Prije ili posle treninga?

Direktor Centra za zdravlje na Univerzitetu Ratdžers u Nju Džersiju, Šon Arent otkriva da li je istezanje bolje pre ili posle treninga.

Zdravlje 26.12.2016 | 10:16
Prije ili posle treninga?
“Istezanje nije loše, dobro je, ali ga treba raditi posle treninga“, upozorava Šon.

Zašto ne bi trebalo da se istežete pre treninga?

“Sve te priče da ćete se povrediti ako se ne istegnete pre treninga su samo mit. Ono što treba da se uradi pre treninga je zagrevanje, ne istezanje. Govorim o statičkom istezanju.“

Arent upozorava da nikada ne treba istezati hladan mišić i objašnjava da bi to bilo isto “kao kada biste stavili malu elastičnu gumicu u frižider i kasnije pokušali da je raširite“. Posle samo nekoliko trenutaka, gumica će pući, dodaje Šon.

“Ako baš želite da radite istežanje pre treninga, uradite dinamično istezanje. To zapravo i nije pravo istezanje,već dinamično zagrevanje. Na primer, ukoliko vam trening podrazumeva dizanje tegova, dinamično zagrevanje bi bilo slično dizanju lakših tegova u početku treninga.“

Hronično istezanje na kraju treninga povećava vašu sposobnost da se zaštitite od povreda, zato što istovremeno smanjuje većinu rizičnih faktora.

“Na taj način imaćete bolji opseg pokreta, bićete savitljiviji, imaćete veću fleksibilnost tetiva. To su sve pozitivne stvari“, zaključuje Arent.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar