Шта уче ђаци у ЕУ о рату и Балкану?

Како се хрватски Домовински рат и целокупна тадашња ситуација на Балкану презентује ученицима у Немачкој, Италији или Финској истраживао је “Вечерњи лист“.

Регион 02.12.2016 | 12:10
Шта уче ђаци у ЕУ о рату и Балкану?
Уџбеници, како се наводи, не именују агресора, не иду у детаље, а нагласак се ставља на то да сви учесници схвате последице национализма.
 
Ко је био агресор у рату у Хрватској? Ко је био жртва? На ова питања ученици у школама широм Европе неће добити једнозначне одговоре. Примери уџбеника из Финске, Италије и Немачке, те објашњења професора историје из тамошњих средњих школа показују како се рат у Хрватској тек спомиње у контексту ширих историјских догађања тог доба, завршетка Хладног рата и распада Источног блока и мултинационалних држава.

Постоји суздржавањеод означавања народа или система “агресорским”, док се, на пример, појам Домовински рат и не спомиње, пише хрватски “Вечерњи лист”.

“Југославија је под Титом представљена као успешна држава “трећег пута”, док су ратови на Балкану ученицима приказани као део сецесионистичких догађања у источној и југоисточној Европи након 1990.”, каже професорка Сирка Ахонен са Универзитета у Хелсинкију, која је учествовала у стварању програма из историје.

“Посебна пажња посвећује се национализму. Екстремно насиље у БиХ је забежено. Расправља се о томе како међународна заједница није имала адекватан одговор на ратове”, додаје С. Ахонен.

По истој парадигми тај део историје обрађен је у школама у Немачкој, тачније у Баварској, каже Фриц Шафер, професор историје те шеф тамошњег Одељења за образовне политике Друштва учитеља.

“Не идемо у детаље. Евентуално ако је у разреду ученик из Хрватске или БиХ, испричаће своју причу.

“Ратови у Југославији се приказују у блоку у којем се обрађује крај Хладног рата, а одговорност за злочине ученик треба схватити у контексту пораста национализма са свих страна”, каже Шафер.

Италијански средњошколци пак у својим уџбеницима читају како су “ратна деловања у Хрватској оправдана постојањем значајне српске мањине, али да су уз регуларну војску (ЈНА) у њима учествовале паравојне српске јединице, које су више пута починиле гнусне злочине против Хрвата”.

“Хрватска је пак брзо створила војску и почела враћати територију. Кад су хрватска снаге дошле до територија које су настањивали Срби, починили су и етничко чишћење, протеравши Србе”, стоји у уџбенику.

“Не бих рекао да је на делу релативизација злочинца и жртве. Нама је важно да ученици усвоје тенденције, као што је етнички мозаик какав је била Југославија и шта се догађа кад таква заједница пропадне или кад порасте национализам, шта се може применити и на друге сличне ситуације.

Ученици обрађују и делове есеја бугарско-француског филозофа Тсветана Тодорова “Сећање као лек за зло” те хрватске феминисткиње и филозофкиње Раде Ивековић “Балканизација разума/ума” који критички говоре о ратовима – каже професор Андреа Нарди из Тоскане, који је и водитељ регионалног одбора за матурске испите из историје.

За разлику од Хрватске, рату у БиХ детаљније се обрађује у свим државама – на пример, средња школа “Јацек Курон” из Варшаве сваке године води ученике трећег разреда у Сарајево.

Италијански уџбеници пак напомињу како се у рату у БиХ Срби кроз медије портретирају као агресори, Муслимани као жртве, а Хрвати су неутрални. Слободан Милошевић се пак спомиње у контексту стварања Међународног суда за разне злочине на подручју бивше Југославије.

“Распад Југославије и мртви и протерани (10-25 хиљада мртвих и 320 хиљада протераних до краја рата у Хрватској те 140-250 хиљада мртвих и 2,5 милиона протјераних до краја рата у Босни) те злочини (етничко чишћење, масовне гробнице, напади на цивиле), слике рата и жртава на ТВ и у новинама, утицали су на међународну заједницу, али, пре свега, на савест. Као резултат оформљен је Међународни суд”, стоји у италијанском уџбенику, а уз фотографију Слободана Милошевића тек пише како је “оптужен за злочине против човечности, али да је пре изрицања пресуде умро”.

Извор: Вечерњи лист
Фото: Тхинкстоцк 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мф

02.12.2016 12:57

Ови сто пису овакву лаз они су и напрсвили Рат заједно са Хрватима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.12.2016 13:34

Права дефиниција свих ратова од 1991 до 1995 године је градјанско-вјерски рат са елементима мијесања Хрватске која је уз то једина поцинила агресију на БИХ-а и Србије-СРЈ која је слала своје добровољце да бране свој нападнути народ.Били би последње хуље да нису помпгли свом народу.Свакако је пресудни фактор имала медјународна заједница која се отворено ставила на једну страну а против друге а знамо да се у градјанском рату не смије стављати ни на једну страну...

ОДГОВОРИТЕ
Name

да

02.12.2016 14:54

Али запад непостује медјународно право...само сила и интереси

Name

Дуро

04.12.2016 11:21

Финска спада у најобразованије земље. У Финској има скоро половина станаониства факултетско образовање. Професор Ахонен није било ко. Он не спомониње никога као "агресора" јер класицног агресора у распаду Југославије није било и он га сам не види. Видимо да у Европи нико од образованих људи не размицља у релацијама "ко је агресор". Али, зато то најбоље види и зна Изетбеговиц и Китаровиц. Аденауер је јос давно рекао: "Онај ко пруза прст у друге, мора знати да три прста те исте руке показују у њега самога"

ОДГОВОРИТЕ