Доминација Примере! Тројица најбољих играча свијета играју у Шпанији!

ФИФА одредила финалисте у трци за најбољег фудбалера 2016. године...

Фудбал 04.12.2016 | 23:45
Доминација Примере! Тројица најбољих играча свијета играју у Шпанији!
Кристијано Роналдо, Лео Меси или Антоан Гризман? 

Неко од њих тројице ће 9. јануара бити проглашен за најбољег играча света у избору светску фудбалске федерације ФИФА. Шпанска Примера је још једном потврдила доминацију над остатком Европе. 

Светска кућа фудбала је данас објавила имена тројице финалиста, пошто је сузила избор са претходна 23 кандидата за звање најбољег на свету. Од ове године, светска кућа фудбала опет самостално додељује награду ФИФА "играч године" којом бирају најбољег фудбалера у календарској години на истеку. После шест година заједничког избора за Златну лопту да Франс Фудбалом, ФИФА је опет решила да прави само свој избор за најбољег. 

Претходно је сужен избор на 23 имена, а потом су одабрана тројица најбољих.  

Финалисте су бирали навијачи, тренери, играчи и медији кроз комбиновани изборни процес. Половину бодова у изборном процесу чинили су гласови капитена и селектора репрезентација чланова ФИФА плус гласови из 200 спортских редакција широм планете. Другу половину чинили су гласови навијача у интернет анкети на званичној страници ФИФА где су сви могли да изаберу по тројицу кандидата. 

Победник ће бити проглашен на гала свечаности у Цириху 9. јануара. 

Највеће шансе се дају Кристијану Роналду који је у 2016. години освојио Лигу шампиона са Реалом и Европско првенство са Португалијом. Као и претходних година, највећи конкурент му је Лео Меси, а најмање шасне се дају Антоану Гризману који је са клубом и репрезентацијом губио у финалима од Роналдових тимова. 

Док је ФИФА додељивала награду одвојено од Франс Фудбала и Златне лопте, највише пута су побеђивали Бразилци: Чак осам пута у 19 избора. Највише пута је побеђивао члан Барселоне - шест пута. Једини фудбалери који је побеђивали по три пута су славни БразилацРоналдо и Зинедин Зидан.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар