Бараж - ЕП: "Орлићи" са 2:0 иду у Норвешку!

Србија има озбиљан капитал - добисмо Норвежане на италијанску фору! Орлићи нису блистали, али дошли до капиталног резултата у првом мечу баража за одлазак на Првенство Европе - 2:0.

Фудбал 11.11.2016 | 20:30
Бараж - ЕП: "Орлићи" са 2:0 иду у Норвешку!
Србија има капитал, али не можемо још да стављамо ражањ јер се зец крије у норвешким забитима! Млада селекција Србије победом над Норвешком од 2:0 озбиљно се приближила пласману на смотру најбољих европских селекција, али мораће да начини још један, рекло би се, нимало лак корак током реванша у Драмену.

Свашта смо видели од ове генерације саткане од европских и светских шампиона. Знали су и да падну, знали су и да понизе ривала, али су против Норвешке показали да могу да добију меч и на још једну фору. Можда је то преко потребна фаза сазревања, али су Орлићи на “италијанску фору” дошли до озбиљне предности. Није се током већег дела меча видела разлика у таленту у корист селекције Томислава Сивића, није било инидивидуалних креација на које смо навикли да режији најбољи питомци наше школе фудбала. Али је на крају било озбиљно доброг резултата.



Уосталом, резултат је све у фудбалу. А он каже да смо урадили што смо желели, иако нисмо заслужили хвалоспеве. За рушење јако упорних и брзих Норвежана побринули су се капитенЂурђевић, затим физички доминантни Сергеј Милинковић Савић, те резервиста Живковић. Било је уСивићевом тиму још неколико дискретних хероја, попут штопера Лазића који је, више него очигледно, напредовао током тешких европских бојева у Русији. Селектор Сивић имаће три дана да пробуди потенцијал ове вечери невидљивог Мијата Гаћиновића и додатно утегне линије тима. Наравно и да верује у доказану тезу да овај тим не губи утакмице од великог значаја.

Какав је то само бајковит почетак био за нашу селекцију - извртање на поставу шампионског ДНК једне генерације. Све је одличним испуцавањем започео ВањаМилинковић Савић, наставио је вансеријским пасом старији брат Сергеј, а завршио голгетерском реакцијом капитен Урош Ђурђевић. Рани гол требало је да помогне Орлићима да рашире крила и већ у прохладној новембарској ноћи експресно стигну до Пољске... Није тако било. Бајковит почетак није произвео још бајковитији наставак Србије.

Не може се рећи да су ученици Томислава Сивића разочарали у првом делу, али игра наше селекције представлљала је обичну равну линију коју је требало вансеријским квалитетом да пресече Сергеј Милинковић Савић. Много смо полагали у везисту Лација који је успевао да чува лопту... Избили су Норвежани у том првом делу београдској публици оно деценијско фудбалско опште место да се у њиховој игри све заснива на трчање, ударање, високе лопте...

Млада звезда Реал Мадрида Мартин Едегард шуњао се као лопов ноћу између далеко постављених линија наших тима и стварао вишак заједно са врло надареним саиграчима какви су нападач Валон Бериша и Ељунуси... Било је вруће неколико пута у нашем шеснаестерцу, иако Норвежани нису направили шансу из категорије стопостотних. Гости су имали већи посед лопте, контролу маневра где је некако наша екипа деловала празно... Чекали смо да прораде крила Гаћиновић и Нинковић, односно да Максимовић у новозеландском стилу ни из чега направи превагу, али највише апалуза у табору Орлића заслужио је дефанзивац ДаркоЛазић...

Тешко је рећи да ли је наш селектор Томислав Сивић чврсто држећи врапца у руци намерно ухватио голуба на грани. Тек деловало је да је наш тим свесно оборио ритам и тежио позиционој игри, не марећи да утиском разгали 10.000 сведока на стадиону Партизана. Скоро ништа нисмо видели у другом полувремену до појављивања суперзвезде прошлогодишњег ундијалита Андрије Живковића. Пролазна је минутажа, пролазна је и форма, али класа тешко да је пролазна. Није Партизанов вундеркинд учинио нешто епохално, али је уласком утакмицу ишчупао из канџи учмалог ритма. Један продор, једно мењање стране и онда центаршут који је неспретни бек Харалдсајд спровео у своју мрежу.

За велики, велики капитал.

СРБИЈА - НОРВЕШКА 2:0 (1:0)
/Ђурђевић 6, Харалдсајд 69 аутогол/

Стадион: Партизана. Гледалаца. 10.000. Судија: Мајкл Оливер (Енглеска)

СРБИЈА (4-2-3-1): В. Милинковић Савић - Гајић, Лазић, Јовановић, Антонов - Максимовић, Лукић - С. Милинковић Савић, Нинковић (од 81. Мелег), Гаћиновић (од 62. Живковић) - Ђурђевић (од 74. Чаврић)

НОРВЕШКА (4-2-3-1): Росбах - Харалдсајд, Селнес, Ростед, Мелинг - Трондсен, Фосум, Захид (од 60. Торсби) - Ељунуси, Едегард (од 90. Серлот) - Бериша

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар