.

"Дијалог који воде предсједници и представници институција је темељно важна ствар јер се њиме омогућује да дођемо до рјешења која су у интересу грађана и цијелог друштва", рекла је Могеринијева.

Она је поздравила конструктуван приступ градоначелника сјеверне Косовске Митровице Горана Ракића у рјешавању проблема на терену и изразила захвалност на гостопримству и залагању за мир.

Ракић је послије састанка са Могеринијевом у писаној изјави навео да процес и формат преговора не треба мијењати, него остати на релацији Београд-Приштина, уз посредство Брисела, како би оно што је договорено било и одрживо.

Ракић је са њом разговарао о заједници српских општина, разграничењу сјеверне и јужне Митровице, текућим инфраструктурним пројектима, безбједносној ситуацији и актуелним политичким дешавањима.

Извор: Срна 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

спортиста

04.03.2017 16:14

Ракичу јеси ли јој добро пренио интересе грађана и цијелог друштва за разграничење града????????немој сутра речи да те није разумила.Е мој Ракичу ко о чему, к... о поштењу срби о разграничењу.Па 600год срби и албанци живе заједно .градиле се цркве -џамије.... и сад треба разграничење?????Умјесто у 21 вијек назад у 13 браво. само напријед.далеко че те догурати чак можда и до БГ,(надам се објави ипак ово није РТРС)

ОДГОВОРИТЕ