WADA: Više od 1.000 ruskih atletičara dopingovano!

Više od 1.000 ruskih atletičara koristilo je doping pod pokroviteljstvom države u četvorogodišnjem programu od 2011. godine. "Ruski tim je oštetio Olimpijske igre u Londonu u neviđenim razmerama, u meri koja verovatno nikada neće biti potpuno utvrđena", jedna je od oštrih poruka profesora saradnika WADA-e.

Ostali sportovi 10.12.2016 | 17:15
WADA: Više od 1.000 ruskih atletičara dopingovano!
Nova teška optužba na račun Rusije i njenog "sistemskog kršenja pravila o dopingu"!

Navodno, više od 1.000 sportista iz te zemlje umešano je u sistemski doping koji je trajao četiri godine počev od 2011, navodi se u poslednjem delu izveštaja profesora Ričarda Meklarena za Svetsku antidoping agenciju (WADA).

Među tih 1.000 sportista je navodno četvoro osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine i petoro sa Igara u Londonu, održanih dve godine ranije.

Završni deo izveštaja Svetske anti-doping agencije (WADA), autora Ričarda Meklarena, podrazumeva da su dopingovani bili učesnici koji su osvojili četiri medalje na Zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014, kao i petoro takmičara sa odličjima dve godine ranije na Igrama u Londonu.

Kako se navodi, atletičari na takav korak se nisu pojedinačno odlučili, već kao deo programa zemlje Rusije.

"Ovo je afera neviđenih razmera, sa strategijom da Rusija osvoji što više medalja", rekao je Meklaren, a prenosi BBC.

WADA je ranije tražila od Međunarodnog olimpijskog komiteta sveobuhvatnu suspenziju ruskih sportista, ali je taj zahtev odbijen.

Pojedine međunarodne federacije suspendovale su ruske sportiste sa takmičenja, pa tako atletičari nisu mogli da učestvuju na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, a sa Paraolimpijskih igara izbačen je ceo ruski tim.

U izveštaju su obuhvaćena takmičenja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, Svetskom atletskom prvenstvu 2013. i Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine u više od 30 sportova u kojima su se navodno prikrivali doping uzorci.

Meklaren je rekao da sportisti nisu radili sami, ali da su bili deo doping programa. On je u izveštaju naveo da se radi o "institucionalnoj zaveri", koja uključuje i rusku tajnu službu.

Meklaren je naveo da se radi o dopingu "neviđenih razmera".

"Možemo da potvrdimo da zataškavanja datiraju najmanje od 2011. godine i da su nastavljena i posle Igara u Sočiju. To zataškavanje je evoluiralo iz nekontrolisanog haosa u institucionalnu i disciplinovanu zaveru osvajanja medalja", rekao je on.

Rusija je osvojila 72 medalje na Igrama u Londonu, od kojih 21 zlatnu, dok je u Sočiju osvojila 33 odličja, od kojih 13 zlatnih.

U izveštaju su nalazi proširili navode sadržane u prvom delu Meklarenovog izveštaja objavljenom u julu.

Među novim detaljima, u izveštaju se navode manipulisanja doping uzorcima uključujući i uzorke 12 osvajača medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Nije navedeno o kojim sportistima se radi.

Posle prvog Meklarenovog izveštaja WADA je zatražila suspenziju ruskih sportista sa svih takmičenja, ali je Međunarodni olimpijski komitet to odbio.

Međunarodna atletska federacija je u novembru suspendovala ruske atletičare, kojima nije bilo dozvoljeno da učestvuju na Igrama u Riju ovog leta, kao ni dizačima tegova, a celom ruskom timu nije dozvoljeno učešće na Paraolimpijskim igrama.

"Ruski tim je oštetio Olimpijske igre u Londonu u neviđenim razmerama, u meri koja verovatno nikada neće biti potpuno utvrđena. Želja da osvoje medalje zamenila je njihov kolektivni moral, etički kompas i olimpijske vrednosti fer-pleja", rekao je Meklaren.

"Imamo dokaze i da je više od 500 pozitivnih doping rezultata, koji su prijavljeni kao negativni, uključujući i popularne i vrhunske sportiste, automatski falsifikovano. Međunarodna sportska takmičenja su godinama otimali Rusi. Treneri i sportisti su igrali na neravnopravnom terenu. Navijači su prevareni i vreme je da se to zaustavi", dodao je on.

U izveštaju se navodi da je tehnika zamene uzoraka urina korišćena u Sočiju postala redovna praksa u laboratoriji u Moskvi, u kojoj su testirani vrhunski sportisti.

Kako se navodi, četiri osvajača medalja iz Sočija su u svojim fiziološkim uzorcima imali nemoguća očitavanja soli, dok postoje dokazi da je 12 osvajača medalja sa istog takmičenja manipulisalo bocama u kojima su bili njihovi uzorci urina.

Navodi se i da su u Sočiju dve reprezentativke Rusije u hokeju na ledu na analizu dale muške uzorke urina, a da se "banka čistih uzoraka urina" čuvala u Moskvi.

U izveštaju piše i da su pronađeni imejlovi u kojima se traži odgovor od ruskog ministarstva sporta šta raditi sa pozitivnim doping uzorcima, da li da se čuvaju ili da se stave u karantin.

Međunarodni Paraolimpijski komitet (IPC) saopštio je da je današnji izveštaj o masovnom zataškavanju i sistemskom dopingu ruskih sportista "zapanjujući i bez presedana". IPC je naveo da su rezultati istrage profesora Ričarda Meklarena, koji je radio izveštaj za Svetsku antidoping agenciju "pogodili u srce integriteta i etike u sportu". IPC je naveo da će njegova radna grupa raditi zajedno sa Ruskim paraolimpijskim komitetom kako bi popravila "slomljen i kompromitovan antidoping sistem u Rusiji".

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar