Анализа: Момак који је запалио Њемачку и рекао НЕ великом Бајерну!

Најмлађи тренер у историји Бундеслиге Јулијан Нагелсман (29) са маленим Хофенхајмом бележи нестварне резултате
.

Фудбал 25.10.2016 | 20:30
Анализа: Момак који је запалио Њемачку и рекао НЕ великом Бајерну!
Једно од главних обележја модерног фудбала свакако су честе промене тренера, па је проналажење кључа стабилности и доброг стручњака постало тешка мисија за многе клубове. Поједини немачки тимови имају ту неопходну компоненту као рецимо Келн (Петер Штегер), Дортмунд (Томас Тухел) или Мајнц (Мартин Шмит), док је за друге тимове, као што је рецимо Хофенхајм, пронаћи тренера топ класе био тежак задатак, поготово ако се зна да су од 2011. године чак осморица седела на клупи овог тима.

Ипак, изгледа да су пронашли оно што су тражили, Јулијана Нагелсмана, који их је задржао прошле године у Бундеслиги, а сада их у високом лету води кроз немачку елиту. Тек му је 29. година, али је много тога урадио откако је добио посао, и по многима већ је постао један од најбољих немачких тренера.

Како бисмо поткрепили ово мишљење важно је да сагледамо резултате које је Нагелсманостварио у протеком периоду. Ако имамо у виду да календарски није саставио ни годину дана на клупи Хофенхајма, импресдивно изгледа податак да је оставио овај клуб у Бундеслиги прошле сезоне. Преузео их је када су били на 17. позицији, са само две победе после 20 одиграних кола, али их је у финишу сезоне предводио до сјајног скора седам победа, два ремија и пет пораза и 23 освојена бода.

Нагелсман, који је рођен у југозападном делу Баварске, малом градићу Ландсбергу, прошлог фебруара је стигао као замена за искусног Хуба Стевенса. Момак, који је у каријери играо за резервне тимове Минхена 1860 и Аугзбурга, радио је са млађим категоријама откако је са 22 године прекинуо каријеру због повреде колена. Док је радио са децом у Минхену, Аугзбургу и Хофенхајму и асистирао Томасу Тухелу (као скаут у Аугзбургу), стекао је и диплому Факултета за физичку културу и одатле започео тренерски успон.

Када је Хофенхајм отпустио Маркуса Гисдола у октобру 2015. уместо њега је на клупу стигао искусни Стевенс са намером да одради посао до краја сезоне и припреми долазак младог Нагелсмана тек овог лета. У то време, он је био тренер омладинског тима Хофенхајма (шампиона Немачке у тој категорији) и није имао никакво искуство вођења неке сениорске екипе. Док је тада 28-годишњи Јулијан развијао своју солидну репутацију у тренерским круговима, јавности је био поприлично непознат.

Гледајући све те факторе, оно што је Нагелсман урадио прошле сезоне и што је наставио ове је импресивно за човека било којих година. Од 22 утакмице у Бундеслиги млади тренер је победио на 11, шест пута је ремизирао, а поражен је само пет пута, ниједном ове сезоне. Успео је да лансира и потпуно покрене фудбалера као што је Кевин Фоланд који је летос продат Леверкузену за 20.000.000 евра, а довео је Хофенхајм до опстанка без да је имао помоћ среће или неке натприродне силе. Није његов тим давао голове у надокнади времена из прекида, а колико је брзо побеђивао и бележио добре резултате сведочи и податак да је са два пораза у последња два кола опет био 15. на табели, па је Ајнтрахт морао у бараж за опстанак.

Податак да је Нагелсман млад убачен у ватру и да је без обзира на ту чињнеицу успео да доведе Хофенхајм до опстанка довољно сведочи колико може као тренер. Напредак овог клуба види се тамо где треба, на самом терену. Играчи као што су Андреј Крамарић илиСебастијан Руди експлодирали су под вођством овог момка чији тим неће имати проблем да остане у Бундеслиги. Пошто је Нагелсман одрадио сјајан посао прошле сезоне, већ се шушка о његовој великој репутацији у Немачкој.

Како му тим игра ове јесни, све похвале које добија су сасвим на месту. Нека од појачања као што су Лукас Руп, Карим Демирбај или Сандро Вагнер одликују се способношћу да постижу кључне голове и доносе победе свом тиму. Тако је било код поготка Рупа против Шалкеа, Вагнера против Инголштата и Фрајбурга или Демирбаја против Леверкузена пре неки дан. Податак да сви они играју сјајно, говоре да имају квалитет, али и топ тренера који њихов таленат претаче у конкретан резултат. Као што смо видели небројено пута у фудбалу, играчима је често потребно време да се адаптирају на нову средину, али код Нагелсмана то није случај. Одмах је момак из Баварске упрегао новајлије и после осам кола нема пораз, четврти је на табели са 16 бодова, четири мање од лидера Бајерна.

Још један доказ маестралног разумевања фудбалске игре који овај момак поседује имали смо прилике да видимо и пре неколико недеља када је раним изменама утицао да његов тим надокнади чак три гола заостатка у окршају са Мајнцом и освоји бод у спектакуларном мечу (4:4). Оно што ради ове јесени није промакло ни навијачима Хофенхајма, који апсолутно имају право да га пореде са најбољим тренерима у Немачкој, јер он то заиста заслужује.

Али, опрезно! Јулијан Нагелсман није ни Томас Тухел, ни Карло Анчелоти. Зато га не треба упоређивати са њима двојицом који имају велике буџете и топ фудбалере на располагању. А могао је лако да се нађе, рецимо у том толико спомињаном Бајерну чија је клупа сан сваког тренера. Питање је шта би било са његовом каријером да је крајем 2015. прихватио понуду Руменигеа и Матијаса Замера да постане тренер другог тима Бајерна. Сведоци кажу да је тренер Хофенхајма тада био у Минхену, да је преговарао са шампионом, али и да је рекао „историјско не“ великом минхенском клубу.

Тешко је укопчати и објаснити стил фудбала који форсира Јулијан Нагелсман. Као већина тренера своје генерације, и на његов стил је изузетно утицао пресинг који је прокламоваоРалф Рангник, али га се млади Јулијан не држи као пијан плота, већ комбинује.

„Рангников Лајпциг је развио у Цвајти прошле године занимљив стил. Давао је противнику лопту како би могао да му је узме пред његовим голом, али су све екипе играле толико дубоко да тај план није успевао. Морали су да се прилагођавају, а данас су вам потребне обе ствари да бисте играли модеран фудбал. Морате да имате игру и са лоптом, али и без ње“, објаснио јеНагелсман чији тим је тек шести у Бундеслиги по поседу лопте са 53,7 одсто.

За Јулијана Нагелсмана формација је небитна.

„Ако мењате 4-4-2 у 4-3-2-1 разлика је само десет метара. Важније је да спречите противника да прими лопту, да добро маркирате, да стојите тамо где треба, без обзира у којој сте формацији“, објашњава овај сјајни стручњак.

Његова репутација је толико брзо порасла за мање од годину дана да сви у Немачкој причају само о њему. Тренер Леверкузена Роџер Шмит је у суботу добио црвени картон након што је младом колеги добацио да „ућути и седне на клупу“. Приде га је љутито упитао на 3:0 за Хофенхајм: „Мислиш ли да си измислио фудбал?“, што је јасан знак да многе боли појављивање новог тренерског имена које се црта на фудбалској мапи Бундеслиге. И баш због те реченице Шмита јасно је да овај 29-годишњи Баварац има у себи нешто посебно. 

Чак и његови послодавци у Хофенхајму немају дилему да неће још дуго моћи да га задрже у Синсхајму.

„Хофенхајм ће постати исувише мали за њега и то врло скоро“, изјавио је недавно власник клуба милионер Дитмар Хоп.

И ко зна. Можда ускоро заиста уследи нови позив из Баварске…

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар