Држава не мари за здраву храну

На подручју Босне и Херцеговине расте потражња за храном из здравог узгоја, производња је све већа, једино изостају интересовање државе и већи подстицаји.

Босна и Херцеговина 24.10.2016 | 20:00
Држава не мари за здраву храну
Приликом приступања Европској унији, БиХ ће морати испунити одређене услове који се односе на органску производњу.

Уколико не буде имала најмање три одсто земљишта на којем се узгаја органска храна, БиХ би се могла суочити са додатним проблемом приликом приступања Европској унији, тврди Сејад Херцег, предсједник Савеза удружења органских произвођача ФБиХ, који је уједно и координатор мреже југоисточне Европе.

"Још немамо подзаконске акте који регулишу начин дистрибуције, производње и пласмана органских производа", истиче Херцег, додајући да се због тога органска производња не имплементира у БиХ као што то предвиђају мјере европске регулативе.

Сматра да ће БиХ морати пратити европске трендове и мотивисати већи број пољопривредника да се почну бавити органском производњом, јер због недостатка подстицајних мјера државе и изостајања прецизне законске регулативе може доћи до смањења броја произвођача.

"Иако не постоји званични регистар, имамо информацију да на нашем подручју има око 80 органских произвођача, а у току је и пријава и сертификација", каже наш саговорник, додајући да БиХ тренутно има око 0,6 одсто површина под органском производњом.

"Повећањем тих површина свакако би порастао и број радних мјеста, као и могућност запошљавања и самозапошљавања, те опстанак људи, поготово у руралном подручју, не би био упитан", наглашава Херцег.

Радован Анђелић, предсједник Удружења органских произвођача Републике Српске, сматра да има површина које су занемарене, које би уз подршку државе могле бити претворене у подручја органске производње.

"Наши произвођачи највише се баве сакупљањем и прерадом гљива, шумских плодова и љековитог биља. Сви производи се извозе", истиче Анђелић.

"Влада све већа заинтересованост за природне производе, јер су грађани почели водити бригу о здравој исхрани", каже Мирна Катић, запосленик "Здраве логике", додајући да се тренутно највише купују сезонске салате и воће.

Према ријечима наше саговорнице, "Здрава логика" има сталне купце који су препознали квалитет и долазе редовно да би попунили своје залихе.

Према подацима компаније "Органска контрола", која је овлаштено сертификацијско тијело за извоз органске хране на тржиште Европске уније, на подручју БиХ има 39 сертификованих произвођача органских намирница.

Према њиховим ријечима, број заинтересованих за бављење овом производњом расте из године у годину.

Додају да је веће интересовање за сертификате за ЕУ тржиште, због закона коју тачно регулишу ову производњу.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар