Dominacija Primere! Trojica najboljih igrača svijeta igraju u Španiji!

FIFA odredila finaliste u trci za najboljeg fudbalera 2016. godine...

Fudbal 04.12.2016 | 23:45
Dominacija Primere! Trojica najboljih igrača svijeta igraju u Španiji!
Kristijano Ronaldo, Leo Mesi ili Antoan Grizman? 

Neko od njih trojice će 9. januara biti proglašen za najboljeg igrača sveta u izboru svetsku fudbalske federacije FIFA. Španska Primera je još jednom potvrdila dominaciju nad ostatkom Evrope. 

Svetska kuća fudbala je danas objavila imena trojice finalista, pošto je suzila izbor sa prethodna 23 kandidata za zvanje najboljeg na svetu. Od ove godine, svetska kuća fudbala opet samostalno dodeljuje nagradu FIFA "igrač godine" kojom biraju najboljeg fudbalera u kalendarskoj godini na isteku. Posle šest godina zajedničkog izbora za Zlatnu loptu da Frans Fudbalom, FIFA je opet rešila da pravi samo svoj izbor za najboljeg. 

Prethodno je sužen izbor na 23 imena, a potom su odabrana trojica najboljih.  

Finaliste su birali navijači, treneri, igrači i mediji kroz kombinovani izborni proces. Polovinu bodova u izbornom procesu činili su glasovi kapitena i selektora reprezentacija članova FIFA plus glasovi iz 200 sportskih redakcija širom planete. Drugu polovinu činili su glasovi navijača u internet anketi na zvaničnoj stranici FIFA gde su svi mogli da izaberu po trojicu kandidata. 

Pobednik će biti proglašen na gala svečanosti u Cirihu 9. januara. 

Najveće šanse se daju Kristijanu Ronaldu koji je u 2016. godini osvojio Ligu šampiona sa Realom i Evropsko prvenstvo sa Portugalijom. Kao i prethodnih godina, najveći konkurent mu je Leo Mesi, a najmanje šasne se daju Antoanu Grizmanu koji je sa klubom i reprezentacijom gubio u finalima od Ronaldovih timova. 

Dok je FIFA dodeljivala nagradu odvojeno od Frans Fudbala i Zlatne lopte, najviše puta su pobeđivali Brazilci: Čak osam puta u 19 izbora. Najviše puta je pobeđivao član Barselone - šest puta. Jedini fudbaleri koji je pobeđivali po tri puta su slavni BrazilacRonaldo i Zinedin Zidan.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar