Анализа - Челници Партизана: Очуваћемо екипу и за Европу!

Председник и генерални директор ФК Партизан Милорад Вучелић и Милош Вазура обећавају да ће носиоци игре остати у клубу и за лето и квалификације а европска такмичења. "Интернат ће бити изграђен током 2017. године", каже Вазура.

Фудбал 22.12.2016 | 23:00
Анализа - Челници Партизана: Очуваћемо екипу и за Европу!
Пре тачно годину дана, Партизан је задобио тежак ударац који га је потресао из темеља. Када се очекивало да прође немачки Аугзбург после, заиста, сјајне европске сезоне, примио је гол у последњем минуту и све је кренуло низбрдо.

И то стрмоглаво!

Партизан се већ тада, практично, опростио од титуле, а од те хладне децембарске вечери кренуо је ретко вишен суноврат у Хумској и вероватно највећа управљачка криза у његовој историји.

У претходних годину дана мењали су се тренери, отишли су многи играчи, а Скупштине Партизана биле су права лакрдија, циркус, ријалити шоу (најниже врсте). Борба за превласт прелила се и ван стадиона, па су се противници актуелне управе окупљали по кафанама и ресторанима, неретко и на другим местима, попут државних институција... У другом делу године нова мрља - када су играчи понели мајице са ликом убијеног Александра Станковића, осуђеног за диловање дроге, а такође особу која је словила за "вођу организованих навијача Партизана".

Речју, потпуни лом!

Светле тачке у целом том хаосу били су играчи и тренер Марко Николић, уз спортског директора Ивицу Илиева, који су, иронично и парадоксално, искористили то што пажња није усмерена на њих, да се усредсреде на терен и да се стабилизују.

У другом делу године, Партизан је почео да се враћа на своје, да игра боље, бележи резултате, а коначно је и управа изабрана (после много перипетија, пребројавања делегата...). Када је Леонардо дао победоносни гол у "вечитом дербију", била је то нека врста сатисфакције за уложени труд целог тима и струке. Победе су се ређале и црно-бели су остали конурентни у борби за титулу.

"Партизан увек пуца на највише, јуримо титулу и куп. И да се кваклификујемо у неку од европских лига", каже директор Милош Вазура у разговору за ТВ Партизан, направивши списак "новогодишњих жеља".

Јасно је да је главни задатак свих у клубу да задрже окоснице тима, пре свих Бразилце Леонарда и Евертона, нападача Уроша Ђурђевића који је "процветао", потом младог штопера Николу Миленковића на кога "кидишу" инострани клубови, али и многе друге који јесу изгарали.

Обећање из управе је:

"Ми смо учинили све што смо могли и мислим да су ствари потпуно стабилне. Што се тиче ове тројице (Леонарда, Евертона и Ђурђевића) немамо никакав проблем. Све уговорне обавезе су испоштоване према њима. Како стоје ствари, екипа ће бити очувана. Учинили смо све што је до нас, испоштовали све тачке уговора... Остављам неку малу ограду, јер никада не знате шта може да се догоди, да се нашалим - да можда дође понуда од 62 милиона евра из Кине. Али, верујем да се за ову уиграну и квалитетну екипу ништа драстично неће променити. Могу да обећам да ће бити тако", рекао је председник Партизана Милорад Вучелић.

Председник црно-белих је изнео и шта је план управе и спортског сектора:

"Да ова екипа која оде на припреме... да то буде екипа која ће играти квалификације за Европу. Да летњи прелазни рок буде потпуно небитан, јер ће екипа већ бити формирана".

Вазура се надовезао на ове речи:

"Задовољни смо како је екипа играла, тренером Марком Николићем... Довели смо једног играча (нападач Тавамба), врло брзо доводимо још једног играча, бавимо се активно и продајом играча, јер да бисмо куповали морамо да приходујемо, како бисмо нормално функционисали. Имамо доста клубова заинтересованих за групу играча. Неки немају дозволу да иду из клуба".

Генерални директор је јасно поручио и ово:

"Видим по медијима се пише да Партизан продаје пола тима. То, наравно, није истина. Партизан ће да сачува све кључне играче, а покушаће да заради на играчима који су заменљиви у овом тренутку, све у договору са Ивицом Илиевим и Марком Николићем".

Вазура се похвалио и да играчи редовно добијају плате.

"Година на измаку је била јако тешка за нас. За све то време пробао сам да водим клуб колико је то могуће да не испадамо из неких оквира. Исплатили смо плате играчима, људима у клубу. Могу поносно да кажем откад сам ту, већ 2 године, нисмо каснили у исплати плата!".

Вазура је најавио и да се приводе крају преговори о генералном спонзорству. До краја године генерални спонзор клуба је Телеком Србија - мтс, а да ли ће тако бити и после Нове године, видећемо.

ПОСЕТА НА СТАДИОНУ

Парадокс је главна реч у Партизану. Тим игра добро, бележи успехе, победе, даје голове, али посета на стадиону опада. МОНДО је више пута писао о овој теми, али ево шта мисли најодговорнији у клубу - Милорад Вучелић.

"Како што су нове генерације побегле са игралишта и родитељи имају проблема да их одвоје од таблета или компјутера, тако и ми имамо проблем да их привучемо на стадион. Али, није то главни проблем. Ова негативна атмосфера и пропаганда (у медијима) је довела до тога да су навијачи више били ангажовани да нешто сруше него да подрже", каже Вучелић и наставља:

"Подршка није масовна због свега тога - медијске пажње које се посвећује споредним стварима, инцидентима, чак мислим да се озбиљно крше правила УЕФА и ФИФА да се инциденти не фотографишу. Напротив, инцидент заузима исто толико пажње као и гол. То није нормално! Медији фаворизујући то такође раде на одбијању свега тога. Тешко је позвати ђаке и њихове родитеље а не гарантовати им безбедност. Ту држава мора нешто да уради, да се позабави безбедношћу на стадионима...".

ИНТЕРНАТ или "СКАДАР НА БОЈАНИ"

О Интернату за млађе играче Партизана, полазнике Омладинске школе, који треба да буде изграђен у оквиру Спортског центра "Телеоптик" у Земуну, прича се годинама уназад, да не кажемо деценију.

Претходне управе су обећавале, рецимо Драган Ђурић није пропуштао прилику да каже да "ево, само што није", да би и ова управа кренула његовим путем.

Између осталог, градња Интерната је важна и због велике уштеде коју би клуб имао.

Али, Вазура сада каже, са чврстим уверењем:

"Буквално смо предали сву документацију и било је неопходно да се допуни још нешто. Ако све буде у реду, очињемо и завршавамо градњу током 2017. године".

Времена за партизане нису лака, ни ова, али подршка је сада потребнија него у неким комфорнијим временима.

СТАДИОН "ЈНА"

Још једно питање које је и даље отворено (ево већ пуних осам година) јесте и спор око власништва над стадионом. Сви у Партизану, почевши од Вучелића, уверени су да ће у наредној години и то бити решено. У корист Партизана.

"Реално је да се у фебруару тај спор оконча и да знамо да ће стадион, на који уредно плаћамо порез свих ових година, припасти нама. Власништво је било оспорено из политичких, а не правних разлога и то у време када је правна држава функционисала много горе него данас, и ја то добро знам. Тај спор успорава и реновинарања, поправке...", каже Вучелић и додаје да што се тиче услова које УЕФА прописује за изглед стадиона Партизан ту ништа не може сам да уради без помоћи државе.

Спор око власништва почео је још 2008. године. Одлуком Првостепеног суда питање својине над стадионом, била је лоша по Партизан. Усвојена је жалба Министарства одбране, али је правни тим тадашње управе да уложи жалбу, па је Апелациони суд укинуо првостепену пресуди и вратио је цео процес на почетак.

Све је, заправо, почело давне 1989. године, када је тадашњи први човек Армије, Савезни секретар за народну одбрану, генерал Вељко Кадијевић, потписао акт који је био у складу са тада важећим прописима, а на основу којег је тада сачињен којим је сачињен уговор о преносу права коришћења на непокретностима без накнаде.

Дакле, тада је ЈНА пренела овлашћења, односно својину над стадионом на Топчидерском брду на ЈСД Партизан.

"Да би тај уговор био валидан, генерал Кадијевић је покренуо опсежну процедуру, коју, иначе, није морао да покреће, на коју није био обавезан, јер је имао дискреционо право одлучивања. Дакле, то није морао да учини, али је желео да добије сва 'зелена светла' и добио је 29. децембра 1989. године, када је донео управни акт који је имао потпуну правну снагу и извршност и који се никако не може нападати у парничном поступку", рекао је Вулетић за ТВ Партизан.

Правно оспоравање ове правоснажности, наставио је Вулетић, и то само под условом да није поштована процедура, а генерал Кадијевић је у потпуности поштовао, могао се нападати само у року од годину дана, дакле до 29. децембра 1990. године.

"А спор је покренут 17 година касније, што је правни нонсенс!", истиче Вулетић.

Он је нагласио да ЈСД Партизан има право својине над овим стадионом и то је, каже, недвосмислено  потврђено и у парничном поступку када је утврђено да је ЈСД Партизан било друштвена организација подобна да јој буде препуштено право својине, а не удружење грађана како је инсистирано.

Вулетић је приметио да захтев Војске Србије, односно оспоравање права својине Партизану над стадионом, датира из времена када је министар одбране био Драган Шутановац и да се то подудара са тадашњим планом да се изгради нов, модеран стадион на истом месту, што је стопирано управо тада.

О том плану за иградњу новог стадиона својевремено је говорио бивши генерални секретар ФК Партизан Жарко Зечевић, чија је то била и идеја и који је рекао да је била потребна још само једна дозвола, још само један папир да почне изградња новог стадиона, али да је то завршило у некој фиоци.

Поступајући судија није поштовао закон који прописује да се било какво побијање правноснажности може учинити у року од годну дана, а све је учињено 17 година касније, каже Вулетић и истиче да то "уноси правну неисгурност, а основни темељ правне државе је право својине".

Он је изнео још неколико аргумената у прилог Партизану.

"Мало је познато да је стадион Партизана 1989. године прво био понуђен Граду Београду на управљање и на добијању права на коришћење непокретности... Град је то одбио. Ко ће тада или данас да плаћа трошкове одржавања стадиона које не користи? Исто је било и са војском. Партизан данас плаћа милион евра текућег одржавања стадиона", навео је Вулетић.

Приметио је још једну битну ствар:

"Стадион Партизана није се нашао у просецу сукцесије међу држава бивше Југославије као тема која би могла да буде спорна. Ако ово није стадион Партизана зашто се нису јавила министарства Црне Горе, Македоније, Словеније, Хрватске, БиХ?".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар