Руси Хрватима: Оканите се Крима, ријешите проблем са Србима

Апсурдно помињање Крима на дневном реду хрватске радне групе, саопштило Министарство вањских послова Русије.

Регион 22.11.2016 | 22:48
Руси Хрватима: Оканите се Крима, ријешите проблем са Србима
Москва је данас изразила забринутост због стварања радне групе хрватске Владе за сарадњу са Украјином, саопштено је из руског Министарства вањских послова.

"Примијетили смо извјештаје о успостављању радне групе хрватске Владе за сарадњу са Украјином. Циљ радне групе обухвата рад на преносу искустава Хрватске са мирном реинтеграцијом окупираних територија што се наводно може примијенити на Доњецк и Луганск", наводи се у саопштењу. 

У саопштењу се додаје да је потпуно апсурдно помињање питања Крима на дневном реду хрватске радне групе. 

"Желимо поново подсјетити да је присаједињење Републике Крим и Севастопоља са Руском Федерацијом засновано на слободном и легитимном изражавању воље становника Крима. То питање је затворено и тражимо од Загреба да рјешава дубоко укоријењене интерне проблеме повезане са правима Срба и других етничких мањина у Хрватској, а не да се баве бескорисним спекулацијама", закључује се у саопштењу.

Јуче је хрватски премијер Андреј Пленковић на Националном универзитету у Кијеву рекао да ће Хрватска наставити подржавати евроатлантске тежње Украјине и помоћи јој својим искуствима у томе и у мирној реинтеграцији њених окупираних подручја.

У предавању на тему "Европско и евроатлантско искуство Хрватске – примјер за Украјину?", Пленковић је рекао да Хрватска и Украјина имају пуно тога заједничког те да историја њиховог пријатељства има дубоке коријене.

Подршка Украјини на путу ка ЕУ

Поновио је да РХ као чланица ЕУ-а и НАТО-а даје пуну подршку Украјини на њеном европском путу.

"Хрватска је у потпуности предана пружању политичке и практичне подршке Украјини на њеном путу према ЕУ-у", истакао је.

"Спремни смо подијелити наше знање и искуства..."

Истакао је и да је Украјина била прва земља, чланица Уједињених народа, која је признала независност Хрватске 11. децембра 1991.

Нагласио је да су обје земље биле жртве бруталне војне агресије и да је силом нарушен њихов територијални интегритет те да ће хрватска искуства бити корисна Украјини.

„Хрватска подржава територијални интегритет, суверенитет и независност Украјине те провођење политике непризнавања илегалне анексије Крима“, рекао је Пленковић.

Провођење споразума из Минска

По његовим ријечима, мирна реинтеграција хрватског Подунавља је дугорочно најбољи модел за враћање Доњецка и Луханска, а једном и Крима у састав Украјине.

„Мирна реинтеграција источне Славоније била је један од најуспјешнијих мировних пројеката УН-а. То је био позитиван преседан за успостављање мира у бившој Југославији, али и за будуће мисије у свијету“, казао је Пленковић.

Додао је да је за стабилизацију ситуације кључно потпуно провођење споразума из Минска те да је то најбољи начин за постизање свеобухватног политичког рјешења украјинске кризе.

„Данас је ЕУ суочена с новим изазовима попут мигрантске кризе, популизма и евроскептицизма као и с разним вањским изазовима“, казао је Пленковић, истакавши да је историја показала да се само на начелима солидарности и јединства може постићи напредак и мир.

"Зато нам је потребна снажна Европа са заједничком визијом и заједничком акцијом, отворена према свијету и будућности. То је та врста Уније која ће прихватити Украјину на темељу њених достигнућа и вриједности које дијелимо", закључио је.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пеки

23.11.2016 14:00

Није цудо сто xрвати подрзавају украјину и једни и други устасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

23.11.2016 19:51

Мајдановци , разумију се телепатски !

ОДГОВОРИТЕ