Odbijen zahtjev BiH za procesuiranju Ante Jelavića

Hrvatske vlasti odbile su molbu BiH za procesuiranje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića zbog organizovanja hrvatske samouprave u dijelu Federacije BiH /FBiH/ iz 2001. i raspuštanja hrvatske vojne komponente, čime je ugrozio borbenu gotovost zemlje, izjavio je danas Jelavićev advokat Josip Muselimović.

Region 14.01.2017 | 14:10
Odbijen zahtjev BiH za procesuiranju Ante Jelavića
Muselimović je rekao da je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odbilo da postupi po molbi iz Sarajeva, budući da je riječ o političko-vojnom procesu, prenose hrvatski mediji.

"Stav Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija je za mene sasvim razumljiv, s obzirom da se inkriminacije odnose na utvrđivanje jesu li djela gospodina Jelavića uticala na borbenu gotovost Oružanih snaga BiH. Ako je to tako, onda je to djelo isključivo političke i odbrambene prirode", naveo je Muselimović i dodao da je to bio jedini mogući odgovor hrvatskih vlasti.

Prema njegovim riječima, nije normalno da druga zemlja raspravlja o unutrašnjim političkim i odbrambeno-vojnim pitanjima.

On je izrazio očekivanje da će Tužilaštvo BiH konačno odustati od krivičnog progona Ante Jelavića, budući da nije moguće voditi proces u njegovom odsustvu.

Optužnica protiv Jelavića i šest drugih hrvatskih zvaničnika u BiH podignuta je 2004. godine.

Jelavić se tereti za organizovanje hrvatske samouprave i raspuštanje hrvatske vojne komponente iz 2001. godine, zbog čega ga je sa pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH smijenio visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič i zabranio mu političko djelovanje.

Protiv Jelavića vođen je još jedan postupak, u slučaju Hercegovačke banke, koju je međunarodna zajednica u BiH ugasila. Nakon prvostepene presude od 9,5 godina zatvora, ta presuda je ukinuta i određeno je novo suđenje.

U međuvremenu Ante Jelavić je 2005. godine otišao u Hrvatsku, gdje i danas živi.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Hahahaha

14.01.2017 13:15

Ma koja BiH? to je samo regija ne država. Ode Bakirova islamska država.

ODGOVORITE
Name

SNOUDEN

14.01.2017 13:37

HA HA MAJKO MILA KOJI LUDACI, PA KO CE PROCESUIRATI COVJEKA KOJEG SU ONI POSTAVILI SA TIM ZADATKOM, PA PREKO GRANIČNOG PRELAZA STRMICA JE RAĐEN RAZNO RAZNI KRIMINAL KAKO BI SE PRIBAVIO NOVAC ZA DRŽAVNI UDAR I OTCJEPLJENJE OD BIH, PROUČITE MALO ŠVERC CIGARETA IZ BIH TZA HRVATSKU, ZAŠTO JE LICU KOJI JE KRIJUMČATIO CIGARETE OMOGUĆENO BJEKSTVO I IZJEGAVANJE PROCESUIRANJA PRED SUDOM. ZASTO NEMA PODNESENE U OPSTE KRIVICNE PRIJAVE PROTIV LICA A OTKRIVENE SU I PRONADJENE CIGARETE LICE LISENO SLOBODE UZ ZAPISNIK I NEKO GA JE PUSTIO PUSTILI SU GA AKTIVNI HRVATSKI OBAVJEŠTAJCI INSTALIRANI U BIH INSTITUCIJE VELISLAV KOVAČ I MILE JURIĆ....KAKO BI SE SVE ZATAŠKALO I SAKRILO. ČAK I UNUTRAŠNJA KONTROLA GRANIČNE POLICIJE JE ZNALA I BILA UPOZNATA ALI SE I ONA AKTIVNO UKLJUČILA U SABOTAŽU ISTRAGE I PRIKRIVANJE DOKAZA O SVERCU CIGARETA I PRIJATNJAMA POLICIJACU KOJI JE TO RAZOTKRIO I PRIJAVIO.......NAŽALOST OVIM RADNJMA BIH JE PALA NA ISPITU....ZAKAZALI SU I SUD BIH I TUŽILAŠTVO BIH, I JEDNI I DRUGI IMAJU DOKAZE O OVOM VIŠEMILIONSKOM SVERCU KOJI IM JE I SIPA DOSTAVILA.....

ODGOVORITE
Name

Tihi

14.01.2017 18:15

Volim BiH al je banana od drzave zajedno sa RS. Da se podobro nasmijes sta se sve ovdje desava ili izdesavalo.Pokradeno je toliko da je narod godinama mogao ziviti a da ne radi. Sve je tako dobro zamisljeno i isplanirano da se narodu predstavi kao gotov slucaj i bespomocnosti. A tome se ne vidi kraj.

ODGOVORITE