Трагедија могла да се избјегне: Ко је крив?

Два дана након страшног пада авиона са фудбалерима бразилског клуба Чапекоенсе, у којем је погинула 71 особа, почели су да се појављују детаљи који откривају праве разлоге несреће.

Свијет 01.12.2016 | 17:00
Трагедија могла да се избјегне: Ко је крив?
Бразилски лист О Глобо је објавио да је авион остао без горива, а то су потврдили и колумбијски службеници, међу којима је и Алфредо Боканегра, који је рекао да је иницијална инспекција на месту несреће открила да авион у тренутку пада није имао горива у резервоару.

"Након што смо проверили остатке авиона можемо са сигурношћу утврдити да у резервоару није било горива у тренутку пада. Због тога одмах започињемо истрагу да утврдимо зашто је авион остао без горива", рекао је Боканегра.

"Пракса је да у авиону увек остане горива за најмање додатних пола сата лета, како би у случају нужде могао да слети на неки алтернативни аеродром", истакао је слижбених за цивилну авијацију Фреди Бониља.



"У овом случају авион није имао горива за ту опцију, а како су мотори извор електричне енергије, тако је и нестанком горива отказала електроника", објаснио је Бониља.

ТУ ДОЛАЗИМО ДО КЉУЧНОГ ПРОБЛЕМА – ЗАШТО АВИОН НИЈЕ ИМАО ДОДАТНО ГОРИВО У РЕЗЕРВОАРУ

Вероватни узрок мањка горива у авиону крије се у кашњењу при доласку тима из бразилског Сао Паола у Санта Цруз де ла Сијеру у Боливији, због чега је отказано планирано стајање и точење горива на аеродрому у Цобији у истој држави, која је удаљена сат и по времена лета од Санта Цруз де ла Сиејере.

Аеродром у Цобији није радио ноћу, кад је авион с фудбалерима, клупским службеницима и новинарима требало тамо да слети.



ХАОТИЧАН РАЗГОВОР СА КОНТРОЛОМ ЛЕТА У МЕДЕЛНУ ВЕРОВАТНО УТИЦАО НА ТРАГЕДИЈУ

Поред овог открића, које је заиста застрашујуће, и снимак последњих минута лета открива прилично хаотичан разговор с контролом лета у Меделину.

Пилот је неколико пута тражио допуштење да слети због проблема с горивом, али је контролорка лета објашњавала да приоритет има други авион, који је имао у истом тренутку механичких проблема. Уз то му је рекла да причека још седам минута.

Авион је кружио и чекао допуштење да слети, а пилот је бивао све очајнији током разговора.



"Електроника је потпуно отказала, остали смо без горива", завапио је у тренутку кад је авион био на висини од 2745 метара, четири минуте пре него што је ударио у планину.

Пре него што је веза с контролним торњем нестала, пилот је задњи пут замолио:

"Вектори, госпођице. Вектори за слетање!"



Пуна истрага о паду авиона могла би трајати месецима, а црне кутије су већ у Британији, где ће их отворити њихов произвођач, компанија БАЕ.

Подсетимо, фудбалери Чапекоенсеа су били на путу ка Колумбији пошто је требало да играју финале Копа Судамерикане, највећу утакмицу у историји клуба. Трагедију је преживело свега шест чланова посаде од укупно 77, међу њима три фудбалера, два службеника на лету, као и један новинар.



Самом клубу је стигла подршка из целог света, као и понуда помоћи, што у новцу, као и уз идеју да се они прогласе вечитим шампионима Копа Судамерикана, које је отказано после трагедије.

Извор: Телеграф
Фото: АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

01.12.2016 19:33

Највеци број удеса се догадјају због људски греске. И овај пут затајили су радници на аеродром који нису знали одмах да направе првенство у слетању авиона. Мртви зато иду на њихову дусу јер контролом летања на аедрому није правилно реаговао у хитној ситуацији за безбједно слетању авиона. Пилот није могао сам ниста да уцини у ваздуху за спасење своје. путника и авиона. Вјецна им слава и сауцесце породици, пријатељима и клубу изгинули путника у овој авионској страсној несреци!

ОДГОВОРИТЕ