Одбијен захтјев БиХ за процесуирању Анте Јелавића

Хрватске власти одбиле су молбу БиХ за процесуирање бившег члана Предсједништва БиХ Анте Јелавића због организовања хрватске самоуправе у дијелу Федерације БиХ /ФБиХ/ из 2001. и распуштања хрватске војне компоненте, чиме је угрозио борбену готовост земље, изјавио је данас Јелавићев адвокат Јосип Муселимовић.

Регион 14.01.2017 | 14:10
Одбијен захтјев БиХ за процесуирању Анте Јелавића
Муселимовић је рекао да је Министарство спољних и европских послова Хрватске одбило да поступи по молби из Сарајева, будући да је ријеч о политичко-војном процесу, преносе хрватски медији.

"Став Министарства спољних послова и европских интеграција је за мене сасвим разумљив, с обзиром да се инкриминације односе на утврђивање јесу ли дјела господина Јелавића утицала на борбену готовост Оружаних снага БиХ. Ако је то тако, онда је то дјело искључиво политичке и одбрамбене природе", навео је Муселимовић и додао да је то био једини могући одговор хрватских власти.

Према његовим ријечима, није нормално да друга земља расправља о унутрашњим политичким и одбрамбено-војним питањима.

Он је изразио очекивање да ће Тужилаштво БиХ коначно одустати од кривичног прогона Анте Јелавића, будући да није могуће водити процес у његовом одсуству.

Оптужница против Јелавића и шест других хрватских званичника у БиХ подигнута је 2004. године.

Јелавић се терети за организовање хрватске самоуправе и распуштање хрватске војне компоненте из 2001. године, због чега га је са позиције хрватског члана Предсједништва БиХ смијенио високи представник у БиХ Волфганг Петрич и забранио му политичко дјеловање.

Против Јелавића вођен је још један поступак, у случају Херцеговачке банке, коју је међународна заједница у БиХ угасила. Након првостепене пресуде од 9,5 година затвора, та пресуда је укинута и одређено је ново суђење.

У међувремену Анте Јелавић је 2005. године отишао у Хрватску, гдје и данас живи.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Хахахаха

14.01.2017 13:15

Ма која БиХ? то је само регија не држава. Оде Бакирова исламска држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНОУДЕН

14.01.2017 13:37

ХА ХА МАЈКО МИЛА КОЈИ ЛУДАЦИ, ПА КО ЦЕ ПРОЦЕСУИРАТИ ЦОВЈЕКА КОЈЕГ СУ ОНИ ПОСТАВИЛИ СА ТИМ ЗАДАТКОМ, ПА ПРЕКО ГРАНИЧНОГ ПРЕЛАЗА СТРМИЦА ЈЕ РАЂЕН РАЗНО РАЗНИ КРИМИНАЛ КАКО БИ СЕ ПРИБАВИО НОВАЦ ЗА ДРЖАВНИ УДАР И ОТЦЈЕПЉЕЊЕ ОД БИХ, ПРОУЧИТЕ МАЛО ШВЕРЦ ЦИГАРЕТА ИЗ БИХ ТЗА ХРВАТСКУ, ЗАШТО ЈЕ ЛИЦУ КОЈИ ЈЕ КРИЈУМЧАТИО ЦИГАРЕТЕ ОМОГУЋЕНО БЈЕКСТВО И ИЗЈЕГАВАЊЕ ПРОЦЕСУИРАЊА ПРЕД СУДОМ. ЗАСТО НЕМА ПОДНЕСЕНЕ У ОПСТЕ КРИВИЦНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ЛИЦА А ОТКРИВЕНЕ СУ И ПРОНАДЈЕНЕ ЦИГАРЕТЕ ЛИЦЕ ЛИСЕНО СЛОБОДЕ УЗ ЗАПИСНИК И НЕКО ГА ЈЕ ПУСТИО ПУСТИЛИ СУ ГА АКТИВНИ ХРВАТСКИ ОБАВЈЕШТАЈЦИ ИНСТАЛИРАНИ У БИХ ИНСТИТУЦИЈЕ ВЕЛИСЛАВ КОВАЧ И МИЛЕ ЈУРИЋ....КАКО БИ СЕ СВЕ ЗАТАШКАЛО И САКРИЛО. ЧАК И УНУТРАШЊА КОНТРОЛА ГРАНИЧНЕ ПОЛИЦИЈЕ ЈЕ ЗНАЛА И БИЛА УПОЗНАТА АЛИ СЕ И ОНА АКТИВНО УКЉУЧИЛА У САБОТАЖУ ИСТРАГЕ И ПРИКРИВАЊЕ ДОКАЗА О СВЕРЦУ ЦИГАРЕТА И ПРИЈАТЊАМА ПОЛИЦИЈАЦУ КОЈИ ЈЕ ТО РАЗОТКРИО И ПРИЈАВИО.......НАЖАЛОСТ ОВИМ РАДЊМА БИХ ЈЕ ПАЛА НА ИСПИТУ....ЗАКАЗАЛИ СУ И СУД БИХ И ТУЖИЛАШТВО БИХ, И ЈЕДНИ И ДРУГИ ИМАЈУ ДОКАЗЕ О ОВОМ ВИШЕМИЛИОНСКОМ СВЕРЦУ КОЈИ ИМ ЈЕ И СИПА ДОСТАВИЛА.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

14.01.2017 18:15

Волим БиХ ал је банана од дрзаве заједно са РС. Да се подобро насмијес ста се све овдје десава или издесавало.Покрадено је толико да је народ годинама могао зивити а да не ради. Све је тако добро замисљено и испланирано да се народу представи као готов слуцај и беспомоцности. А томе се не види крај.

ОДГОВОРИТЕ