Institucije EU ostaju posvećene dijalogu

Komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas u Kosovskoj Mitrovici da sve institucije EU ostaju posvećene dijalogu koji vodi miru.

Region 04.03.2017 | 15:09
Institucije EU ostaju posvećene dijalogu
"Pomirenje je ovdje ključna riječ i to je ključni posao koji mi obavljamo. Pomirenje među zajednicama vodi miru, a mir napretku", rekla je Mogerinijeva, naglašavajući da EU finansira mnogo projekata na Kosovu i u Mitrovici s ciljem da narod vidi opipljive rezultate napretka.

Ona je zahvalila vlastima sjeverne i južne Mitrovice na strpljenju i konstruktivnim stavovima koji su pretočeni u revitalizaciju i uređenje ulica i prilaznih puteva mostu.

"EU ostaje posvećena razvitku Kosova. Mnogo je projekata koje mi je predstavio gradonačelnik sjeverne Mitrovice, koje će izvesno finansirati EU. Mostovi ne treba da razdvajaju ljude, treba da znače njihovo ujedinjenje", zaključila je Mogerinijeva, uz poruku da EU ostaje posvećena napretku i da na njenu pomoć mogu da računaju svi građani Kosova.

Mogerinijeva je rekla da gradnja mosta preko Ibra onako kako je to dogovoreno, a koji razdvaja sjeverni srpski od južnog albanskog dijela grada, vodi ka pretvaranju mosta iz simbola podjela u simbol dijaloga i kontakta među ljudima, a to je snaga EU.

Mogerinijeva, koja je na most na Ibru stigla pješice iz južne Mitrovice, u pratnji saradnika i obezbjeđenja, rekla je da je oduševljena onim što je urađeno u kratkom periodu.

Sa bine postavljene sa sjeverne strane mosta, Mogerinijeva je istakla da vrlo teško neko može shvatiti šta za nju znači to što se nalazi na mostu na Ibru poslije toliko teških razgovora vođenih u Briselu.

Ona je na sastancima tokom dana sa važnim ljudima iz sjeverne i južne Mitrovice rekla da je dijalog koji ovdje vode mnogo važniji od dijaloga kojim ona posreduje u Briselu.

"Dijalog koji vode predsjednici i predstavnici institucija je temeljno važna stvar jer se njime omogućuje da dođemo do rješenja koja su u interesu građana i cijelog društva", rekla je Mogerinijeva.

Ona je pozdravila konstruktuvan pristup gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića u rješavanju problema na terenu i izrazila zahvalnost na gostoprimstvu i zalaganju za mir.

Rakić je poslije sastanka sa Mogerinijevom u pisanoj izjavi naveo da proces i format pregovora ne treba mijenjati, nego ostati na relaciji Beograd-Priština, uz posredstvo Brisela, kako bi ono što je dogovoreno bilo i održivo.

Rakić je sa njom razgovarao o zajednici srpskih opština, razgraničenju sjeverne i južne Mitrovice, tekućim infrastrukturnim projektima, bezbjednosnoj situaciji i aktuelnim političkim dešavanjima.

Izvor: Srna 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

sportista

04.03.2017 16:14

Rakiču jesi li joj dobro prenio interese građana i cijelog društva za razgraničenje grada????????nemoj sutra reči da te nije razumila.E moj Rakiču ko o čemu, k... o poštenju srbi o razgraničenju.Pa 600god srbi i albanci žive zajedno .gradile se crkve -džamije.... i sad treba razgraničenje?????Umjesto u 21 vijek nazad u 13 bravo. samo naprijed.daleko če te dogurati čak možda i do BG,(nadam se objavi ipak ovo nije RTRS)

ODGOVORITE