Analiza: 6 razloga zašto je Real pomilovan, a Barsa nije!

Branila ih je ista advokatska kancelarija. Bili su kažnjeni isto, za slične prekršaje. Barsa je odbijena u Lozani, Real nije. Zašto? Nije slučajnost...

Fudbal 22.12.2016 | 22:30
Analiza: 6 razloga zašto je Real pomilovan, a Barsa nije!
Zašto je Sud za sportsku arbitražu u Lozani delimično uvažio žalbu Real Madrida i značajno ublažio kaznu koju je izrakla FIFA, a odbio žalbu Barselone?

Katalonski mediji šokirani su činjenicom da je CAS pomilovao Real, a odbio argumente Barselone, tim pre što su dva najveća španska kluba bila kažnjena identično (godinu i po dana, odnosno tri prelazna roka), za iste prekršaje (vrbovanje maloletnih fudbalera), kao i da ih je u Lozani zastupala ista advokatska kancelarija "Pinto Rouz & Del Valle".

Madridski "As", blizak Realu, pozivajući se na svoje izvore, naveo je ključne razloge zbog kojih je Barselona, uprkos žalbi, morala da "apstinira" puna tri prelazna roka, a Real uspeo istu kaznu da svede na mesec dana zabrane dovođenja igrača – u januaru 2017. godine.

IGNORISANJE/POKAJANJE

"As" piše da je FIFA još 2009. godine kontrolisala 33 transfera dečaka koji su dovedeni u čuvenu "La Masiju" i da je kod deset transfera uočena nepravilnost, odnosno kršenje strogih propisa, a da je katalonski klub "debelo" zabrljao kod trojice dečaka iz Južne Koreje: Li Sjung-vua, Paik Sjung-hoa i Jang Gjeol-hija.

FIFA je, isprva, upozorila Barselonu da su nepravilnosti uočene i da će, ukoliko klub nastavi s takvim transferima, uslediti drakonska kazna – što su Katalonci ignorisali i ne samo to, već su upravo u tom periodu dodatno prekršili pravila u multimilionskom transferu Nejmara, zbog kojeg je tadašnji predsednik Sandro Roselj morao da podnese ostavku (a i danas brani čast pred redovnim španskim sudom).

S druge strane, piše "As", čim su uhvaćeni u lovu u mutnom, u Realu su momentalno odgovorili na sve zahteve FIFA i priznali kriviciu, menjajući potom transfer politiku, ali i aktivno sarađujući s istražiteljima iz Ciriha.

KO JE GDE REGISTROVAO "KLINCE"

Istraga FIFA, kao i dokazi koji su dostavljeni CAS-u, pokazali su da je Barselona – verovatno znajući da krši pravila – momke za koje se kasnije ispostavilo da nisu dovedeni na adekvatan način registrovala u "svom" Fudbalskom savezu Katalonije, koji ima pravo da izdaje licence za mlađe kategorije.

S druge strane, Real je sve sporne transfere prijavio i registrovao u Španskoj fudbalskoj federaciji (krovnoj organizaciji na Pirinejima), zajedno sa onim licencama koje nisu bile sporne, što je kasnije pomoglo u kompletnom konceptu Realove odbrane – "nismo znali da kršimo pravila, evo nećemo više, obećavamo".

Barselona ne samo da nije zauzela takav stav, prilikom odbrane, već i nije mogla da ga upotpuni dokumentacijom, iz koje se tačno prepoznavalo kojim putem su registrovani sporni, a kojim nesporni transferi.

BROJ PREKRŠAJA + GREŠKE PRETHODNIKA

Slučajno ili ne, tek FIFA je ispitivala isti broj transfera – 33, ali je zaključeno da je Barselona napravila više prekršaja od Reala, što su u Madridu možda mogli da saznaju.

Utoliko, Real je bio mudriji i bio je u prilici da nauči na Barsinim greškama, jer je predsedniku kluba Florentinu Perezu bilo jasno da tvrd pristup, bez pokajanja i saradnje već jednom nije upalio, pa utoliko niko sa "Santijago Bernabeu" stadiona nije želeo da ide tim putem i isforsira isti epilog.

"ČOVEK IZNUTRA"

Real je imao i jednu veliku prednost, jer se ispostavilo da je cenjeni advokat Lukas Ferer – ranije zaposlen u Lozani, upravo u Sudu za arbitražu u sportu, u međuvremenu promenio poziciju, pa je njemu dato da vodi ceo slučaj zajedno sa advokatima iz pomenute madridske kancelarije.

Ferer je znao šta će biti uzeto u razmatranje, kakav će se pristup ceniti i šta su detalji zbog kojih ovakve žalbe prolaze ili ne prolaze.

"As" piše da su u korist Reala svedočili mnogi članovi porodica "oštećenih" dečaka, što sa Barselonom nije bio slučaj.

Real je kao svedoke u Lozanu doveo i direktora Španske fudbalske federacije.

LOBIRANJE

Čovek koji je morao da "vadi kestenje iz vatre" zbog Roseljovih postupaka, mada je i sam bio saučesnik jer je u to vreme bio potpredsednik, Đozep Marija Bertomeu, napravio je prema mišljenju "Asovih" kolumnista veliku grešku kada je prekinuo sve kontakte s FIFA.

Barselona je započela "hladni rat" sa ljudima iz Ciriha, i to u vreme kada se lobiralo za naslednika Sepa Blatera, dok je Real aktivno lobirao za kandidaturu Đanija Infantina, koji je kasnije postao predsednik FIFA.

"As" pretpostavlja da je, iako pravu istinu nikada nećemo saznati, Infantinova FIFA u znak zahvalnosti "manje želela" da dobije spor pred Sudom u Lozani.

REAL NIJE "LUDOVAO" UOČI KAZNE

"As" ovu razliku nije naveo, ali je ona nama "zapala za oko" – FIFA je i u slučaju Barselone i u slučaju Reala ostavila odškrinuta vrata klubovima da iskoriste tekući prelazni rok za kupovinu igrača pre nego što embargo na transfere stupi na snagu.

Uporedo s pisanjem žalbe, Barselona je na leto 2014. godine (zabrana je trebalo da stupi na snagu u januaru 2015) potrošila 166,72 miliona evra i dovela u razmaku od nekoliko dana: Luisa Suareza, Ivana Rakitića, Žeremija Matjea, Tomasa Vermalena, Marka-Andrea ter Štegena, Klaudija Brava i Daglasa.

S druge strane, Real je ulaganjem žalbe ovog leta uspeo sebi da "kupi" vreme za dovođenje igrača sve do kraja prelaznog roka 31. avgusta, ali se nije rugao sistemu već je samo odlučio da iskoristi ranije ugovorenu klauzulu u ugovoru sa Juventusom i za 30 miliona evra (prodali su ga za 20) vrati u klubu "svoje dete", Alvara Moratu. Kada se na to dodaju prodaje igrača, Real je prošlog leta bio u plusu 7,5 miliona evra i tiho je čekao presudu.

Real je tako "odglumio" suspenziju ovog leta, suprotno Perezovom stilu poslovanja, što je svakako doprinelo "evo bićemo fini" pristupu.

Poučno.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar