Иванов одбио да Заеву да мандат

Председник Македоније Ђорђе Иванов рекао је да Зорану Заеву неће дати мандат за формирање нове владе, објашњавајући да га "савест спречава" да мандат за састав нове владе преда онима који "руше суверенитет, територијални интегритет и независност" Македоније. Чека се одговор Зорана Заева и опозиционог блока, који је сакупио потписе 69 од укупно 120 посланика у Собрању.

Регион 01.03.2017 | 17:59
Иванов одбио да Заеву да мандат
Политичка криза у Македонији добила је у среду послеподне сасвим нову димензију, пошто је председник Ђорђи Иванов одбио да преда мандат за састав нове владе лидеру опозиције Зозану Заеву, иако је његов блок прикупио потписе више од половине од укупног броја посланика у Собрању.

"Нећу дати мандат онима који преговарају о платформама у другим државама", рекао је Иванов нацији, алудирајући на документ који су, под патронатом албанског премијера Едија Раме, у Тирани саставили представници већине албанских политичких странака. 

Иванов је оценио да се том платформом "руши јединство Македоније".

"Грађани, желим да вас уверим да можете да будете спокојни. Док будем председник, нећу дати мандат човеку који има платформу за рушење суверенитета и територијалног интегритета#, рекао је Иванов.

Албанске партије које су на децембарским ванредним парламентарним изборима добиле мандате у Собрању Македоније, усвојиле су почетком јануара у Тирани данас заједничку платформу за преговоре о формирању нове македонске владе. Албански премијер Еди Рама назвао је платформу "историјском".

Изјавом коју су потписали Демократска унија за интеграције (ДУИ), Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, тражи се промена Устава ради увођење албанског као другог службеног језика, једнака заступљеност Албанаца у свим државним институцијама и њихово укључивање у преговоре с Грчком о решавању спора о имену Македоније.

Тим документом се тражи и дебата о химни, застави и државном грбу Македоније, да би државни симболи рефлектовали мултиетничност и етничку равноправност.

Платформа три албанске странке које су заједно добиле 18 мандата у парламенту, и без којих не може да се формира нова влада, има седам тачака.

(РТС)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Додо

01.03.2017 17:12

Тешко Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цавиц

01.03.2017 17:35

Цавиц Драган би му дао одмах.Тако је и Додику дао мандат за састав владе иако је имао и других кандидата.Све сад ово сто се ради и унистило се крив је искљуциво Цавиц.

Name

Ре

02.03.2017 11:53

Помешао си лончиће.

Name

Само Тако

01.03.2017 17:16

Само на тај нацин се брани дрзава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боx

01.03.2017 18:18

Ко се успротивио НАТО-у и САД-у зна се како је заврсио. Сад си се сјетио албанаца и њихове намјере а признали сте косово. Поиграла мецка и код вас.

ОДГОВОРИТЕ