Analiza - Regionalna liga: DA ili NE?! Halo Beograd? Zagreb? Split? Sarajevo?

Šta se krije iza svega? Da li je sve ideja UEFA? Hajduk protiv, u Zvezdi uzdržani, u Partizanu podeljeni, u Dinamu za, ako... Evo velike priče o sportskoj temi nedelje...

Fudbal 07.12.2016 | 23:50
Analiza - Regionalna liga: DA ili NE?! Halo Beograd? Zagreb? Split? Sarajevo?
Svaki pomen regionalne fudbalske lige, makar bila za pionire i pionirke uzrasta do 14 godina, uzburka strasti na prostoru bivše Jugoslavije koji je negde tamo označen kao "zgodan" za formiranje regionalnih takmičenja, mada se češće ispostavi kao veoma "nezgodan".

Takve lige, već neko vreme, postoje u košarci, rukometu i vaterpolu i, jednako koliko i diskusija o fudbalsko-nogometnom projektu, donele su i dobre i loše stvari.

Kada se sve podvuče, činjenica je da košarkaši, rukometaši i vaterpolisti i dalje igraju jedni protiv drugih i nemaju ništaprotiv toga, uz podsećanje da nije mali broj onih koji su u startu nisu hteli ni da čuju, a kasnije s obe ruke bili za, što bi rek'o Ivica Iliev kada su ga pitali da li je za to da klinci Partizana igraju protiv Hajduka i Dinama.

No, fudbal je bio i biće drugačiji u odnosu na ostale sportove utoliko što na tribinama okuplja znatno radikalniju sortu "ljubitelja sporta" i, bez da to neko javno kaže ili ne, razlozi što se tek u smiraj 2016. godine (ozbiljno?) razgovara o formiranju regionalne lige - i to mlađih kategorija - uz već osetno negodovanje na mnogim adresama od Ljubljane do Skoplja, jeste zaziranje od huligana, koje klubovi i države ne mogu da ukrote ni na domaćim utakmicama. Uprkos mizernim posetama.

Stoga, na prostorima bivše Jugoslavije još od sastanka glavešina nacionalnih saveza u Zagrebu, održanog u ponedeljak uveče, galami se o tome kako će ovakva fudbalska liga raspaliti mržnju, izazvati sukobe i uništiti nacionalne lige (a, to je poseban "argument") do te mere da, zapravo, malo ko i čuje one malobrojne koji pokušavaju da ukažu na jednu stvar:

"Alo, pa tu su deca".

U nameri da saznamo što više, čujemo što različitije i vidimo što šire, novinari MONDO redakcija u Beogradu, Banjaluci i Podgorici kontaktirali su veliki broj klubova, saveza, funkcionera i kolega novinara iz ex-Yu republika, pa vam uz osvrt na uzrok donosimo različita mišljenja o tome šta bi mogle da budu posledice ove "pažnje vredne revolucionarne ideje" koja nas "vraća u mračno doba Jugoslavije" (ovo su opservacije objavljene istog dana u dva zagrebačka lista, "Večernjem" i "Sportskim novostima", kao slikovit prikaz da ni među novinarima nema konsenzusa po ovom pitanju).

O ČEMU JE ZAPRAVO REČ?

Ideja o regionalnoj fudbalskoj ligi starija je od one koja u košarci postoji od 2001. godine i, a to je jako važno, nije vezana samo za teritoriju bivše Jugoslavije. O njoj se govori na Ostrvu, u Skandinaviji, na Baltiku, pa čak u zemljama Beneluksa. Menjala se samo zainteresovanost čelnika UEFA za ovu temu, i volja da se razumeju lokalni problemi, pa je uprkos tome što su neki fudbalski objekti na Balkanu nazvani imenima Sepa Blatera i Mišela Platinija tek pojavom Slovenca Aleksandera Čeferina udruživanje malih u borbi protiv velikih postalo je aktuelnije nego ikada.

Međutim, ne kao akcija, već kao reakcija, jer je sve izvesnije da će "G14" klubovi izgurati gotovo zatvorenu Ligu šampiona o čemu svedoče i nedavno najavljene promene sistema kvalifikacija i dodatna mesta za klubove "petice". Uostalom, Đordi Bertoumeu im je sve nacrtao, samo je potrebno da prepišu.

S obzirom na to da je postojeći sistem kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope glomazan, a da "uvek isti" prođu dalje i, ovo se nas posebno tiče, "uvek isti nadrljaju ako se dogodi da prođu dalje" (Dinamo igra oproštajnu utakmicu večeras sa nula bodova, nula datih golova i 13 primljenih), u Nionu se naveliko govori o formiranju ne jedne, nego nekoliko regionalnih liga koje bi poslužile kao svojevrsne kvalifikacije za polu-zatvorene evro-kupove.

Da li će se to dogoditi ili kada, teško je reći, ali valjalo bi biti pragmatičan pre nego emotivan i isključiv, shvatiti da nas jednog dana niko neće pitati da li smo "za" ili "protiv" i naučiti nešto iz postupaka ljudi iz Košarkaškog saveza Jugoslavije koji su u krucijalnom trenutku za evropsku košarku pre 15-ak godina odbijali da vide ono što je i slepom bilo jasno.

U nameri da čuje "vox populi" na ovim prostorima, iako im priča o regionalnoj ligi klinaca za to nije bila potrebna, UEFA je podržala predlog tehničkog direktora Hrvatskog nogometnog Saveza, Romea Jozaka, o formiranju lige starijih pionira i pionirki, kao i kadeta i kadetkinja, a da ne bi baš sve "ličilo na Titovu Jugoslaviju" poručeno nam je da pozovemo i Mađare na kafu.

Valjalo bi reći da su uz Jozaka, članovi Stručne komisije UEFA za razvoj i tehničku podršku i naš Dušan Savić, kao i Dušan Bajević ispred BiH, ali da je ova ideja, bar prema pisanju kolega iz Hrvatske, "potekla iz Zagreba". Odakle god da je potekla, krenula je priprema nečega što je dogovoreno na deleko višim istancama i, posle sastanaka održanih proletos u Ljubljani i pre dve večeri u Zagrebu, zakazan je i sledeći.

Prema saznanjima Monda, biće to 30. januara, samo je pitanje gde.

Sve bi jako brzo, već naredne jeseni, moglo da se završi formiranjem lige mlađih kategorija (U14 i U16), od 14 klubova, moglo je da se čuje da će, u prvoj sezoni, nastupiti:

Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, Čukarički, Dinamo, Hajduk, Rijeka, Sarajevo, Željezničar, Olimpija, Vardar i Budućnost, ali to je prilično nezvanična informacija.

Troškovi takmičenja trebalo bi da budu pokriveni zajedničkim ulaganjima nacionalnih saveza, pomoći iz UEFA i sponzorima koji bi bili zainteresovani za tržište koje odgovara granicama bivše Jugoslavije sa Mađarskom.

(Takozvano Kosovo za sada se ne pominje - za čitaoce iz Srbije i Republike Srpske)

Pre nego što pređemo na reakcije klubova iz regiona (Saveze ostavljamo za sutra, četvrtak) – iako je zvanično reč o pregovorima o ligi mlađih kategorija "koja bi budućim asovima trebalo da pomogne u prikupljanju međunarodnog iskustva i takmičenje sa znatno jačom konkurencijom", gotovo svi naši sagovornici prepoznaju ovo kao "pilot projekat", koji bi jedngo dana trebalo da se završi formiranjem regionalne lige seniora.

Intuicija ili predrasuda, u ovom trenutku može da pokaže samo vreme.

U Bijeljini - može!

Već tri godine, i to izuzetno uspešno, u Bijeljini se organizuje "Turnir prijateljstva" na kom učestvuju kadeti najboljih fudbalskih/nogometnih klubova u regionu, zapravo istih onih klubova koji bi trebalo da zaigraju ligu u dvokružnom sistemu. Mondo je svake godine posećivao ovaj turnir i svedoci smo da nijedan incident nije zabeležen, a da su svi kućama odlazili prezadovoljni. Šampioni su bili Dinamo Zagreb (2014), Crvena zvezda Beograd (2105) i Vojvodina Novi Sad (2016).

REAKCIJE FUDBALSKIH/NOGOMETNIH KLUBOVA IZ REGIONA

Kako ovo nije prvi put da se priča, čita i piše o ovim temama (ili problemima, kako vam draže), tako je moglo da se pretpostavi i kako će određeni klubovi reagovati. I tu nema promena.

Hajduk Split je najeksplicitnije protiv, Crvena zvezda je zauzela nešto mekši stav od Delija, koje su posle Ljubljane istakle transparent "Crvena zvezda neće igrati regionalnu ligu" (utoliko i retoričko pitanje: Ako Zvezda proceni da je to za nju dobro, kako neko može da kaže da "Zvezda neće igrati"?), oni koji su govorili ispred Partizana (koji i dalje nema zvaničan stav) bili su "isključivo protiv" i "sa obe ruke su za" (verovali ili ne), Dinamo je i dalje stoprocentno uz HNS i uradiće kako Savez kaže, što je sve samo ne iznenađenje, a protiv su i klubovi koji su u startu prepoznali da bi mogli da budu izostavljeni, poput Osijeka, Zrinjskog, Maribora, itd.

FK CRVENA ZVEZDA

"Realizacija Regionalne lige bila bi na dobrobit fudbala u svim zemljama regije. Bilo bi dobro da deca igraju međunarodne utakmice i navikavaju se na njih. Verovatno je prerano za takvo takmičenje u seniorskoj konkurenciji, ali ovo su deca i smatram da ne bi bilo sigurnosnih problema. Takmičenje bi bilo na višem nivou nego srpsko. Gledano sa sportske strane, ideja je dobra", rekao je sportski direktor crveno-belih Blažo Raosavljević, dok je generalni direktor kluba Zvezdan Terzić zauzeo nešto defanzivniji stav:

"Crvena zvezda je ozbiljan klub da bi komentarisala spekulacije i novinske natpise o bilo kakvoj regionalnoj ligi. Kad budemo bili zvanično informisani od strane FSS, tada ćemo napraviti ozbiljnu analizu, zauzeti stav i obavestiti javnost".

I portparol Zvezde, Miljan Milošević, ogradio se rečima:

"Imaćemo stav kada budemo i zvanično obavešteni o mogućnosti igranja takve lige", istakavši da je koordinator mlađih selekcija FSS Mitar Mrkela na sastanku u Zagrebu predstavljao Savez, ne i Crvenu zvezdu.

Na konstataciju da je Mrkela rekao da su uoči sastanka u Zagrebu obavljeni razgovori sa klubovima koji imaju vodeće omladinske škole u zemlji i da su svi načelno pristali, Milošević je rekao:

"Možda je privatno pričao sa nekim, ali zvanično obaveštenje nemamo".

FK PARTIZAN

Crno-beli nisu se za sada oglasili kao klub, ali je sportski direktor Ivica Iliev otvoreno govorio za MONDO na ovu temu.

"Mogu da govorim samo u svoje lično ime, jer me niko u klubu još nije obavestio o tome, a ne znam ni da li je neko iz Fudbalskog saveza Srbije kontaktirao klub ovim povodom. Dakle, ja bih bio presrećan da se to dogodi. Ponovo bi se fudbal podigao na viši nivo, bilo bi atraktivnije za publiku, opet bi se pričalo ko igra bolji fudbal, ko je uspešniji... Kao nekad kad sam ja bio klinac!", rekao je Iliev i dodao da je logično da sve počne od mlađih selekcija.

"To je logičnije. Ali, možda će to biti put da se jednog dana stvori i seniorska liga i da opet imamo Ligu koja će biti jaka. Da se ja pitam, bio bih za to. Sigurno! To je spas za region, za ovaj deo Evrope, za naš fudbal, za naše igrače, reprezentaciju, iskristalisaće se pravi kvalitet. Igrači će biti bolji, imaće jače utakmice, osrednji kvalitet neće moći da prođe. Izlaziće ono što je pravo i svaki Savez i ti klubovi će napredovati".

Iliev kaže i da je priča o mržnji, koliko onda, toliko i sada bila priča koju je forsirala "šačica ljudi".

"U toj zemlji je bilo i lepih i ružnih stvari i svi znamo ko su krivci za ono što se dogodilo. To je bila neka šačica ljudi... Svuda ima normalnih ljudi, ja sam sportista, imam mnogo prijatelja svuda, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji... To su sve divni momci, koji neguju sportski duh, poštovanje... Ja mislim da generalno, ako države dozvole i podrže ovu ideju da neće biti nikakvih problema", rekao je i dodao:

"Bilo bi predivno kada bi postojao jak takmičarski element, pored finansijskog - da, recimo, pobednik igra Ligu šampiona, drugi Ligu Evrope, treći i četvrti kvalifikacije... To bi bio magnet i za igrače iz inostranstva, naša deca bi se razvijala u jakoj ligi. Zamislite tu borbu za titulu, a ulog je Liga šampiona!"

Kao da ne radi u istom klubu s Ilievim, predsednik Partizana Milorad Vučelić poručuje:

"Nisam za to da se razvija fudbal u susednim republikama, nauštrb našeg prvenstva. Srbija je tolika kolika je i ne bi trebalo da je gušimo kao u košarci, već da učinimo sve da negujemo i podižemo svoje centre. Lako je biti sebičan i uključiti se u sve to, jer bi Partizanu odgovaralo, ali ako biram između Širokog i Maribora ili Niša i Kruševca, uvek sam za naše gradove i klubove", rekao je Vučelić za "Večernje novosti".

Iz primera Zvezde i Partizana najbolje se vidi kakva je utopija očekivati da se oko nečega složi region na kom živi 30 miliona ljudi, kada stavovi samih čelnika klubova isključuju jedni druge.

FK VOJVODINA

"Naravno da nas interesuje, FK Vojvodina je izrazila interesovanje da učestvuje u toj ligi pored svih nepoznanica - poput toga da se još uvek ne zna o kojoj starosnoj kategoriji se radi, koje ekipe će se takmičiti i odakle, ali ako nas pozovu - mi ćemo učestvovati", rekao je za MONDO Dušan Grujić, direktor omladinske škole FK Vojvodina.

"Uostalom, mi smo ranijih godina, kao i što i ove, igrali regionalnu ligu na drugačijoj osnovi sa Hrvatima i Mađarima. To je godište 2005, 2006, 2007 godište. To nije zvanično takmičenje i tu nismo nailazili na neke probleme. S obzirom na to da sarađujemo sa, recimo, hrvatskim klubovima i da tamo često idemo na prijateljske utakmice do sada nismo imali problematiku odnosa navijača prema nama. Ova liga se pravi kao ispitni balon za regionalnu ligu seniora. Sigurno da bi se sa njom dobilo na povećanju kvaliteta fudbala u regionu", dodao je.

FK ČUKARIČKI

"Ako je tačno, onda je to dobro. Ako treba mladi da počnu, onda je to dobro i za prve timove. Tu, u takvom takmičenju leži osnov da napravimo dobre igrače, da oni izlaze na širu scenu i da igraju jače utakmice. Ipak, mislim da je i to nedovoljno za ozbiljniji razvoj ako nema privatizacije", rekao je za MONDO sportski direktor belo-crnih Vladimir Matijašević.

"Privatizacija mora da bude primarno opredeljenje, jer ako se bavim klubom, onda moram i da pazim na novac, a dok taj novac daju opštine i državne firme...", kaže i dodaje da, ako sve ide ka regionalnoj ligi seniora, na Banovom brdu nemaju ništa protiv.

"To je put koji bi bio dobar za naš fudbal. Bili bi puniji stadioni. Da li bi učestvovao Čukarički, Napredak, Niš, nema dileme da bi bilo zanimljivije kada bi dolazili ti stariji klubovi, Dinamo, Hajduk, Maribor, Sloboda Tuzla... Posećenost bi bila veća, a i u konkurenciji mladih bi bilo više gledalaca. Mi smo na utakmici omladinaca protiv Domžala imali 1.500 gledalaca", kaže Matijašević.

"Mislim da je regionalna saradnja cilj ka kojem treba da se ide i kada je u pitanju sport i kada su u pitanju međuljudski odnosi. Ne verujem da sve može odjednom i brzo, ali smatram da je to dostižan cilj, kao i privatizacija, o kojoj je i predsednik FSS nedavno govorio ako se ne varam".

FK SARAJEVO

"Smatram da je to dobar stvar za omladinski fudbal. Ovo bi bio veliki plus za omladinski fudbal u regionu. Formiranjem kvalitetne lige, poboljšao bi se razvoj mladih igrača. Što se tiče prepreka, smatram da finansije mogu biti problem, s obzirom na to da liga obuhvata veliki prostor. S druge strane ne vidim poteškoće, poput sigurnosti i slično", rekao je za MONDO Faruk Ihtijarević, sportski direktor "bordo tima".

"Sigurno je da kvalitetna organizacija omladinskog takmičenja može dovesti i ideju regionalnog takmičenja za seniore, ipak svi modeliteti takmičenja bi se trebalo jasno formirati u smislu izlaska na internacionalnu scenu. Sarajevo je za svaki napredak, uz dogovor sa našim krovnim savezom".

NK ZRINJSKI

"Tema je aktuelna već desetak godina možda i više i uvijek se o njoj priča ali bez konkretnih zaključaka na osnovu kojih bi mogli imati službeni stav. Ovo je više neka medijska priča nego što je ona realna. Istina, bio je u Zagrebu taj sastanak i imamo samo informaciju da se osnuje ta neka omladinska liga i liga za ženski nogomet, ali opet nemamo dovoljno informacija za neki službeni stav. Hoće li to biti juniorska liga? Kadetska? Pionirska? Samo znamo da je održan sastanak i ništa više", kaže za MONDO Mario Pandža, direktor marketinga i portparol.

"Moj lični stav je da regionalna liga nije realna priča. Odnosno, biće realna priča onog trenutka kada organizator svega toga bude UEFA. Nije dobro što se već u medijima spominju neki klubovi koji bi tu igrali. Na taj način to ne može zaživjeti, Zrinjski bi bio protiv toga. To nije neki pozivni turnir da neki budu pozvani. Jednostavno treba poštovati rezultate", dodao je Pandža, zaposlen u jednom od najuspešnijih klubova u ligi BiH.

"Ako to bude regionalna liga za mlađe uzraste, trebaju igrati najbolji klubovi", kaže i smatra da je bezbednost – problem!

"Previše se potencira priča o navijačima, sigurnosti… Mada znamo zašto je to, s razlogom se potencira ta priča".

FK BORAC BANJALUKA

"Bio sam učesnik te lige, tako da imam pozitivno mišljenje o njoj. Što je veći prostor, liga je kvalitetnija. Moja želja je da takva liga zaživi, kao što već postoji u rukometu, košarci… Postojeća liga u BiH nije posjećena, nema kvalitet i teško da se on može poboljšati u narednom periodu. Ako bi u ligi igrali Partizan, Crvena zvezda, Dinamo, Vardar, Budućnost… vjerujem da bi i klubovi iz BiH ulaganjima pokušali da budu na tom nivou. Takav kvalitet donio bi i gledanost, a znamo da se fudbal igra zbog publike", poručio je za MONDO Stojan Malbašić, direktor Boraca.

"Konkretno, Borac bi mnogo lakše našao sponzore kada bi igrao jednu tako kvalitetnu ligu. Iako postoje i neke države, odnosno klubovi koji su protiv takvog takmičenja, smatram da bi se i bez njih mogla formirati jaka liga", istakao je Malbašić, koji smatra da bi istorija trebalo da ima prednost u odnosu na aktuelne rezultate.

"Ako formirate jednu takvu ligu, nije logično da se gleda trenutni plasman. Tu bi morali biti klubovi sa istorijom, koji imaju mogućnost i prostor da se izdignu, kao što je Borac. Znamo da je Banjaluka veliki sportski grad i smatram da bi mnogi ljudi stali iza tog projekta".

NK MARIBOR

"Šta znači reč regionalna liga? Kakva je to liga? Ako se radi o ideji da klubovima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, ali i iz Austrije, Grčke, Bugarske, Mađarske, koji su ispali iz evropskih takmičenja, damo priliku da na proleće igraju između sebe, onda nemam ništa protiv. Smatram da je to odlična ideja. Ali, ako se termin regionalni odnosi isključivo na klubove iz bivše Jugoslavije, onda sam izričito protiv. Ne vidim zbog čega bi Slovenija trebalo da učestvuje u tome," rekao je sportski direktor NK Maribor, Zlatko Zahovič, za "Index.hr".

NK OLIMPIJA

"Moje je mnenje podeljeno. Jasno mi je s kojim problemima bi se sreli na putu do realizacije te ideje. Ali s druge strani bi to za nas, koji radimo u fudbalu, bilo sijajno da bi mogli igrat jedni protiv drugih. Takva liga bi sigurno podigla kvalitetu igre, od čega bi veliku korist imali i navijači. Koje sam to probleme mislio? Kad bi Zvezda igrala protiv Dinama u Zagrebu i onda u Beogradu, to. Svejedno verujem da smo svi razumni ljudi in umemo ocijenit što nam je potrebno za 'progres' tako sa sportske i financijske strane", rekao je vlasnik Olimpije, Milan Mandarić.

DINAMO ZAGREB

"Dinamo će pričekati da ga HNS upozna s detaljima ideje o toj regionalnoj ligi mladih. Posle toga ćemo imati konkretan stav. Ali, ako HNS odluči da će fudbalske škole hrvatskih klubova učestvovati u takvoj ligi, Dinamo će ispoštovati tu odluku", rekao je za hrvatske medije Tomislav Svetina, direktor "modrih", koje i na mečevima Lige šampiona (u seniorskoj konkurenciji) prati nekoliko stotina ljudi.

NK RIJEKA

"Za sada nemamo informacije o prijektu. Pričekaćemo da nam Savez prezentuje ideju i tek tada odlučiti. Smatramo da bi trebalo dobro razmisliti o svim aspektima, jer takva liga sa sobom nosi i pozitivne i negativne konotacije", rekao je Robert Frank, portparol NK Rijeka.

NK HAJDUK SPLIT

"Ni u kakvim razgovorima na temu eventualne regionalne lige mladih nismo učestvovali, niti smo bili obavešteni o tome, a sve informacije saznali smo iz medija. Hajduk je nedvosmisleno protiv bilo kakve vrste obnavljanja lige bivše Jugoslavije, a naš stav o nekom širokom regionalnom takmičenju svakako će zavisiti i od detalja koji su i nama, i široj javnosti, u ovom trenutku nepoznati. O takvoj temi neophodna je daleko šira rasprava", bio je službeni stav NK Hajduk Split.

/Mondo je pokušao da kontaktira Hajduk i Rijeku, ali nismo naišli na razumevanje s druge strane/

NK OSIJEK

"Jedina ideja koju podržavam je da se fudbal vrati ruralnim sredinama. Dakle, okrenuti se bazama u kojima se rađaju igrači, a one su u ovom trenutku zapuštene. Ne sviđa mi se što sve razvija u pravcu podržavanja, uslovno rečeno, najboljih, a sve ovo dovelo bi i do novog sistema takmičenja u kom bi, osim Hrvatske, bile uključene ko zna koje sve države. Mi u Hrvatskoj imamo dobro takmičenje i ne vidim zašto bismo nešto menjali, ako je dobro. Velike su opasnosti od nove lige juniora ili kojeg već mlađeg uzrasta, profitiraće samo veliki klubovi koji će u tom slučaju dobiti zajednički izlog za mlade igrače. Nije to ništa drugo osim izlaganja onoga čime trenutno raspolažemo. Nije dobro da organizaciju takmičenja diktira tržište, a ne struka. To je činjenica", smatra Miroslav Žitnjak, direktor Škole nogometa Osijeka, a prenose hrvatski mediji.

DA SUMIRAMO...

I optimisti i skeptici, a ima ih što se vidi iz priloženog, imaju jake argumente. Kvalitet lige bi skočio, naravno, ali bi mogao da se pretvori u izlog za skaute najbogatijih evropskih klubova koji ionako uzimaju odmah sve što vredi na ovim prostorima. Interesovanje i posete bi skočile, ali bi se na tribinama svakako skupljao i veći broj onih koji bi došli da izazivaju incidente, a iluzorno je očekivati da će države uspeti da tome stanu na put, kada već nisu do sada. Igrale bi se međunarodne utakmice i sticalo dragoceno znanje, ali je sasvim izvesno da bi UEFA – ako bi projekat na seniorskom nivou zaživeo – umanjila broj pozivnica klubovima iz regiona, koji ovako razdvojeni imaju pravo na 18 mesta u evro-kupovima, no...

Najčešće do njih stigne jedan ili nijedan klub, a i taj jedan prođe kao bos po trnju.

Utoliko, klubovi iz ex-Yu republika neće samim formiranjem regionalne lige napredovati do nivoa kada će moći da pobede na "Emirejtsu", ali će se igrati i gledati nešto bolji fudbal, pred nešto punijim tribinama, za nešto malo više sportskog i nesportskog rivaliteta.

Izvor: mondo.rs/mondo.ba/mondo.me

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

08.12.2016 06:43

Ovo nam ne treba. Kao ni ABA liga. Svako sebi, to je bila njihova želja a ne naša, pa onda i u sportu neka ide svako svojim putem. Ne treba nam nikakvo zajedništvo sa Hrvatskom, Crnom Gorom, Slovenijom i sličnima.

ODGOVORITE
Name

Јоја с Козаре

08.12.2016 07:48

Глупости. Прво, у Краљевини се покушало па пропало. У Јосиповој Југославији такође. Па шта сад? Заговорници ове лиге уславном су они који изазивају сукобе на трибинама и терену. Уредите Заком о спорту, гдје би казне биле као у Енглеској, па тек онда мислите о томе. Овако, биће крви до кољена.

ODGOVORITE