Могерини има тешку мисију на Балкану

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини је на Балкану, у мисији која је тежа од оне која је довела до нуклеарног договора САД и Ирана.

Регион 03.03.2017 | 08:58
Могерини има тешку мисију на Балкану
То пише бивши британски министар за Европу и Балкан Денис Мекшејн за портал Еурактив.

Он наводи да је Могеринијева стигла на Западни Балкан који остаје напроблематичнији регион у Европи и 20 година послије "највећег посљератног масовног убиства недужних цивила у Сребреници".

"Министри спољних послова и лидери великих европских држава су изгубили интерес да помажу Западном Балкану у проналажењу начина за рјешавање истрпљујућих конфликата. Више се не јављају ни Берлин, ни Лондон, ни Париз ни Рим. Све је на Могеринијевој која мора да покаже да Европа има начин да успостави коначан мир у том дијелу Европе", наводи Мекшејн.

Према његовим речима, '90. година је виђено како национализам може да доведе до отвореног рата и како је више од милион људи "прескочило" Алпе у потрази за мирним животом.

"Могеринијевој не помажу ни друге европске земље, попут Шпаније, која одбија да призна државност Косову, иако је то учинило 120 држава чланица УН. Фикција да је Косово интегрални део Србије које је на неко вријеме ван ингеренција Београда се више не може схватати озбиљно. Грчка такође Европи отежава живот са својом националистичком реакцијом усмјереном према Македонцима", додаје Мекшејн.

Бивши дипломата истиче да је главни проблем за Могерини "српски реваншизам".

"Кремљ подржава Србе и жели да постане играч на Западном Балкану. Српски националисти охрабрују српску мањину у Босни и на Косову да одбијају сваку кооперацију и да те државе учине неспособним за функционисање. Срби су укључени и у завјеру у Црној Гори, а у току је и кампања за предсједничке изборе у којој већина кандидата игра на карту тога да су Срби жртве уз тврд став према Косову и Босни. Срби знају да нема шансе да уђу у ЕУ ако остану на политици из '90. година и морају да прихвате да Београд може да влада само Србијом, а не околним државама. Ниједан српски лидер није спреман да каже истину српском народу", истиче Мекшејн.

Текст закључује тврдњом да ако Могеринијева повратком у Брисел са Западног Балкана убиједи друге европске лидере да размисле о "новим путовањима на и са Балкана", онда ће направити прави искорак у региону чија будућност је упитна и као таоца је држи национализам.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

.борац

03.03.2017 08:02

Балкан је септицка јама Европе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицана

03.03.2017 08:06

Ниста доброг нисте дали Балкану, која је Васа намјера сада? Да изгладите "српски ревансизам"? Ма иди бре, наиван је онај који моли а не смије да куди, зар не?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Она

03.03.2017 09:14

Прави велику аљбанију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

пиргави

03.03.2017 11:42

Све новонастале дрзаве од бивсе Југославије знају да прицају и разумију ста им сеприца на српском и треба те их вратити у оквире граница Југославије као јединствену дрзаву, устав добро разрадити и дефинисати и онемогуцити путем устава било какве малверзације и нционалне нетрпељивости или бло какве предности по националном или географском полозају.

ОДГОВОРИТЕ