Анализа: 6 разлога зашто је Реал помилован, а Барса није!

Бранила их је иста адвокатска канцеларија. Били су кажњени исто, за сличне прекршаје. Барса је одбијена у Лозани, Реал није. Зашто? Није случајност...

Фудбал 22.12.2016 | 22:30
Анализа: 6 разлога зашто је Реал помилован, а Барса није!
Зашто је Суд за спортску арбитражу у Лозани делимично уважио жалбу Реал Мадрида и значајно ублажио казну коју је изракла ФИФА, а одбио жалбу Барселоне?

Каталонски медији шокирани су чињеницом да је ЦАС помиловао Реал, а одбио аргументе Барселоне, тим пре што су два највећа шпанска клуба била кажњена идентично (годину и по дана, односно три прелазна рока), за исте прекршаје (врбовање малолетних фудбалера), као и да их је у Лозани заступала иста адвокатска канцеларија "Пинто Роуз & Дел Валле".

Мадридски "Ас", близак Реалу, позивајући се на своје изворе, навео је кључне разлоге због којих је Барселона, упркос жалби, морала да "апстинира" пуна три прелазна рока, а Реал успео исту казну да сведе на месец дана забране довођења играча – у јануару 2017. године.

ИГНОРИСАЊЕ/ПОКАЈАЊЕ

"Ас" пише да је ФИФА још 2009. године контролисала 33 трансфера дечака који су доведени у чувену "Ла Масију" и да је код десет трансфера уочена неправилност, односно кршење строгих прописа, а да је каталонски клуб "дебело" забрљао код тројице дечака из Јужне Кореје: Ли Сјунг-вуа, Паик Сјунг-хоа и Јанг Гјеол-хија.

ФИФА је, испрва, упозорила Барселону да су неправилности уочене и да ће, уколико клуб настави с таквим трансферима, уследити драконска казна – што су Каталонци игнорисали и не само то, већ су управо у том периоду додатно прекршили правила у мултимилионском трансферу Нејмара, због којег је тадашњи председник Сандро Росељ морао да поднесе оставку (а и данас брани част пред редовним шпанским судом).

С друге стране, пише "Ас", чим су ухваћени у лову у мутном, у Реалу су моментално одговорили на све захтеве ФИФА и признали кривициу, мењајући потом трансфер политику, али и активно сарађујући с истражитељима из Цириха.

КО ЈЕ ГДЕ РЕГИСТРОВАО "КЛИНЦЕ"

Истрага ФИФА, као и докази који су достављени ЦАС-у, показали су да је Барселона – вероватно знајући да крши правила – момке за које се касније испоставило да нису доведени на адекватан начин регистровала у "свом" Фудбалском савезу Каталоније, који има право да издаје лиценце за млађе категорије.

С друге стране, Реал је све спорне трансфере пријавио и регистровао у Шпанској фудбалској федерацији (кровној организацији на Пиринејима), заједно са оним лиценцама које нису биле спорне, што је касније помогло у комплетном концепту Реалове одбране – "нисмо знали да кршимо правила, ево нећемо више, обећавамо".

Барселона не само да није заузела такав став, приликом одбране, већ и није могла да га употпуни документацијом, из које се тачно препознавало којим путем су регистровани спорни, а којим неспорни трансфери.

БРОЈ ПРЕКРШАЈА + ГРЕШКЕ ПРЕТХОДНИКА

Случајно или не, тек ФИФА је испитивала исти број трансфера – 33, али је закључено да је Барселона направила више прекршаја од Реала, што су у Мадриду можда могли да сазнају.

Утолико, Реал је био мудрији и био је у прилици да научи на Барсиним грешкама, јер је председнику клуба Флорентину Перезу било јасно да тврд приступ, без покајања и сарадње већ једном није упалио, па утолико нико са "Сантијаго Бернабеу" стадиона није желео да иде тим путем и исфорсира исти епилог.

"ЧОВЕК ИЗНУТРА"

Реал је имао и једну велику предност, јер се испоставило да је цењени адвокат Лукас Ферер – раније запослен у Лозани, управо у Суду за арбитражу у спорту, у међувремену променио позицију, па је њему дато да води цео случај заједно са адвокатима из поменуте мадридске канцеларије.

Ферер је знао шта ће бити узето у разматрање, какав ће се приступ ценити и шта су детаљи због којих овакве жалбе пролазе или не пролазе.

"Ас" пише да су у корист Реала сведочили многи чланови породица "оштећених" дечака, што са Барселоном није био случај.

Реал је као сведоке у Лозану довео и директора Шпанске фудбалске федерације.

ЛОБИРАЊЕ

Човек који је морао да "вади кестење из ватре" због Росељових поступака, мада је и сам био саучесник јер је у то време био потпредседник, Ђозеп Марија Бертомеу, направио је према мишљењу "Асових" колумниста велику грешку када је прекинуо све контакте с ФИФА.

Барселона је започела "хладни рат" са људима из Цириха, и то у време када се лобирало за наследника Сепа Блатера, док је Реал активно лобирао за кандидатуру Ђанија Инфантина, који је касније постао председник ФИФА.

"Ас" претпоставља да је, иако праву истину никада нећемо сазнати, Инфантинова ФИФА у знак захвалности "мање желела" да добије спор пред Судом у Лозани.

РЕАЛ НИЈЕ "ЛУДОВАО" УОЧИ КАЗНЕ

"Ас" ову разлику није навео, али је она нама "запала за око" – ФИФА је и у случају Барселоне и у случају Реала оставила одшкринута врата клубовима да искористе текући прелазни рок за куповину играча пре него што ембарго на трансфере ступи на снагу.

Упоредо с писањем жалбе, Барселона је на лето 2014. године (забрана је требало да ступи на снагу у јануару 2015) потрошила 166,72 милиона евра и довела у размаку од неколико дана: Луиса Суареза, Ивана Ракитића, Жеремија Матјеа, Томаса Вермалена, Марка-Андреа тер Штегена, Клаудија Брава и Дагласа.

С друге стране, Реал је улагањем жалбе овог лета успео себи да "купи" време за довођење играча све до краја прелазног рока 31. августа, али се није ругао систему већ је само одлучио да искористи раније уговорену клаузулу у уговору са Јувентусом и за 30 милиона евра (продали су га за 20) врати у клубу "своје дете", Алвара Морату. Када се на то додају продаје играча, Реал је прошлог лета био у плусу 7,5 милиона евра и тихо је чекао пресуду.

Реал је тако "одглумио" суспензију овог лета, супротно Перезовом стилу пословања, што је свакако допринело "ево бићемо фини" приступу.

Поучно.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар