Коментар: Због чега је "Новак слем" табу тема?!

Да бисмо покушали да одговоримо на питање из наслова, прво морамо да утврдимо шта је Новак Ђоковић урадио 5. јуна 2016. године.

Тенис 20.01.2017 | 23:10
Коментар: Због чега је "Новак слем" табу тема?!
Од када се тенис игра освајање четири узастопна Грен слем турнира је највећи подухват који неки играч може да уради.

Само двојици тенисера је пре 2016. пошло за руком да у исто време буду власници Ози опена, Ролан Гароса, Вимблдона и УС опена - Дону Баџу и Роду Лејверу. Баџ је то урадио давно пре Опен ере 1938. године, а Род Лејвер је то урадио 1962. и 1969. године.

Ни Џон Мекинро, ни Бјорн Борг, ни Џими Конорс, ни Иван Лендл, ни Пит Сампрас, ни Андре Агаси, ни Роџер Федерер, ни Рафаел Надал то нису успели и то је сасвим сигурно најбољи показатељ Новаковог подвига.

„Последњи који је то успео је Род Лејвер. Али, погледајте само конкуренцију данас, невероватна је. Када би Ђоковић успео да освоји четири у низу, то би свакако било највеће остварење у историји. Још је далеко, али игра невероватан тенис“, рекао је легендарни Бјорн Борг крајем 2013. године.

Новак Ђоковић је такође и први тенисер у историји који је освојио четири узастопна Грен слема на три различите подлоге јер, пре 40 и више година када су играли Лејвер и Баџ, три Грен слема су се играла на травнатој подлози, а један на шљаци.

И, како резултат који се у мушком тенису чекао 47 година није гласније одјекнуо у светским медијима?

Листајући бројне мејнстрим тениске и спортске медије ретко где сте могли да пронађете чланак посвећен овом подухвату. Сви су углавном наводили да је Ђоковић постао осми играч у историји који је освојио сва четири Грен слема у каријери, али ретко ко да је тек трећи који је везао сва четири и први који је освојио четири у низу на три различите подлоге?

Далеко најбољи чланак на ову тему, а и један од ретких, написао је колумниста америчког НБЦ Џо Поснански.

"Новак Ђоковић се налази у једној од највећих серија у историји тениса. Делује да је то немогуће тек што су Роџер Федерер и Рафаел Надал редефинисали начин како би тебало да изгледа тениска величина, али то се догодило. И због чега онда нико не прави већу фрку од освајања четири узастопна Грен слема?", пише Поснански и управо у тим реченицама и даје одговор.

Роџер Федерер и Рафаел Надал су заиста били дуго нешто слично Роналду и Месију у фудбалу, али се у фудбалу још увек није појавио неко ко постиже више голова и осваја више великих трофеја од Португалца и Аргентинца из сезоне у сезону. У тенису јесте и потпуно је логично и очекивано да се многим навијачима то не допада.

Јер, Федерер и Надал су сасвим заслужено стекли огромну подршку широм света током протеклих десет година и сви ти навијачи никако нису очекивали да ће се појавити неко ко ће разбити "највеће ривалство у историји".

Једни су уживали у префињеном тенису Роџера Федерера, док су други навијали за бика са Маљорке који је бруталним ласо форхендима и сировом снагом разбијао ривале, па и Федерера у великом броју случајева.

Може се рећи да нико није био спреман за, како је велика тениска легенда Ник Болитијери рекао, најсавршенијег играча у историји. Новак Ђоковић се појавио на највећој сцени 2007. У Монтреалу је победио Родика, Надала и у финалу Федерера као тројицу најбољих на свету у том тренутку, а потом је играо и финале УС опена против Швајцарца, када је имао велике прилике у прва два сета.

Затим је са 20 година у Мелбурну освојио и први Грен слем прекинувши у полуфиналу низ Федерера од десет узастопних Грен слем финала. Ипак, нико на то превише није обратио пажњу, јер Новак није успео у потпуности да се супротстави двојици играча које су сви видели као највеће у историји.

Све се променило 2011. године. Новак је после освојеног Дејвис купа ушао у историјску серију победа потпуно неочекивано, а све то у тренутку када је ривалство Надала и Федерера достигло врхунац.

И у тренутку док се водила полемика хоће ли Шпанац престићи Швајцарца по броју освојених Грен слемова, појавио се Новак Ђоковић са серијом од 41 узастопне победе. Оно што је још важније, Новак је током 2011. добио 10 од 11 мечева против Федерера и Надала.

Нико није био спреман за тако драстично и агресивно преузимање тениског дуопола и претварање у доминацију трећег човека.

Ђоковић је кулминацију своје шестогодишње доминације светским тенисом доживео на Ролан Гаросу прошле године, а у међувремену је побеђивао све своје ривале на свим подлогама и тренутно има позитиван биланс у међусобним дуелима и са Федерером и са Надалом, али и са свим играчима са којима је одиграо барем 10 мечева.

Многи нису били спремни за ту доминацију у светском тенису и баш због тога је Новаков отац Срђан Ђоковић вероватно у праву када каже:

"Када Новак заврши каријеру биће још више поштован због својих остварења.“



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар