Ivanov odbio da Zaevu da mandat

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov rekao je da Zoranu Zaevu neće dati mandat za formiranje nove vlade, objašnjavajući da ga "savest sprečava" da mandat za sastav nove vlade preda onima koji "ruše suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost" Makedonije. Čeka se odgovor Zorana Zaeva i opozicionog bloka, koji je sakupio potpise 69 od ukupno 120 poslanika u Sobranju.

Region 01.03.2017 | 17:59
Ivanov odbio da Zaevu da mandat
Politička kriza u Makedoniji dobila je u sredu poslepodne sasvim novu dimenziju, pošto je predsednik Đorđi Ivanov odbio da preda mandat za sastav nove vlade lideru opozicije Zozanu Zaevu, iako je njegov blok prikupio potpise više od polovine od ukupnog broja poslanika u Sobranju.

"Neću dati mandat onima koji pregovaraju o platformama u drugim državama", rekao je Ivanov naciji, aludirajući na dokument koji su, pod patronatom albanskog premijera Edija Rame, u Tirani sastavili predstavnici većine albanskih političkih stranaka. 

Ivanov je ocenio da se tom platformom "ruši jedinstvo Makedonije".

"Građani, želim da vas uverim da možete da budete spokojni. Dok budem predsednik, neću dati mandat čoveku koji ima platformu za rušenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta#, rekao je Ivanov.

Albanske partije koje su na decembarskim vanrednim parlamentarnim izborima dobile mandate u Sobranju Makedonije, usvojile su početkom januara u Tirani danas zajedničku platformu za pregovore o formiranju nove makedonske vlade. Albanski premijer Edi Rama nazvao je platformu "istorijskom".

Izjavom koju su potpisali Demokratska unija za integracije (DUI), Pokret Besa i koalicija Alijansa za Albance, traži se promena Ustava radi uvođenje albanskog kao drugog službenog jezika, jednaka zastupljenost Albanaca u svim državnim institucijama i njihovo uključivanje u pregovore s Grčkom o rešavanju spora o imenu Makedonije.

Tim dokumentom se traži i debata o himni, zastavi i državnom grbu Makedonije, da bi državni simboli reflektovali multietničnost i etničku ravnopravnost.

Platforma tri albanske stranke koje su zajedno dobile 18 mandata u parlamentu, i bez kojih ne može da se formira nova vlada, ima sedam tačaka.

(RTS)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dodo

01.03.2017 17:12

Teško Srbiji

ODGOVORITE
Name

Cavic

01.03.2017 17:35

Cavic Dragan bi mu dao odmah.Tako je i Dodiku dao mandat za sastav vlade iako je imao i drugih kandidata.Sve sad ovo sto se radi i unistilo se kriv je iskljucivo Cavic.

Name

Re

02.03.2017 11:53

Pomešao si lončiće.

Name

Samo Tako

01.03.2017 17:16

Samo na taj nacin se brani drzava!

ODGOVORITE
Name

Box

01.03.2017 18:18

Ko se usprotivio NATO-u i SAD-u zna se kako je zavrsio. Sad si se sjetio albanaca i njihove namjere a priznali ste kosovo. Poigrala mecka i kod vas.

ODGOVORITE