Nećemo biti parking za migrante

Za migrante činimo sve što možemo, ne primenjujemo silu i pokazujemo humanost, ali ne želimo da budemo parking za migrante i da sami plaćamo cenu krize, poručio je premijer Aleksandar Vučić. Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc kaže da će njegova zemlja podržati Srbiju na putu ka EU.

Srbija 13.02.2017 | 16:52
Nećemo biti parking za migrante
Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije u Vladi rekao da Srbija nije nikada primenila silu prema migrantima i napomenuo da je "naše da pokažemo solidarnost i humanost".

"Ne želimo da budemo parking, a ni da samo mi plaćamo cenu krize", naglasio je premijer.

Vučić je rekao da je oko 90 odsto migranata u prihvatnim centrima i pozvao one koji su na ulicama da idu u prihvatne centre.

"Problem je što ne žele jer ovako lakše dolaze do krijumčara koji mogu da ih prevezu do željenih zemalja EU. Imate i drugih mešetara različite prirode. Što možemo, to i činimo. Za razliku od drugih zemalja, Srbija ispunjava svoje obaveze. Druge zemlje su rekle da će primiti pet ili deset hiljada, a nisu nijednog čoveka primili. Isteruju ih iz zemlje", rekao je premijer.

Dodao je da je sa ministrom spoljnih poslova Austrije razgovarao o više tema, a razgovori su, ističe, bili istinski i istinski prijateljski.

"Razgovarali smo o migrantskoj ruti i nasmejali smo se kada smo pričali o saradnji austrijskih i srpskih policajaca, jer nije kao pre 100 godina. Danas su austrijski policajci dobrodošli, zahvalni smo na opremi i vozilima i jedva čekamo još veću i bolju saradnju u budućnosti", naglasio je premijer.

Premijer je zahvalio austrijskom šefu diplomatije i, kako kaže, prijatelju Srbije što je još jednom posetio Beograd.

Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc kaže da dve zemlje imaju jaku političku i ekonomsku povezanost.

"Austrija ima 500 aktivnih preduzeća u Srbiji i mogu da potvrdim da austrijska preduzeća imaju veliku zahvalnost za reforme koje Srbija sprovodi. Uveren sam da mnogi od preduzetnika ne samo da će ostati nego imaju interes da prodube angažman u Srbiji i to je zasluga Vučića i dobrog puta Srbije", kaže Kurc.

Dodaje da je protekla godina bila teška za EU, ali da, uprkos tome, stav Austrije ostaje isti.

"Želimo da Srbiju podržimo na putu ka EU. Želim da, osim privredne i političke saradnje, zahvalim i na podršci za rešavanje migrantske krize", napominje Kurc. 

Ističe da je zahvalan premijeru Vučiću na konstruktivnoj ulozi koju ima na Balkanu.

Kurc je istakao da sve ono što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine treba da bude i sprovedeno.

Austrija, prema njegovim rečima, daje doprinos kao zemlja, ali i predsedavajuća OEBS-a i članica EU da dijalog bude uspešan.

"Kada nam se učini da možemo da utičemo, to radimo na obe strane", dodao je Kurc.

Podvukao je da je najvažnije da dijalog bude nastavljen i zahvalio je svim političarima koji ga vode i podržavaju.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Mali Zvornik

13.02.2017 20:17

cestitke predsjednice

ODGOVORITE