Апсурди у БиХ: Порез чак и на хуманост

Босна и Херцеговина је земља у којој по плаћању пореза нема разлике између богатих и сиромашних, а опорезује се и хуманост!

Босна и Херцеговина 05.01.2017 | 07:35
Апсурди у БиХ: Порез чак и на хуманост
Док су друге земље из окружења увеле поврат пореза на дечју опрему као Србија или смањиле стопу пореза на ове производе, у БиХ у 2016. години ништа није урађено по том питању. Поред тога што је опрема за бебе код нас до три пута скупља него у земљама Европске уније, једнако је опорезована као и луксузни производи, па се тако исти порез на додату вредност од 17 одсто плаћа и на дечји креветац и лимузину.
 
Председник Удружења родитеља са четворо и више деце “Четири плус” Јован Радовановић каже да БиХ показује да нема слуха за наталитет.

"Годинама тражимо да се уведе диференцирана стопа пореза на дечију опрему, али од тога нема ништа. Све земље у окружењу нешто раде да подстакну рађање деце, само код нас се породицама нимало не олакшава живот", истиче Радовановић.

Донатори такође не могу да схвате да треба да плате царину и ПДВ на опрему коју поклањају. Председник сребреничких ротаријанаца Недељко Симић, координатор пројекта за обезбеђења медицинске опреме за болницу у Сокоцу, коју је обезбедио “Ротари клуб” из аустријског града Клостернеубурга, каже да је ова помоћ под упитником.

"Недавно је стигао шести од десет планираних камиона помоћи у медицинској опреми, инвентару и намештају. За соколачку болницу обезбеђено је 15 тона медицинске опреме, али због компликоване процедуре увоза и плаћања ПДВ на хуманитарну помоћ доводи се у питање наставак реализације овог пројекта", каже Симић.

Саша Грабовац, извршни директор Удружења економиста РС “Сwот”, каже да БиХ треба да мења пореску политику.

"Ако се не уведу ниже стопе ПДВ за беби опрему, онда треба обезбедити подршку за децу до годину дана, уз прављење социјалних карти да би помоћ добили они којима је неопходна. Оно што свакако треба јесу више стопе пореза на луксузну робу. На пример, на аутомобиле који су скупљи од, рецимо, 40.000 КМ треба да се уз уведе нека додатна акциза", каже Грабовац.

Он каже да се прописима који се односе на донације спречавају манипуалције.

"Међутим не сме се дешавати да се због тога спречава хумана намера неког да помогне", каже Грабовац.

На Управном одбору Управе за индиректно опрезивање у 2016. није било иницијатива за смањење ПДВ на опрему за бебе, кажу у Управи за опорезивање БиХ. Што се тиче дониране робе, она се третира као свака друга пошиљка на коју се плаћа пуни износ индиректних пореза.

"Законом о царинској политици БиХ прописани су случајеви ослобађања од плаћања увозних даџбина, те ко може бити корисник сваке поједине царинске повластице, за коју робу и под којим условима, док је поступак за остваривање права на царинску повластицу прописан одлукама Савета министара БиХ", кажу у УИО.

На игре на срећу нема ПДВ

С друге стране, инцијатива неколико посланика Представничког дома Парламента ФБиХ да буде уведен ПДВ за игре на срећу Управни одбор Управе за индиректно опорезивање није прихватио уз образложење да је то у супротности са европским директивама.

Извор: ЕуроБлиц
Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Сваста

05.01.2017 06:54

Лијепа атомска бомба нек нас све сатаре са лица земље кад нисмо за зивити. Боље бего да униставамо и прљамо ову земљу. Фуј гадови једни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијепи социјализам

05.01.2017 09:50

Ок, а гдје порез на задржавање новца од хуманости преко граница потребног? Случај уплакани дјечак Гојко Ђурић И његов отац. Прилог би о лошој кући, која се поправи, а отац купи И стан. Имаш кућу, врати стан.

ОДГОВОРИТЕ