Анализа - Регионална лига: ДА или НЕ?! Хало Београд? Загреб? Сплит? Сарајево?

Шта се крије иза свега? Да ли је све идеја УЕФА? Хајдук против, у Звезди уздржани, у Партизану подељени, у Динаму за, ако... Ево велике приче о спортској теми недеље...

Фудбал 07.12.2016 | 23:50
Анализа - Регионална лига: ДА или НЕ?! Хало Београд? Загреб? Сплит? Сарајево?
Сваки помен регионалне фудбалске лиге, макар била за пионире и пионирке узраста до 14 година, узбурка страсти на простору бивше Југославије који је негде тамо означен као "згодан" за формирање регионалних такмичења, мада се чешће испостави као веома "незгодан".

Такве лиге, већ неко време, постоје у кошарци, рукомету и ватерполу и, једнако колико и дискусија о фудбалско-ногометном пројекту, донеле су и добре и лоше ствари.

Када се све подвуче, чињеница је да кошаркаши, рукометаши и ватерполисти и даље играју једни против других и немају ништапротив тога, уз подсећање да није мали број оних који су у старту нису хтели ни да чују, а касније с обе руке били за, што би рек'о Ивица Илиев када су га питали да ли је за то да клинци Партизана играју против Хајдука и Динама.

Но, фудбал је био и биће другачији у односу на остале спортове утолико што на трибинама окупља знатно радикалнију сорту "љубитеља спорта" и, без да то неко јавно каже или не, разлози што се тек у смирај 2016. године (озбиљно?) разговара о формирању регионалне лиге - и то млађих категорија - уз већ осетно негодовање на многим адресама од Љубљане до Скопља, јесте зазирање од хулигана, које клубови и државе не могу да укроте ни на домаћим утакмицама. Упркос мизерним посетама.

Стога, на просторима бивше Југославије још од састанка главешина националних савеза у Загребу, одржаног у понедељак увече, галами се о томе како ће оваква фудбалска лига распалити мржњу, изазвати сукобе и уништити националне лиге (а, то је посебан "аргумент") до те мере да, заправо, мало ко и чује оне малобројне који покушавају да укажу на једну ствар:

"Ало, па ту су деца".

У намери да сазнамо што више, чујемо што различитије и видимо што шире, новинари МОНДО редакција у Београду, Бањалуци и Подгорици контактирали су велики број клубова, савеза, функционера и колега новинара из еx-Yу република, па вам уз осврт на узрок доносимо различита мишљења о томе шта би могле да буду последице ове "пажње вредне револуционарне идеје" која нас "враћа у мрачно доба Југославије" (ово су опсервације објављене истог дана у два загребачка листа, "Вечерњем" и "Спортским новостима", као сликовит приказ да ни међу новинарима нема консензуса по овом питању).

О ЧЕМУ ЈЕ ЗАПРАВО РЕЧ?

Идеја о регионалној фудбалској лиги старија је од оне која у кошарци постоји од 2001. године и, а то је јако важно, није везана само за територију бивше Југославије. О њој се говори на Острву, у Скандинавији, на Балтику, па чак у земљама Бенелукса. Мењала се само заинтересованост челника УЕФА за ову тему, и воља да се разумеју локални проблеми, па је упркос томе што су неки фудбалски објекти на Балкану названи именима Сепа Блатера и Мишела Платинија тек појавом Словенца Александера Чеферина удруживање малих у борби против великих постало је актуелније него икада.

Међутим, не као акција, већ као реакција, јер је све извесније да ће "Г14" клубови изгурати готово затворену Лигу шампиона о чему сведоче и недавно најављене промене система квалификација и додатна места за клубове "петице". Уосталом, Ђорди Бертоумеу им је све нацртао, само је потребно да препишу.

С обзиром на то да је постојећи систем квалификација за Лигу шампиона и Лигу Европе гломазан, а да "увек исти" прођу даље и, ово се нас посебно тиче, "увек исти надрљају ако се догоди да прођу даље" (Динамо игра опроштајну утакмицу вечерас са нула бодова, нула датих голова и 13 примљених), у Ниону се навелико говори о формирању не једне, него неколико регионалних лига које би послужиле као својеврсне квалификације за полу-затворене евро-купове.

Да ли ће се то догодити или када, тешко је рећи, али ваљало би бити прагматичан пре него емотиван и искључив, схватити да нас једног дана нико неће питати да ли смо "за" или "против" и научити нешто из поступака људи из Кошаркашког савеза Југославије који су у круцијалном тренутку за европску кошарку пре 15-ак година одбијали да виде оно што је и слепом било јасно.

У намери да чује "воx попули" на овим просторима, иако им прича о регионалној лиги клинаца за то није била потребна, УЕФА је подржала предлог техничког директора Хрватског ногометног Савеза, Ромеа Јозака, о формирању лиге старијих пионира и пионирки, као и кадета и кадеткиња, а да не би баш све "личило на Титову Југославију" поручено нам је да позовемо и Мађаре на кафу.

Ваљало би рећи да су уз Јозака, чланови Стручне комисије УЕФА за развој и техничку подршку и наш Душан Савић, као и Душан Бајевић испред БиХ, али да је ова идеја, бар према писању колега из Хрватске, "потекла из Загреба". Одакле год да је потекла, кренула је припрема нечега што је договорено на делеко вишим истанцама и, после састанака одржаних пролетос у Љубљани и пре две вечери у Загребу, заказан је и следећи.

Према сазнањима Монда, биће то 30. јануара, само је питање где.

Све би јако брзо, већ наредне јесени, могло да се заврши формирањем лиге млађих категорија (У14 и У16), од 14 клубова, могло је да се чује да ће, у првој сезони, наступити:

Црвена звезда, Партизан, Војводина, Чукарички, Динамо, Хајдук, Ријека, Сарајево, Жељезничар, Олимпија, Вардар и Будућност, али то је прилично незванична информација.

Трошкови такмичења требало би да буду покривени заједничким улагањима националних савеза, помоћи из УЕФА и спонзорима који би били заинтересовани за тржиште које одговара границама бивше Југославије са Мађарском.

(Такозвано Косово за сада се не помиње - за читаоце из Србије и Републике Српске)

Пре него што пређемо на реакције клубова из региона (Савезе остављамо за сутра, четвртак) – иако је званично реч о преговорима о лиги млађих категорија "која би будућим асовима требало да помогне у прикупљању међународног искуства и такмичење са знатно јачом конкуренцијом", готово сви наши саговорници препознају ово као "пилот пројекат", који би једнго дана требало да се заврши формирањем регионалне лиге сениора.

Интуиција или предрасуда, у овом тренутку може да покаже само време.

У Бијељини - може!

Већ три године, и то изузетно успешно, у Бијељини се организује "Турнир пријатељства" на ком учествују кадети најбољих фудбалских/ногометних клубова у региону, заправо истих оних клубова који би требало да заиграју лигу у двокружном систему. Мондо је сваке године посећивао овај турнир и сведоци смо да ниједан инцидент није забележен, а да су сви кућама одлазили презадовољни. Шампиони су били Динамо Загреб (2014), Црвена звезда Београд (2105) и Војводина Нови Сад (2016).

РЕАКЦИЈЕ ФУДБАЛСКИХ/НОГОМЕТНИХ КЛУБОВА ИЗ РЕГИОНА

Како ово није први пут да се прича, чита и пише о овим темама (или проблемима, како вам драже), тако је могло да се претпостави и како ће одређени клубови реаговати. И ту нема промена.

Хајдук Сплит је најексплицитније против, Црвена звезда је заузела нешто мекши став од Делија, које су после Љубљане истакле транспарент "Црвена звезда неће играти регионалну лигу" (утолико и реторичко питање: Ако Звезда процени да је то за њу добро, како неко може да каже да "Звезда неће играти"?), они који су говорили испред Партизана (који и даље нема званичан став) били су "искључиво против" и "са обе руке су за" (веровали или не), Динамо је и даље стопроцентно уз ХНС и урадиће како Савез каже, што је све само не изненађење, а против су и клубови који су у старту препознали да би могли да буду изостављени, попут Осијека, Зрињског, Марибора, итд.

ФК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

"Реализација Регионалне лиге била би на добробит фудбала у свим земљама регије. Било би добро да деца играју међународне утакмице и навикавају се на њих. Вероватно је прерано за такво такмичење у сениорској конкуренцији, али ово су деца и сматрам да не би било сигурносних проблема. Такмичење би било на вишем нивоу него српско. Гледано са спортске стране, идеја је добра", рекао је спортски директор црвено-белих Блажо Раосављевић, док је генерални директор клуба Звездан Терзић заузео нешто дефанзивнији став:

"Црвена звезда је озбиљан клуб да би коментарисала спекулације и новинске натписе о било каквој регионалној лиги. Кад будемо били званично информисани од стране ФСС, тада ћемо направити озбиљну анализу, заузети став и обавестити јавност".

И портпарол Звезде, Миљан Милошевић, оградио се речима:

"Имаћемо став када будемо и званично обавештени о могућности играња такве лиге", истакавши да је координатор млађих селекција ФСС Митар Мркела на састанку у Загребу представљао Савез, не и Црвену звезду.

На констатацију да је Мркела рекао да су уочи састанка у Загребу обављени разговори са клубовима који имају водеће омладинске школе у земљи и да су сви начелно пристали, Милошевић је рекао:

"Можда је приватно причао са неким, али званично обавештење немамо".

ФК ПАРТИЗАН

Црно-бели нису се за сада огласили као клуб, али је спортски директор Ивица Илиев отворено говорио за МОНДО на ову тему.

"Могу да говорим само у своје лично име, јер ме нико у клубу још није обавестио о томе, а не знам ни да ли је неко из Фудбалског савеза Србије контактирао клуб овим поводом. Дакле, ја бих био пресрећан да се то догоди. Поново би се фудбал подигао на виши ниво, било би атрактивније за публику, опет би се причало ко игра бољи фудбал, ко је успешнији... Као некад кад сам ја био клинац!", рекао је Илиев и додао да је логично да све почне од млађих селекција.

"То је логичније. Али, можда ће то бити пут да се једног дана створи и сениорска лига и да опет имамо Лигу која ће бити јака. Да се ја питам, био бих за то. Сигурно! То је спас за регион, за овај део Европе, за наш фудбал, за наше играче, репрезентацију, искристалисаће се прави квалитет. Играчи ће бити бољи, имаће јаче утакмице, осредњи квалитет неће моћи да прође. Излазиће оно што је право и сваки Савез и ти клубови ће напредовати".

Илиев каже и да је прича о мржњи, колико онда, толико и сада била прича коју је форсирала "шачица људи".

"У тој земљи је било и лепих и ружних ствари и сви знамо ко су кривци за оно што се догодило. То је била нека шачица људи... Свуда има нормалних људи, ја сам спортиста, имам много пријатеља свуда, у Хрватској, Босни и Херцеговини, Македонији... То су све дивни момци, који негују спортски дух, поштовање... Ја мислим да генерално, ако државе дозволе и подрже ову идеју да неће бити никаквих проблема", рекао је и додао:

"Било би предивно када би постојао јак такмичарски елемент, поред финансијског - да, рецимо, победник игра Лигу шампиона, други Лигу Европе, трећи и четврти квалификације... То би био магнет и за играче из иностранства, наша деца би се развијала у јакој лиги. Замислите ту борбу за титулу, а улог је Лига шампиона!"

Као да не ради у истом клубу с Илиевим, председник Партизана Милорад Вучелић поручује:

"Нисам за то да се развија фудбал у суседним републикама, науштрб нашег првенства. Србија је толика колика је и не би требало да је гушимо као у кошарци, већ да учинимо све да негујемо и подижемо своје центре. Лако је бити себичан и укључити се у све то, јер би Партизану одговарало, али ако бирам између Широког и Марибора или Ниша и Крушевца, увек сам за наше градове и клубове", рекао је Вучелић за "Вечерње новости".

Из примера Звезде и Партизана најбоље се види каква је утопија очекивати да се око нечега сложи регион на ком живи 30 милиона људи, када ставови самих челника клубова искључују једни друге.

ФК ВОЈВОДИНА

"Наравно да нас интересује, ФК Војводина је изразила интересовање да учествује у тој лиги поред свих непознаница - попут тога да се још увек не зна о којој старосној категорији се ради, које екипе ће се такмичити и одакле, али ако нас позову - ми ћемо учествовати", рекао је за МОНДО Душан Грујић, директор омладинске школе ФК Војводина.

"Уосталом, ми смо ранијих година, као и што и ове, играли регионалну лигу на другачијој основи са Хрватима и Мађарима. То је годиште 2005, 2006, 2007 годиште. То није званично такмичење и ту нисмо наилазили на неке проблеме. С обзиром на то да сарађујемо са, рецимо, хрватским клубовима и да тамо често идемо на пријатељске утакмице до сада нисмо имали проблематику односа навијача према нама. Ова лига се прави као испитни балон за регионалну лигу сениора. Сигурно да би се са њом добило на повећању квалитета фудбала у региону", додао је.

ФК ЧУКАРИЧКИ

"Ако је тачно, онда је то добро. Ако треба млади да почну, онда је то добро и за прве тимове. Ту, у таквом такмичењу лежи основ да направимо добре играче, да они излазе на ширу сцену и да играју јаче утакмице. Ипак, мислим да је и то недовољно за озбиљнији развој ако нема приватизације", рекао је за МОНДО спортски директор бело-црних Владимир Матијашевић.

"Приватизација мора да буде примарно опредељење, јер ако се бавим клубом, онда морам и да пазим на новац, а док тај новац дају општине и државне фирме...", каже и додаје да, ако све иде ка регионалној лиги сениора, на Бановом брду немају ништа против.

"То је пут који би био добар за наш фудбал. Били би пунији стадиони. Да ли би учествовао Чукарички, Напредак, Ниш, нема дилеме да би било занимљивије када би долазили ти старији клубови, Динамо, Хајдук, Марибор, Слобода Тузла... Посећеност би била већа, а и у конкуренцији младих би било више гледалаца. Ми смо на утакмици омладинаца против Домжала имали 1.500 гледалаца", каже Матијашевић.

"Мислим да је регионална сарадња циљ ка којем треба да се иде и када је у питању спорт и када су у питању међуљудски односи. Не верујем да све може одједном и брзо, али сматрам да је то достижан циљ, као и приватизација, о којој је и председник ФСС недавно говорио ако се не варам".

ФК САРАЈЕВО

"Сматрам да је то добар ствар за омладински фудбал. Ово би био велики плус за омладински фудбал у региону. Формирањем квалитетне лиге, побољшао би се развој младих играча. Што се тиче препрека, сматрам да финансије могу бити проблем, с обзиром на то да лига обухвата велики простор. С друге стране не видим потешкоће, попут сигурности и слично", рекао је за МОНДО Фарук Ихтијаревић, спортски директор "бордо тима".

"Сигурно је да квалитетна организација омладинског такмичења може довести и идеју регионалног такмичења за сениоре, ипак сви моделитети такмичења би се требало јасно формирати у смислу изласка на интернационалну сцену. Сарајево је за сваки напредак, уз договор са нашим кровним савезом".

НК ЗРИЊСКИ

"Тема је актуелна већ десетак година можда и више и увијек се о њој прича али без конкретних закључака на основу којих би могли имати службени став. Ово је више нека медијска прича него што је она реална. Истина, био је у Загребу тај састанак и имамо само информацију да се оснује та нека омладинска лига и лига за женски ногомет, али опет немамо довољно информација за неки службени став. Хоће ли то бити јуниорска лига? Кадетска? Пионирска? Само знамо да је одржан састанак и ништа више", каже за МОНДО Марио Панџа, директор маркетинга и портпарол.

"Мој лични став је да регионална лига није реална прича. Односно, биће реална прича оног тренутка када организатор свега тога буде УЕФА. Није добро што се већ у медијима спомињу неки клубови који би ту играли. На тај начин то не може заживјети, Зрињски би био против тога. То није неки позивни турнир да неки буду позвани. Једноставно треба поштовати резултате", додао је Панџа, запослен у једном од најуспешнијих клубова у лиги БиХ.

"Ако то буде регионална лига за млађе узрасте, требају играти најбољи клубови", каже и сматра да је безбедност – проблем!

"Превише се потенцира прича о навијачима, сигурности… Мада знамо зашто је то, с разлогом се потенцира та прича".

ФК БОРАЦ БАЊАЛУКА

"Био сам учесник те лиге, тако да имам позитивно мишљење о њој. Што је већи простор, лига је квалитетнија. Моја жеља је да таква лига заживи, као што већ постоји у рукомету, кошарци… Постојећа лига у БиХ није посјећена, нема квалитет и тешко да се он може побољшати у наредном периоду. Ако би у лиги играли Партизан, Црвена звезда, Динамо, Вардар, Будућност… вјерујем да би и клубови из БиХ улагањима покушали да буду на том нивоу. Такав квалитет донио би и гледаност, а знамо да се фудбал игра због публике", поручио је за МОНДО Стојан Малбашић, директор Бораца.

"Конкретно, Борац би много лакше нашао спонзоре када би играо једну тако квалитетну лигу. Иако постоје и неке државе, односно клубови који су против таквог такмичења, сматрам да би се и без њих могла формирати јака лига", истакао је Малбашић, који сматра да би историја требало да има предност у односу на актуелне резултате.

"Ако формирате једну такву лигу, није логично да се гледа тренутни пласман. Ту би морали бити клубови са историјом, који имају могућност и простор да се издигну, као што је Борац. Знамо да је Бањалука велики спортски град и сматрам да би многи људи стали иза тог пројекта".

НК МАРИБОР

"Шта значи реч регионална лига? Каква је то лига? Ако се ради о идеји да клубовима из Словеније, Хрватске, Србије, али и из Аустрије, Грчке, Бугарске, Мађарске, који су испали из европских такмичења, дамо прилику да на пролеће играју између себе, онда немам ништа против. Сматрам да је то одлична идеја. Али, ако се термин регионални односи искључиво на клубове из бивше Југославије, онда сам изричито против. Не видим због чега би Словенија требало да учествује у томе," рекао је спортски директор НК Марибор, Златко Захович, за "Индеx.хр".

НК ОЛИМПИЈА

"Моје је мнење подељено. Јасно ми је с којим проблемима би се срели на путу до реализације те идеје. Али с друге страни би то за нас, који радимо у фудбалу, било сијајно да би могли играт једни против других. Таква лига би сигурно подигла квалитету игре, од чега би велику корист имали и навијачи. Које сам то проблеме мислио? Кад би Звезда играла против Динама у Загребу и онда у Београду, то. Свеједно верујем да смо сви разумни људи ин умемо оцијенит што нам је потребно за 'прогрес' тако са спортске и финанцијске стране", рекао је власник Олимпије, Милан Мандарић.

ДИНАМО ЗАГРЕБ

"Динамо ће причекати да га ХНС упозна с детаљима идеје о тој регионалној лиги младих. После тога ћемо имати конкретан став. Али, ако ХНС одлучи да ће фудбалске школе хрватских клубова учествовати у таквој лиги, Динамо ће испоштовати ту одлуку", рекао је за хрватске медије Томислав Светина, директор "модрих", које и на мечевима Лиге шампиона (у сениорској конкуренцији) прати неколико стотина људи.

НК РИЈЕКА

"За сада немамо информације о пријекту. Причекаћемо да нам Савез презентује идеју и тек тада одлучити. Сматрамо да би требало добро размислити о свим аспектима, јер таква лига са собом носи и позитивне и негативне конотације", рекао је Роберт Франк, портпарол НК Ријека.

НК ХАЈДУК СПЛИТ

"Ни у каквим разговорима на тему евентуалне регионалне лиге младих нисмо учествовали, нити смо били обавештени о томе, а све информације сазнали смо из медија. Хајдук је недвосмислено против било какве врсте обнављања лиге бивше Југославије, а наш став о неком широком регионалном такмичењу свакако ће зависити и од детаља који су и нама, и широј јавности, у овом тренутку непознати. О таквој теми неопходна је далеко шира расправа", био је службени став НК Хајдук Сплит.

/Мондо је покушао да контактира Хајдук и Ријеку, али нисмо наишли на разумевање с друге стране/

НК ОСИЈЕК

"Једина идеја коју подржавам је да се фудбал врати руралним срединама. Дакле, окренути се базама у којима се рађају играчи, а оне су у овом тренутку запуштене. Не свиђа ми се што све развија у правцу подржавања, условно речено, најбољих, а све ово довело би и до новог система такмичења у ком би, осим Хрватске, биле укључене ко зна које све државе. Ми у Хрватској имамо добро такмичење и не видим зашто бисмо нешто мењали, ако је добро. Велике су опасности од нове лиге јуниора или којег већ млађег узраста, профитираће само велики клубови који ће у том случају добити заједнички излог за младе играче. Није то ништа друго осим излагања онога чиме тренутно располажемо. Није добро да организацију такмичења диктира тржиште, а не струка. То је чињеница", сматра Мирослав Житњак, директор Школе ногомета Осијека, а преносе хрватски медији.

ДА СУМИРАМО...

И оптимисти и скептици, а има их што се види из приложеног, имају јаке аргументе. Квалитет лиге би скочио, наравно, али би могао да се претвори у излог за скауте најбогатијих европских клубова који ионако узимају одмах све што вреди на овим просторима. Интересовање и посете би скочиле, али би се на трибинама свакако скупљао и већи број оних који би дошли да изазивају инциденте, а илузорно је очекивати да ће државе успети да томе стану на пут, када већ нису до сада. Играле би се међународне утакмице и стицало драгоцено знање, али је сасвим извесно да би УЕФА – ако би пројекат на сениорском нивоу заживео – умањила број позивница клубовима из региона, који овако раздвојени имају право на 18 места у евро-куповима, но...

Најчешће до њих стигне један или ниједан клуб, а и тај један прође као бос по трњу.

Утолико, клубови из еx-Yу република неће самим формирањем регионалне лиге напредовати до нивоа када ће моћи да победе на "Емирејтсу", али ће се играти и гледати нешто бољи фудбал, пред нешто пунијим трибинама, за нешто мало више спортског и неспортског ривалитета.

Извор: мондо.рс/мондо.ба/мондо.ме

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Истина

08.12.2016 06:43

Ово нам не треба. Као ни АБА лига. Свако себи, то је била њихова жеља а не наша, па онда и у спорту нека иде свако својим путем. Не треба нам никакво заједништво са Хрватском, Црном Гором, Словенијом и сличнима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја с Козаре

08.12.2016 07:48

Глупости. Прво, у Краљевини се покушало па пропало. У Јосиповој Југославији такође. Па шта сад? Заговорници ове лиге уславном су они који изазивају сукобе на трибинама и терену. Уредите Заком о спорту, гдје би казне биле као у Енглеској, па тек онда мислите о томе. Овако, биће крви до кољена.

ОДГОВОРИТЕ