WАДА: Више од 1.000 руских атлетичара допинговано!

Више од 1.000 руских атлетичара користило је допинг под покровитељством државе у четворогодишњем програму од 2011. године. "Руски тим је оштетио Олимпијске игре у Лондону у невиђеним размерама, у мери која вероватно никада неће бити потпуно утврђена", једна је од оштрих порука професора сарадника WАДА-е.

Остали спортови 10.12.2016 | 17:15
WАДА: Више од 1.000 руских атлетичара допинговано!
Нова тешка оптужба на рачун Русије и њеног "системског кршења правила о допингу"!

Наводно, више од 1.000 спортиста из те земље умешано је у системски допинг који је трајао четири године почев од 2011, наводи се у последњем делу извештаја професора Ричарда Мекларена за Светску антидопинг агенцију (WАДА).

Међу тих 1.000 спортиста је наводно четворо освајача медаља на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године и петоро са Игара у Лондону, одржаних две године раније.

Завршни део извештаја Светске анти-допинг агенције (WАДА), аутора Ричарда Мекларена, подразумева да су допинговани били учесници који су освојили четири медаље на Зимским Олимпијским играма у Сочију 2014, као и петоро такмичара са одличјима две године раније на Играма у Лондону.

Како се наводи, атлетичари на такав корак се нису појединачно одлучили, већ као део програма земље Русије.

"Ово је афера невиђених размера, са стратегијом да Русија освоји што више медаља", рекао је Мекларен, а преноси ББЦ.

WАДА је раније тражила од Међународног олимпијског комитета свеобухватну суспензију руских спортиста, али је тај захтев одбијен.

Поједине међународне федерације суспендовале су руске спортисте са такмичења, па тако атлетичари нису могли да учествују на Европском првенству и Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, а са Параолимпијских игара избачен је цео руски тим.

У извештају су обухваћена такмичења на Олимпијским играма у Лондону 2012. године, Светском атлетском првенству 2013. и Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године у више од 30 спортова у којима су се наводно прикривали допинг узорци.

Мекларен је рекао да спортисти нису радили сами, али да су били део допинг програма. Он је у извештају навео да се ради о "институционалној завери", која укључује и руску тајну службу.

Мекларен је навео да се ради о допингу "невиђених размера".

"Можемо да потврдимо да заташкавања датирају најмање од 2011. године и да су настављена и после Игара у Сочију. То заташкавање је еволуирало из неконтролисаног хаоса у институционалну и дисциплиновану заверу освајања медаља", рекао је он.

Русија је освојила 72 медаље на Играма у Лондону, од којих 21 златну, док је у Сочију освојила 33 одличја, од којих 13 златних.

У извештају су налази проширили наводе садржане у првом делу Меклареновог извештаја објављеном у јулу.

Међу новим детаљима, у извештају се наводе манипулисања допинг узорцима укључујући и узорке 12 освајача медаља на Зимским олимпијским играма у Сочију. Није наведено о којим спортистима се ради.

После првог Меклареновог извештаја WАДА је затражила суспензију руских спортиста са свих такмичења, али је Међународни олимпијски комитет то одбио.

Међународна атлетска федерација је у новембру суспендовала руске атлетичаре, којима није било дозвољено да учествују на Играма у Рију овог лета, као ни дизачима тегова, а целом руском тиму није дозвољено учешће на Параолимпијским играма.

"Руски тим је оштетио Олимпијске игре у Лондону у невиђеним размерама, у мери која вероватно никада неће бити потпуно утврђена. Жеља да освоје медаље заменила је њихов колективни морал, етички компас и олимпијске вредности фер-плеја", рекао је Мекларен.

"Имамо доказе и да је више од 500 позитивних допинг резултата, који су пријављени као негативни, укључујући и популарне и врхунске спортисте, аутоматски фалсификовано. Међународна спортска такмичења су годинама отимали Руси. Тренери и спортисти су играли на неравноправном терену. Навијачи су преварени и време је да се то заустави", додао је он.

У извештају се наводи да је техника замене узорака урина коришћена у Сочију постала редовна пракса у лабораторији у Москви, у којој су тестирани врхунски спортисти.

Како се наводи, четири освајача медаља из Сочија су у својим физиолошким узорцима имали немогућа очитавања соли, док постоје докази да је 12 освајача медаља са истог такмичења манипулисало боцама у којима су били њихови узорци урина.

Наводи се и да су у Сочију две репрезентативке Русије у хокеју на леду на анализу дале мушке узорке урина, а да се "банка чистих узорака урина" чувала у Москви.

У извештају пише и да су пронађени имејлови у којима се тражи одговор од руског министарства спорта шта радити са позитивним допинг узорцима, да ли да се чувају или да се ставе у карантин.

Међународни Параолимпијски комитет (ИПЦ) саопштио је да је данашњи извештај о масовном заташкавању и системском допингу руских спортиста "запањујући и без преседана". ИПЦ је навео да су резултати истраге професора Ричарда Мекларена, који је радио извештај за Светску антидопинг агенцију "погодили у срце интегритета и етике у спорту". ИПЦ је навео да ће његова радна група радити заједно са Руским параолимпијским комитетом како би поправила "сломљен и компромитован антидопинг систем у Русији".

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар