Analiza: Momak koji je zapalio Njemačku i rekao NE velikom Bajernu!

Najmlađi trener u istoriji Bundeslige Julijan Nagelsman (29) sa malenim Hofenhajmom beleži nestvarne rezultate
.

Fudbal 25.10.2016 | 20:30
Analiza: Momak koji je zapalio Njemačku i rekao NE velikom Bajernu!
Jedno od glavnih obeležja modernog fudbala svakako su česte promene trenera, pa je pronalaženje ključa stabilnosti i dobrog stručnjaka postalo teška misija za mnoge klubove. Pojedini nemački timovi imaju tu neophodnu komponentu kao recimo Keln (Peter Šteger), Dortmund (Tomas Tuhel) ili Majnc (Martin Šmit), dok je za druge timove, kao što je recimo Hofenhajm, pronaći trenera top klase bio težak zadatak, pogotovo ako se zna da su od 2011. godine čak osmorica sedela na klupi ovog tima.

Ipak, izgleda da su pronašli ono što su tražili, Julijana Nagelsmana, koji ih je zadržao prošle godine u Bundesligi, a sada ih u visokom letu vodi kroz nemačku elitu. Tek mu je 29. godina, ali je mnogo toga uradio otkako je dobio posao, i po mnogima već je postao jedan od najboljih nemačkih trenera.

Kako bismo potkrepili ovo mišljenje važno je da sagledamo rezultate koje je Nagelsmanostvario u protekom periodu. Ako imamo u vidu da kalendarski nije sastavio ni godinu dana na klupi Hofenhajma, impresdivno izgleda podatak da je ostavio ovaj klub u Bundesligi prošle sezone. Preuzeo ih je kada su bili na 17. poziciji, sa samo dve pobede posle 20 odigranih kola, ali ih je u finišu sezone predvodio do sjajnog skora sedam pobeda, dva remija i pet poraza i 23 osvojena boda.

Nagelsman, koji je rođen u jugozapadnom delu Bavarske, malom gradiću Landsbergu, prošlog februara je stigao kao zamena za iskusnog Huba Stevensa. Momak, koji je u karijeri igrao za rezervne timove Minhena 1860 i Augzburga, radio je sa mlađim kategorijama otkako je sa 22 godine prekinuo karijeru zbog povrede kolena. Dok je radio sa decom u Minhenu, Augzburgu i Hofenhajmu i asistirao Tomasu Tuhelu (kao skaut u Augzburgu), stekao je i diplomu Fakulteta za fizičku kulturu i odatle započeo trenerski uspon.

Kada je Hofenhajm otpustio Markusa Gisdola u oktobru 2015. umesto njega je na klupu stigao iskusni Stevens sa namerom da odradi posao do kraja sezone i pripremi dolazak mladog Nagelsmana tek ovog leta. U to vreme, on je bio trener omladinskog tima Hofenhajma (šampiona Nemačke u toj kategoriji) i nije imao nikakvo iskustvo vođenja neke seniorske ekipe. Dok je tada 28-godišnji Julijan razvijao svoju solidnu reputaciju u trenerskim krugovima, javnosti je bio poprilično nepoznat.

Gledajući sve te faktore, ono što je Nagelsman uradio prošle sezone i što je nastavio ove je impresivno za čoveka bilo kojih godina. Od 22 utakmice u Bundesligi mladi trener je pobedio na 11, šest puta je remizirao, a poražen je samo pet puta, nijednom ove sezone. Uspeo je da lansira i potpuno pokrene fudbalera kao što je Kevin Foland koji je letos prodat Leverkuzenu za 20.000.000 evra, a doveo je Hofenhajm do opstanka bez da je imao pomoć sreće ili neke natprirodne sile. Nije njegov tim davao golove u nadoknadi vremena iz prekida, a koliko je brzo pobeđivao i beležio dobre rezultate svedoči i podatak da je sa dva poraza u poslednja dva kola opet bio 15. na tabeli, pa je Ajntraht morao u baraž za opstanak.

Podatak da je Nagelsman mlad ubačen u vatru i da je bez obzira na tu činjneicu uspeo da dovede Hofenhajm do opstanka dovoljno svedoči koliko može kao trener. Napredak ovog kluba vidi se tamo gde treba, na samom terenu. Igrači kao što su Andrej Kramarić iliSebastijan Rudi eksplodirali su pod vođstvom ovog momka čiji tim neće imati problem da ostane u Bundesligi. Pošto je Nagelsman odradio sjajan posao prošle sezone, već se šuška o njegovoj velikoj reputaciji u Nemačkoj.

Kako mu tim igra ove jesni, sve pohvale koje dobija su sasvim na mestu. Neka od pojačanja kao što su Lukas Rup, Karim Demirbaj ili Sandro Vagner odlikuju se sposobnošću da postižu ključne golove i donose pobede svom timu. Tako je bilo kod pogotka Rupa protiv Šalkea, Vagnera protiv Ingolštata i Frajburga ili Demirbaja protiv Leverkuzena pre neki dan. Podatak da svi oni igraju sjajno, govore da imaju kvalitet, ali i top trenera koji njihov talenat pretače u konkretan rezultat. Kao što smo videli nebrojeno puta u fudbalu, igračima je često potrebno vreme da se adaptiraju na novu sredinu, ali kod Nagelsmana to nije slučaj. Odmah je momak iz Bavarske upregao novajlije i posle osam kola nema poraz, četvrti je na tabeli sa 16 bodova, četiri manje od lidera Bajerna.

Još jedan dokaz maestralnog razumevanja fudbalske igre koji ovaj momak poseduje imali smo prilike da vidimo i pre nekoliko nedelja kada je ranim izmenama uticao da njegov tim nadoknadi čak tri gola zaostatka u okršaju sa Majncom i osvoji bod u spektakularnom meču (4:4). Ono što radi ove jeseni nije promaklo ni navijačima Hofenhajma, koji apsolutno imaju pravo da ga porede sa najboljim trenerima u Nemačkoj, jer on to zaista zaslužuje.

Ali, oprezno! Julijan Nagelsman nije ni Tomas Tuhel, ni Karlo Ančeloti. Zato ga ne treba upoređivati sa njima dvojicom koji imaju velike budžete i top fudbalere na raspolaganju. A mogao je lako da se nađe, recimo u tom toliko spominjanom Bajernu čija je klupa san svakog trenera. Pitanje je šta bi bilo sa njegovom karijerom da je krajem 2015. prihvatio ponudu Rumenigea i Matijasa Zamera da postane trener drugog tima Bajerna. Svedoci kažu da je trener Hofenhajma tada bio u Minhenu, da je pregovarao sa šampionom, ali i da je rekao „istorijsko ne“ velikom minhenskom klubu.

Teško je ukopčati i objasniti stil fudbala koji forsira Julijan Nagelsman. Kao većina trenera svoje generacije, i na njegov stil je izuzetno uticao presing koji je proklamovaoRalf Rangnik, ali ga se mladi Julijan ne drži kao pijan plota, već kombinuje.

„Rangnikov Lajpcig je razvio u Cvajti prošle godine zanimljiv stil. Davao je protivniku loptu kako bi mogao da mu je uzme pred njegovim golom, ali su sve ekipe igrale toliko duboko da taj plan nije uspevao. Morali su da se prilagođavaju, a danas su vam potrebne obe stvari da biste igrali moderan fudbal. Morate da imate igru i sa loptom, ali i bez nje“, objasnio jeNagelsman čiji tim je tek šesti u Bundesligi po posedu lopte sa 53,7 odsto.

Za Julijana Nagelsmana formacija je nebitna.

„Ako menjate 4-4-2 u 4-3-2-1 razlika je samo deset metara. Važnije je da sprečite protivnika da primi loptu, da dobro markirate, da stojite tamo gde treba, bez obzira u kojoj ste formaciji“, objašnjava ovaj sjajni stručnjak.

Njegova reputacija je toliko brzo porasla za manje od godinu dana da svi u Nemačkoj pričaju samo o njemu. Trener Leverkuzena Rodžer Šmit je u subotu dobio crveni karton nakon što je mladom kolegi dobacio da „ućuti i sedne na klupu“. Pride ga je ljutito upitao na 3:0 za Hofenhajm: „Misliš li da si izmislio fudbal?“, što je jasan znak da mnoge boli pojavljivanje novog trenerskog imena koje se crta na fudbalskoj mapi Bundeslige. I baš zbog te rečenice Šmita jasno je da ovaj 29-godišnji Bavarac ima u sebi nešto posebno. 

Čak i njegovi poslodavci u Hofenhajmu nemaju dilemu da neće još dugo moći da ga zadrže u Sinshajmu.

„Hofenhajm će postati isuviše mali za njega i to vrlo skoro“, izjavio je nedavno vlasnik kluba milioner Ditmar Hop.

I ko zna. Možda uskoro zaista usledi novi poziv iz Bavarske…

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar