Прије или после тренинга?

Директор Центра за здравље на Универзитету Ратџерс у Њу Џерсију, Шон Арент открива да ли је истезање боље пре или после тренинга.

Здравље 26.12.2016 | 10:16
Прије или после тренинга?
“Истезање није лоше, добро је, али га треба радити после тренинга“, упозорава Шон.

Зашто не би требало да се истежете пре тренинга?

“Све те приче да ћете се повредити ако се не истегнете пре тренинга су само мит. Оно што треба да се уради пре тренинга је загревање, не истезање. Говорим о статичком истезању.“

Арент упозорава да никада не треба истезати хладан мишић и објашњава да би то било исто “као када бисте ставили малу еластичну гумицу у фрижидер и касније покушали да је раширите“. После само неколико тренутака, гумица ће пући, додаје Шон.

“Ако баш желите да радите истежање пре тренинга, урадите динамично истезање. То заправо и није право истезање,већ динамично загревање. На пример, уколико вам тренинг подразумева дизање тегова, динамично загревање би било слично дизању лакших тегова у почетку тренинга.“

Хронично истезање на крају тренинга повећава вашу способност да се заштитите од повреда, зато што истовремено смањује већину ризичних фактора.

“На тај начин имаћете бољи опсег покрета, бићете савитљивији, имаћете већу флексибилност тетива. То су све позитивне ствари“, закључује Арент.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар