Преминула дјевојчица лијечена инсектицидима

Петогодишња девојчица из села Бесник код Рожаја преминула је протекле ноћи у Институту за болести деце Клиничког центра Црне Горе у Подгорици од последица тровања прашком етиолом који се користи у пољопривреди као инсектицид.

Регион 06.12.2016 | 10:03
Преминула дјевојчица лијечена инсектицидима
У Клиничком центру речено је да су лекари покушали на све начине да је спасу, те да је јуче током дана два пута реанимирана, преносе црногорски медији.

Помоћ су тражили и од колега са београдске Војномедицинске академије и Института за мајку и дете.

Девојчица чији су иницијали Е. М. је пре неколико дана хитно примљена у Институт за болести деце Клиничког центра због тровања пестицидима.

Њој су родитељи покушали да истребе вашке тако што су јој у косу утрљали етиол, течност која се користи у пољопривреди за уништавање инсеката на биљкама.

Клинички центар је обавијестио истражне органе и затражио обдукцију тела.

Директор Клиничког центра Зорица Ковачевић затражила је од Министарства здравља хитну реакцију како би се стало на пут појави, израженој на северу Црне Горе, да се вашљивост код дјеце покушава истребити пестицидима.

Она је затражила да се на примарном нивоу хитно почне са едукацијом.

Лекари: Велика концентрација хемијског средства детету изазвала ране на глави

Лекари су "Вијестима" рекли да је велика концентрација тог хемијског средства изазвала ране на глави детета, и да је стање у којем је девојчица доведена у болницу било потресно!

Наченица рожајске Хитне помоћи, Нермина Тахировић, саопштила је да су родитељи петогодишњу девојчицу довели пре десетак дана и да су јој "виталне функције биле угрожене".

- Колима Хитне помоћи дете смо транспортовали у беранску болницу где се двадесетак здравствених радника борило да преживи. Потом је транспортована у КЦЦГ - рекла је Тахировићева.

Још таквих случајева

Полиција у Црној Гори истражује готово исти случај када је опасним средствима на бази етиола третирано чак осморо деце због појаве вашки, али она су срећом прошла без тежих последица након лечења у КЦЦГ.

Оба случаја десила су се у рожајским селима.

- ОДТ је упознато са два догађаја у којима су родитељи третирали децу хемијским препаратима, а што је за резултат имало угрожавање здравственог стања деце - рекла је Тахировићева.

Она је упозорила да је реч о изузетно јаком концентрату, да се количина која стаје у чеп разблажује у 100 литара воде и да је другачија примена изузетно опасна по здравље.

Она је апеловала на родитеље да у случају појаве вашки код деце нипошто не користе средства на бази етиола, већ она која им препоруче лекари или фармацеути.

- У практично свакој апотеци за неколико еура може да се купи шампон против вашки - рекла је она.

Отровала се и мајка девојчице

Из рожајске полиције "Вијестима" је саопштено да се етиолом којим је третирала кћерку отровала и мајка петогодишње девојчице.

Она је наводно у суботу отпуштена из болнице, након чега је дала изјаву у полицији.

- Мајка, која је у психички лошем стању, казала је да је дјевојчицу повела у шталу и тамо јој ватом наносила средство за сточне ваши - казао је извор из полиције.

Истакла је да је о оба случаја обавијештена полиција којој су предате бочице чији садржај је коришћен за уништавање вашки.

Могуће покретање поступка за одузимање старатељства

Педагог у рожајском Центру за социјални рад Еско Плунац оценио је да има простора за покретање поступка одузимања старатељства над децом, ако је тачно да су "лечена" опасним инсектицидом.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Бл

06.12.2016 10:34

Боже, који примитивци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

06.12.2016 11:34

Страсно! Јадно дете!

Name

Никола

06.12.2016 12:02

Нажалост БЛ такав је пун Балкан па и у БЛ !