Нећемо бити паркинг за мигранте

За мигранте чинимо све што можемо, не примењујемо силу и показујемо хуманост, али не желимо да будемо паркинг за мигранте и да сами плаћамо цену кризе, поручио је премијер Александар Вучић. Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц каже да ће његова земља подржати Србију на путу ка ЕУ.

Србија 13.02.2017 | 16:52
Нећемо бити паркинг за мигранте
Александар Вучић је на конференцији за медије у Влади рекао да Србија није никада применила силу према мигрантима и напоменуо да је "наше да покажемо солидарност и хуманост".

"Не желимо да будемо паркинг, а ни да само ми плаћамо цену кризе", нагласио је премијер.

Вучић је рекао да је око 90 одсто миграната у прихватним центрима и позвао оне који су на улицама да иду у прихватне центре.

"Проблем је што не желе јер овако лакше долазе до кријумчара који могу да их превезу до жељених земаља ЕУ. Имате и других мешетара различите природе. Што можемо, то и чинимо. За разлику од других земаља, Србија испуњава своје обавезе. Друге земље су рекле да ће примити пет или десет хиљада, а нису ниједног човека примили. Истерују их из земље", рекао је премијер.

Додао је да је са министром спољних послова Аустрије разговарао о више тема, а разговори су, истиче, били истински и истински пријатељски.

"Разговарали смо о мигрантској рути и насмејали смо се када смо причали о сарадњи аустријских и српских полицајаца, јер није као пре 100 година. Данас су аустријски полицајци добродошли, захвални смо на опреми и возилима и једва чекамо још већу и бољу сарадњу у будућности", нагласио је премијер.

Премијер је захвалио аустријском шефу дипломатије и, како каже, пријатељу Србије што је још једном посетио Београд.

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц каже да две земље имају јаку политичку и економску повезаност.

"Аустрија има 500 активних предузећа у Србији и могу да потврдим да аустријска предузећа имају велику захвалност за реформе које Србија спроводи. Уверен сам да многи од предузетника не само да ће остати него имају интерес да продубе ангажман у Србији и то је заслуга Вучића и доброг пута Србије", каже Курц.

Додаје да је протекла година била тешка за ЕУ, али да, упркос томе, став Аустрије остаје исти.

"Желимо да Србију подржимо на путу ка ЕУ. Желим да, осим привредне и политичке сарадње, захвалим и на подршци за решавање мигрантске кризе", напомиње Курц. 

Истиче да је захвалан премијеру Вучићу на конструктивној улози коју има на Балкану.

Курц је истакао да све оно што је договорено у дијалогу Београда и Приштине треба да буде и спроведено.

Аустрија, према његовим речима, даје допринос као земља, али и председавајућа ОЕБС-а и чланица ЕУ да дијалог буде успешан.

"Када нам се учини да можемо да утичемо, то радимо на обе стране", додао је Курц.

Подвукао је да је најважније да дијалог буде настављен и захвалио је свим политичарима који га воде и подржавају.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мали Зворник

13.02.2017 20:17

цеститке предсједнице

ОДГОВОРИТЕ